Fem-årsgennemgang: Sidste mulighed for udbedring af fejl

Det er nu fem år siden, at dit byggeri stod færdigt. Det betyder, at en fem-årsgennemgang af huset skal foretages. fem-årsgennemgangen er din sidste mulighed for at få udbedret eventuelle fejl og mangler ved byggeriet.

et murstenshus som er klar til en fem-årsgennemgang

Princippet ved en fem-årsgennemgang minder meget om 1 års gennemgangen, hvor formålet er at identificere fejl og mangler ved byggeriet. Hvis I under ét-årsgennemgangen rapporterede fejl eller mangler, så vil der under fem-årsgennemgang blive tjekket op på, hvorvidt disse er blevet udbedret. Derudover er formålet også at notere fejl eller mangler, som er dukket op efter ét-årsgennemgangen. Fejl og mangler er kun relevante, hvis de vedrører byggetekniske forhold, der kan have betydning for dit byggeris levetid og indeklima. I praksis betyder det, at slitage og lignende ikke går ind under kategorierne fejl og mangler.

Læs også artiklen: Èt-års gennemgangen 

Hvis I under ét-årsgennemgangen ikke rapporterede fejl eller mangler, og du efterfølgende heller ikke er fundet nogen, så vil en fem-årsgennemgang ofte være overflødig. ”I dag står man oftest med et helt færdigt hus efter ét-årsgennemgangen, og derfor er der sjældent grund til en fem-årsgennemgang i praksis,” siger arkitekt og byggerådgiver Metin Aydin.

Læs også artiklen: Byggeskadeforsikringen og det, den ikke dækker

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Ligesom ved ét-årsgennemgangen, så er det dig som bygherre, der har ansvaret for indkaldelsen til en fem-årsgennemgang. Reglerne for tidsfristen er de samme som ved ét-årsgennemgangen, hvor det gælder, at indkaldelsen skal varsles maksimalt 60 arbejdsdage og mindst 20 arbejdsdage før. Du skal dog være opmærksom på, at I skal lave gennemgangen senest 30 dage før, der er gået fem år siden, at du fik husnøglen i hånden.

Læs også artiklen: Fejl og mangler

I tilfælde, hvor du som bygherre ikke husker at indkalde til eftersynet, kan entreprenøren godt indkalde til eftersynet med en skriftlig varsel mindst ti arbejdsdage før. Det vil dog sjældent ske i praksis.

Gennemgangen af byggeriet vil følge proceduren for A- og B-eftersynet, som omfatter både alle de synlige og ikke synlige bygningsdele. På den måde bliver byggeriet tjekket systematisk, og I kommer omkring hele huset.

Læs også: Byg nyt hus

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her