De 5 mest typiske faldgruber, når du bygger nyt

Du vil helst undgå at ryge i en af nybyggeriets mange faldgruber, da det kan resultere i alt fra byggesjusk og forsinkelser til annullering af hele projektet. Vi guider dig her til, hvordan du slipper uden om de mest udbredte faldgruber.

Projektleder med gul hjelm ærger sig over, at han ikke undersøgte faldgruber ved at bygge nyt grundigt nok.

Et nybyggeri er som regel et særdeles omfattende projekt, og drømmen om et nybygget hus kan hurtigt blive et økonomisk og følelsesmæssigt mareridt, hvis man som bygherre ryger i én af de mange faldgruber undervejs. 

Ifølge Den Danske Ordbog er en faldgrube et udtryk for ”noget, der let kan få én til at begå en fejl”. Og fordi et nybyggeri ofte er en langstrakt og kompliceret affære, er der en række faldgruber undervejs, som på den ene side kan få fatale konsekvenser, men som man på den anden side relativt let kan undgå, hvis man har de juridiske, tekniske og praktiske aftaler på plads.

Herunder kan du læse om de fem mest typiske faldgruber i forbindelse med nybyggeri – og hvordan du undgår at ryge i dem. 

Faldgrube #1: Du har ikke overblik over byggetilladelser og lokalplan

Hvis du ikke er opmærksom, kan du risikere, at byggeprojektet falder til jorden, allerede inden det er gået i gang. Noget af det første, du bør tjekke, er således, hvordan lokalplanen i den pågældende kommune ser ud for det område, hvor du planlægger at bygge nyt.

Uden at tjekke lokalplanen vil du have manglende kendskab til vilkårene for grunden, og hvilke specifikke krav der er til eksempelvis byggeriets størrelse og placering, samt hvilke byggematerialer du må og ikke må anvende i forbindelse med byggeprojektet.

På din kommunes hjemmeside kan du finde oplysninger herom, ligesom du også kan få klarhed for, hvilke regler der gælder i løbet af byggeprojektet – eksempelvis det tilladte støjniveau og tidsrum på den pågældende byggegrund.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at få en byggetilladelse for at kunne gennemføre projektet, hvilket ligeledes kan undersøges hos kommunen.

Læs også artiklen: Forbered dig og undgå fire klassiske fejl

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Faldgrube #2: Du foretager et forhastet valg af byggefirma

Hvis du ikke grundigt undersøger det byggefirma, der skal stå for byggeprojektet, kan det for alvor give bagslag. Selvom det kan være fristende at vælge din gode vens byggefirma eller det byggefirma, som har adresse lige ved siden af dit nye hjem, så er det andre faktorer, der bør afgøre, hvem du ender med at vælge.

Først og fremmest bør du tilegne dig viden om det pågældende byggefirma på dets egen hjemmeside. Derefter bør du læse om andres erfaringer med netop dette byggefirma på andre hjemmesider – eksempelvis www.trustpilot.dk, hvor brugere kan rate firmaer, som de har benyttet.

Næste skridt bør være, at du får hjælp fra din bank til at vurdere, hvorvidt byggefirmaet har en sund økonomi og en dygtig ledelse. Endvidere kan du selv ’gå i felten’ og besøge en af byggefirmaets byggepladser for at danne dig et indtryk – gerne i selskab med en uvildig rådgiver, der har erfaring i at vurdere byggefirmaer og deres arbejde.

Læs mere i artiklen: Klar kommunikation skaber det bedste samarbejde

Faldgrube #3: Du ignorerer ekspertråd og har ikke styr på aftalerne

Hvis du som bygherre insisterer på, at du på egen hånd vil have overblikket om et så omfattende byggeprojekt som et nybyggeri, kan du nemt støde panden mod muren. 

Det er ingen skam at søge professionel rådgivning – og det er en investering, der er givet godt ud. Ved at hyre en rådgiver (en byggesagkyndig eller en advokat) kan du få assistance til at udarbejde tidsplaner og byggekontrakter samt blive vejledt i, hvilken entrepriseform der vil passe netop dit projekt bedst. 

”Det gælder om at få bygget sit hus på et solidt juridisk fundament, før man bygger det fysiske,” siger advokat Jan Schøtt-Petersen fra Danske BOLIGadvokater til foreningens hjemmeside.

Læs mere i artiklen: Professionel hjælp til kontrakten

Faldgrube #4: Du fejlvurderer dit eget ansvar i byggeprocessen

Hvis du overvurderer – og dermed fejlvurderer – din egen kunnen som erfaren gør-det-selv-menneske, kan byggeprojektet i værste fald ende katastrofalt. Det samme vil være tilfældet, hvis du ikke indledningsvis laver præcise aftaler for, hvad du selv står for, og hvem der ellers gør resten. 

Først skal du altså på realistisk vis vurdere, hvad du kan bidrage med til projektet, eller om du overhovedet vil involvere dig i det praktiske. Dernæst skal det fremgå tydeligt i byggekontrakten, hvad du har aftalt med håndværkerne.

Læs også artiklen: Ingen detaljer er for små til byggekontrakten

Faldgrube #5: Du fører ikke tilsyn med byggeriet undervejs

Hvis du ikke løbende er opmærksom på, om byggeprojektet skrider frem efter planen, kan du pludselig få slemme overraskelse – eksempelvis at byggesjusk er skyld i, at byggeprocessen skal forlænges, fordi noget skal laves om.

Derfor er det væsentligt, at der undervejs bliver ført tilsyn med det arbejde, håndværkerne udfører. Til det kan du med fordel hyre en byggesagkyndig, som har erfaring i at håndtere den slags, herunder at opdage og udpege eventuelle fejl og mangler, stå i spidsen for de regelmæssige byggemøder og i det hele taget sørge for, at forløbet bliver så smidigt som muligt.

Læs også: Byg nyt hus

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her