Rådgivning: Professionel hjælp til din byggeproces

Ved at få uafhængig rådgivning får du assistance til de praktiske, tekniske og juridiske dele i din byggeproces.

mand ved at få rådgivning på en computer af en rådgiver

Måske er det første gang, du optræder i rollen som bygherre – måske har du prøvet det flere gange tidligere. 

Uanset hvad bør du i forbindelse med et nybyggeri hyre en rådgiver, der på et professionelt niveau kan give dig rådgivning med hensyn til byggeprocessens praktiske, tekniske og juridiske dele. 

Og du bør ikke vente, til projektet er gået i gang – tværtimod bør det være noget af det første, du gør, inden der skal laves planer, aftaler og kontrakter med byggefirmaet omkring det forestående nybyggeri.

Advokat eller byggesagkyndig – eller begge dele?

At undersøge markedet for rådgivere og finde frem til den, der vil passe bedst til netop dit projekt, kan være en lidt tidskrævende fase, men den bør ikke undervurderes.

Sidst i denne artikel kan du finde eksempler på, hvor du kan starte søgningen efter professionel rådgivning.

Overordnet kan man opdele den ekspertise, du får brug for, i to områder. I nogle tilfælde vil den samme person være i stand til at rådgive dig på begge områder, men ofte vil du skulle have fat i to personer for at modtage den fulde ekspertise, du har brug for:

  • En byggesagkyndig kan assistere bygherren med rådgivning om alt det tekniske, herunder udarbejdelse af tidsplaner, deltagelse i byggemøder og tilsynsførelse undervejs i byggeprojektet. 
  • En advokat kan assistere bygherren med alt det juridiske, herunder aftaler, kontrakter og øvrige juridiske elementer. 

 

Lav en skriftlig kontrakt med rådgiveren

Det er altid vigtigt, at du indgår skriftlige aftaler med alle de aktører, der er involverede i dit nybyggeri – også rådgiveren.

Efter al sandsynlighed vil den eller de rådgivere, du hyrer, være bekendt med dette – og vedkommende vil formentlig selv henvise til den såkaldte ABR 89-aftale.

ABR 89 er et sæt juridiske aftalevilkår, som er udarbejdet med henblik på aftaler mellem bygherre og rådgiver. Når du indgår en aftale med din rådgiver, skal du være opmærksom på, at bestemmelserne i ABR 89 ikke er lovpligtige, og de skal derfor gøres gældende i forbindelse med udarbejdelsen af kontrakten.

Her skal der blandt andet stå, hvad prisen er for rådgiverens ydelser, og hvad den konkrete rådgivning består af. 

Læs også artiklen: Det skal du huske, når du laver aftaler om byggeprojektet

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Sådan finder du en uvildig rådgiver

Det er ikke ligegyldigt, hvem du vælger til at rådgive dig i forbindelse med byggeprojektet. I hvert fald skal du være opmærksom på, at nogle rådgivere kan have interesser i at gøre tingene på en bestemt måde.

Derfor er det bedst, at du hyrer en uvildig rådgiver – altså én, der er uafhængig af virksomheder, banker eller andre aktører i bolig- eller byggebranchen. Inden du kontakter din potentielle rådgiver, er det klogt at undersøge, hvilke kompetencer du har brug for i din rådgivning – er det en generel rådgivning, eller søger du en rådgiver, der har ekspertise i bestemte dele af din byggeproces?

  • Et godt sted at starte er hos BoligAssistancen. Det er en organisation, som i mere end 30 år har leveret uvildig rådgivning til bygherrer i forbindelse med nybyggeri. Du kan finde information og kontaktoplysninger om BoligAssistancen her.

I forlængelse af afsnittet om, hvorvidt du skal vælge en advokat eller en byggesagkyndig, følger her to andre uafhængige organisationer, som er relevante at tage kontakt til:

  • Danske Bygningssagkyndige – et landsdækkende netværk af uafhængige byggesagkyndige. Du kan finde information og kontaktoplysninger om Danske Byggesagkyndige her.
  • Danske BOLIGadvokater – en landsdækkende organisation bestående af 150 advokater med ekspertise i boligrådgivning, som er uafhængige af alle økonomiske interesser. Du kan finde information og kontaktoplysninger om Danske BOLIGadvokater her.

Læs også: Byg nyt hus

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her