Coronakrisen gav markant stigning i salget af sommerhuse

Krisen med corona har af mange steder også vist sig i salget af sommerhuse i Danmark.

Skanlux sommerhus som ligger på en skråning lige ned til stranden.

Boligsidens statistisk over solgte grunde i maj, juni og juli viser, at der er blevet solgt 363 grunde til opførelse af sommerhuse. Procentmæssigt er det en stigning på hele 93%, når man sammenligner med den samme referenceperiode i 2019 – her blev der solgt 188 grunde.

Tal fra Boligsiden viser også, at denne stigende interesse for fritidshusgrunde har fået priserne til at øge markant. I de seneste tre måneder er der solgt sommerhusgrunde,

  • På gennemsnitlig 1700 kvadratmeter
  • Til en gennemsnitspris på 499.904 kr.

Priserne er dermed steget med knap 8 % sammenlignet med samme periode sidste år. Her blev de i gennemsnit solgt til 462.598 kr., og det var med en gennemsnitsstørrelse på 1839 kvadratmeter – dengang fik man derfor mere for pengene end i dag.

Det stigende salg af fritidshusgrunde skyldes især, at flere forbrugere har fået smag for at bygge selv. Det er specielt grundet i et udtømt marked af sommerhuse i Danmark. Udbuddet er historisk lavt. Idét mulighederne for sommerhuskøberne er færre, vælges de tiltalende alternativer, som f.eks. at bygge selv.

Læs mere om byg sommerhus

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Der er solgt mest på Sjælland

Selvom handlen af sommerhusgrunde er steget i hele Danmark, er det specielt i Region Sjælland, at der er blevet handlet mest. Salget for maj, juni og juli i år var på 140 grunde sammenlignet med 63 grunde i samme periode i 2019. Det er en markant stigning på 122%.

Landets største sommerhuskommune, Odsherred kommune, er især en af grundene til den store stigning i Region Sjælland. Her er der stor lyst til at bygge sommerhus. Denne tendens ses også i kommunerne Guldborgsund og Lolland, som dog er i noget lavere prisskala. Her kan man som køber derfor finde flere penge til opførelse af selve sommerhuset.

I Odsherred Kommune er:

  • Gennemsnits købspris for sommerhusgrunde i år 661.012 kr.
  • Gennemsnitsstørrelse på grundene i år 2427 kvm.

Sidste år var gennemsnitsprisen på 551.845 kr. Men det er ikke nødvendigvis negativt. I år får man faktisk flere kvadratmener for pengene; sidste år var gennemsnitsstørrelsen af grundene nemlig kun på 1.841 kvm.

Stopper det hele igen?

Der er to ting, der kan sætte en stopper for tendensen med byg-selv sommerhuse.

1) Hvis udbuddet af sommerhuse stiger igen, så vil forbrugerne i højere grad købe ”brugte” sommerhuse

2) Der findes på nuværende tidspunkt utrolig mange sommerhuse langs de danske kyster. I fremtiden vil der derfor blive længere mellem de attraktive sommerhusgrunde – og dermed mere besværligt at finde en grund at bygge på.

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Billedekilde: Skanlux

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her