Byggetilladelse: Må jeg bygge hus her?

Byggetilladelsen er den altafgørende blåstempling af, at dine drømme kan blive til virkelighed. Du søger byggetilladelse ved kommunen, og her er det bedst at tage en arkitekt eller et typehusfirma med på råd.

Familie der søger byggetilladelse kigger på grund

At spørge kommunen om lov til at bygge kan være både indviklet og uoverskueligt. Samtidig kan der gå lang tid fra, at du registrerer din byggesag, til fundamentet kan blive støbt.

Det er ulovligt at starte med at bygge uden en byggetilladelse, og derfor er den så vigtig. Thomas Schioldan Sørensen, som er advokat og partner i Advokatfirmaet Rödstenen, vil gøre dig klogere på, hvordan du ansøger om en byggetilladelse.  

Læs mere om byggetilladelse

Processen

Det er en fordel at få sendt ansøgningen sendt afsted så hurtigt som muligt. Så snart du har detaljerne omkring huset helt på plads, kan du ansøge om byggetilladelse.

“I ansøgningen skal man blandt andet oplyse bygningsarealet, bebyggelsesprocent og opvarmningskilden. Når du ansøger, skal du også have afklaret spørgsmål om bygningstype og antal kvadratmeter”, siger Thomas Schioldan Sørensen.

For nybyggere er der meget at holde styr på, og Schioldan Sørensen lægger vægt på, at du vil få glæde af hjælp fra én, der kan holde styr på alle trådene.

“Skal du bygge nyt hus, kan du godt stå for ansøgningen selv, men jeg vil anbefale, at du får professionel rådgivning fra en arkitekt eller et typehusfirma,” siger han. 

Læs også artiklen: Byggetilladelse: Dispensation og afslag

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Bilag

Ansøgningen skal oprettes som sag på den digitale selvbetjening Byg & Miljø.

Her bliver du guidet igennem de enkelte dele af ansøgningen. Dialogen mellem dig og kommunen kommer efterfølgende til at foregå inde på websitet.

Ifølge Schioldan Sørensen skal en ansøgning som udgangspunkt indeholde:

  • En situationsplan, der viser husets placering og afstand til skel.

  • En afløbsplan, der viser forsyningsledningernes forløb.

  • En plantegning.

  • Facadetegninger.

  • Tværsnit over bygningens højder og dimensioner.

  • Eventuelle detailtegninger af specielle konstruktioner og beskrivelse af materialer og installationer.  

Elektronisk ansøgning om byggetilladelse over bærbar computer

Afhængigt af det hus du vil bygge, har kommunen måske brug for statiske beregninger eller andre ekstra bilag.

Man kan ikke sige på forhånd, hvad den enkelte ansøgning skal indeholde, da det kommer an på bygningen og grunden.

Du kan dog få et indtryk af, hvad du som udgangspunkt skal have afklaret ved at kigge nærmere på Aarhus Kommunes tjekliste over, hvilke oplysninger de generelt har brug for i en ansøgning. 

Ventetid

Behandlingstiden varierer alt efter hvor du bor. Det er således en kombination imellem antallet af ansøgninger, der skal behandles, og de ressourcer kommunen har afsat, der afgør behandlingenstiden.  En kommune har 14 dage til at reagere på din ansøgning, men hvis ansøgningsmaterialet ikke er fyldestgørende, vil sagsbehandlingstiden blive forlænget”, uddyber Thomas Schioldan Sørensen.Derudover er byggeriets kompleksitet også afgørende for processen. Det gælder altså om, at have alle detaljer og tegninger med første gang du indsender din ansøgning, fordi det vil få den hurtigere gennem systemet.

Når du har modtaget din byggetilladelse, skal du anmelde byggeriets start på borger.dk. 

Læs også artiklen: Varierende ventetider på byggetilladelsen

 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Advokatfirmaet Rödstenen
Byg og Miljø
Trafik og Byggestyrelsen

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her