Bæredygtigt interiør

Bæredygtighed har fundet vej ind i hjemmet, og flere og flere nybyggere vælger bæredygtige løsninger til deres hjem. Der findes mange muligheder, som du kan integrere, og dem kan du blive klogere på i denne artikel.

Bæredygtige interiør til indretningen af din bolig

Gulve

Bambus har flere gode egenskaber, og vil derfor være en god løsning til husets gulve. For det første er tilgængeligheden af bambus høj, da det vokser hurtigere end almindelige træer. Derudover er det fornybart, og optager og lagrer co2. Bambus er et slidstærkt og holdbart materiale, som er dobbelt så hårdt som andre danske træsorter. Ønsker du et bambusgulv, er det vigtigt at købe bambus der er FSC-mærket. 

FSC-mærket er en international mærkningsordning, som gives til produkter af træ og papir, som du kan købe med god samvittighed. I FSC skove bliver der ikke fældet flere træer end skoven kan nå at reproducere. Derudover sikrer FSC at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at menneskene bag er både uddannende og får en ordentlig løn, gode arbejdsforhold og det rigtige sikkerhedsudstyr.  

Ønsker man et mere råt udtryk, vil man kunne vælge at bygge med beton. Beton har en lang holdbarhed og kræver minimal vedligeholdelse bagefter, og dette mindsker efterfølgende ressourceforbruget. Ønsker du at bruge beton, bør du være opmærksom på at beton kræver meget energi at udvinde. Beton af god kvalitet kan genbruges når det knuses, så hvis du er heldig at finde beton brugt, kan du spare jordkloden for at bruge ekstra ressourcer. 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Vægge

Et af de steder man kan være bæredygtig, er valget af maling. Du kan skabe et bedre indeklimaet ved at vælge naturlig maling uden skadelig kemi. Økologisk maling består af planter, mineraler og vand, og er derudover bionedbrydeligt. Denne type maling findes indenfor vægmaling, lermaling, træmaling og silikatmaling, og alle typer er både allergimærkede, økologiske, vaskbare, diffusionsåbne og emissionsfrie. 

Lofter

Når du vælger bæredygtige lofter, bør du gå efter træ, da det både er naturligt, fornybart og bidrager til et bedre indeklima. Ligeledes har træ et lavt energiforbrug ved produktion, og da der vokser træer i store dele af verden, har dette byggemateriale en kort transporttid, og er dermed mindre ressourcekrævende.  

Køkken

Ønsker du et bæredygtigt køkken i dit nye hus, findes der flere forskellige løsninger inden for genbrug og træ. Et køkken i genbrug, kan både være et brugt køkken, du kan være heldig at finde på internettet. Det kan også være fra et køkkenfirma, som genbruger træ, til at skabe nye fine køkkener. En anden løsning kan være at anvende bæredygtigt træ. Her skal du gå efter træ eller bambus, som er FSC-mærket, da du på denne måde kan være sikker på at træet kommer fra en bæredygtig skov. 

Badeværelse

Du kan skabe et bæredygtig badeværelse, ved at vælge materialer, som er gode for miljøet og din sanitet. Vælg naturlige materialer til gulve, vægge og lofter, som bambus og andre træsorter. Derudover kan du vælge bæredygtige alternativer til håndvasken, armaturet, skabe og lyskilder på badeværelset. Det er næsten kun fantasien der sætter grænser, så dyk ned i det, og find den leverandør der passer til dig. 

Få mere viden om husdesign

 

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

De Danske Boligarkitekter

Økomaling.dk

Bolius; https://www.bolius.dk/generelt-om-baeredygtige-boliger-17871

Billedkilde: Norto – https://norto.dk/inspiration/billedgalleri/

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her