Hvad betyder en tilbygning for det eksisterende hus?

Normalt vil en tilbygning være mellem 25 og 50 kvadratmeter. Hvis det er tilfældet, kan tilbygningen have en stor betydning for det gamle hus. Det kan for eksempel ændre udtrykket på det eksisterende hus både indvendigt og udvendigt. Det kommer dog helt an på, hvordan du vælger at tilbygningen skal se ud. Læs med her, og bliv klogere på, hvad en tilbygning kan betyde for det eksisterende hus.

hus med tilbygning i samme stil hvor der er tænkt over hvad en tilbygning kan betyde for det eksisterende hus

Forskellige ønsker

Det er ikke alle, der ønsker, at deres tilbygning skal ligne det eksisterende hus. Måske synes de, det giver noget kant at bygge til i nogle helt andre materialer, end hvad der er brugt i huset. Dog er det heller ikke alle, der har mulighed for at lave en tilbygning, der er meget lig det oprindelige hus. Det afhænger nemlig af, hvor gammelt dit hus er. Hvis dit hus for eksempel er af nyere dato, vil det være nemmere at skabe en god harmoni med materialer og så videre. Hvis dit hus er ældre, kan det være svært at lave en tilbygning, der minder meget om huset. Du skal i hvert fald være opsat på, at der formentligt vil være visse forskelle.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Når du glemmer det oprindelige hus

Så snart du udelukkende tænker på tilbygningen, og glemmer, hvordan det eksisterende hus er opført, kan det have en stor betydning for resultatet. Det sker som regel, hvis du bliver for opsat på, at der bare skal være et ekstra rum på et bestemt antal kvadratmeter, at du helt glemmer funktionaliteten og logikken. Det kan nemlig betyde, at du mister sammenhængen i huset både indvendigt og udvendigt. Vi har samlet nogle gode huskeregler til dig, der skal i gang med en tilbygning:

  • Tænk over proportionerne. Prøv at overføre husets proportioner til tilbygningen, så du nogenlunde bruger de samme formater, for eksempel højformat, lavformat eller kvadratisk.
  • Sørg for at vinduer og døre bliver placeret i samme dybde. Sørg også for at lave ens tagudhæng. På den måde ender du med at få en skyggevirkning, som er ensartet og dermed harmonisk.
  • Tænk nøje over materialer. Vil du bruge de samme materialer, eller vil du bruge nogle helt andre? Og hvorfor? Pas på med at genere øjet med for mange ubalancer.
  • Husk husets udtryk. Et funkishus har som regel et mere let udtryk, end en ældre murermestervilla. Prøv at forene tilbygningens udtryk med husets.

En tilbygning kan øge salgsprisen

Udover funktionaliteten og æstetikken, kan en tilbygning også være med til at øge salgsprisen på dit hus, hvis du i fremtiden ønsker at sælge det. Som udgangspunkt vil din boligs værdi altid stige, jo flere kvadratmeter der er. Det handler dog også om, hvad de ekstra kvadratmeter bliver brugt til. 

Vil du for eksempel bygge et fitnessrum, er det ikke sikkert, at det vil øge prisen på dit hus, fordi det ikke er nødvendigt. Men har du kun to værelser, og laver et ekstra, vil det skabe en noget større værdi, fordi det er noget, som mange boligkøbere efterspørger.

En god idé kan være at tjekke naboernes huse for at se, om dit eget hus har nogle mangler. Det kan giver dig et fingerpeg om, hvad din tilbygning bør indeholde.

Om din bolig stiger i pris, afhænger også af, hvilke materialer du bruger. Det er for eksempel ikke sikkert, at det vil hæve værdien mere i din bolig, hvis du laver et luksuriøst badeværelse, der koster dig flere penge, frem for et mere neutralt og almindeligt badeværelse. Det vil appellere bredere, hvis huset engang skal sælges. 

Læs også artiklen: Hvad koster det at lave en tilbygning?

 

 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her