Sådan binder du inde- og uderum sammen

Få et mere spændende og harmonisk hjem ved at binde inde- og uderum sammen. Indsæt store vinduer, flyt dagligdagsaktiviteter ud og tænk i materialer og flader, der gør vejen udenfor let og dragende. Vi guider dig, og giver arkitekternes bedste tips.

Et sommerhus hvor man har bundet inde- og uderummet sammen med to terrasser og udebruser.

Derfor skal du binde ude og inde sammen

Ved at have fokus på overgangen mellem inde og ude, kan du opnå en mere flydende grænse mellem de to rum og få det bedste fra begge verdener: Indendørs får du glæde af naturen, lyset og luften, mens du udenfor vil møde lækre materialer og flere daglige funktioner og aktiviteter, så du helt naturligt vil bruge dine uderum mere, og opfatte dit hjem som større. Samtidig vil du få et mere harmonisk hjem, hvor inde- og uderum passer sammen stilmæssigt.

Glem ikke uderummet, når du bygget nyt

Et nyt hus får stemning og sjæl af uderum. Mange nedprioriterer uderummet, når de bygger et nyt hus og siger, at det kan komme hen ad vejen. Men det manglende uderum forstærker et nyt hus’ mangel på sjæl og personlighed. Sæt fx et træ med lys på ved indgangen, så vejen op til huset ikke bliver kold og uden liv, men får lidt poesi. 

Åben facaden op, så uderummet bliver en del af dit hjem. Lav fx et stort vindue med siddeplads. Når du sidder dér, vil du næsten føle, at du sidder udenfor. Når man åbner op i facaden, skal man sørge for at skabe rum og spærre for kigget ind længere ude på grunden, så man ikke skal tænke over at dække sig til i sit eget hjem. Gør det med beplantning, et skur eller en mur. 

Tænk uderummene med fra start og spar kvadratmeter (og penge). Hvis du gør noget ud af uderummet og tænker det med fra starten i dit byggeri, kan du bygge et hjem på færre kvadratmeter, og dermed spare penge. Et uderum, der er tænkt sammen med boligen, kan få boligen til at virke større, hvorfor man fint kan bo på mindre plads. 

Læs mere om byg sommerhus

Terrasse med sofaarrangement hvor inde- og uderum er bundet sammen.

Her får du 7 konkrete råd 

1. Gulv og terrasse ud i ét

Lad materialet og niveauet på dit gulv inde i huset fortsætte videre ud på terrassen. Det er en enkel og lækker måde at skabe en glidende sammenhæng mellem ude og inde på. Og når dørene står åbne, virker det nærmest som ét stort rum. Husk dog, at den manglende niveauforskel på gulvet kan give fugtproblemer, da sne og vand vil samle sig lige udenfor, og derfor let kan trænge ind. En løsning kan være at lægge et linjedræn, der er en slags rist, hvor vandet kan løbe fra. Samtidig skal man huske, at materialer ikke opfører sig ens ude og inde. Med tiden vil vind og vejr derfor gøre forskel på fladerne. Træ, tegl og beton er lækre materialer at gå på med bare fødder.

2. Gå glad i bad i det fri 

Opret bademuligheder i haven, og tag en skyller under åben himmel. Det er rart og praktisk at kunne bade i haven. Måske er du blevet beskidt efter havearbejdet, eller også er det varmt og derfor lækkert med en kold udendørs skyller. Bademulighederne er en indendørs dagligdags- funktion, der ved at flytte udenfor øger dit leve- rum og gør grænsen mellem inde og ude mere flydende.

sommerhus hvor inde- og uderum er bundet sammen

3. Indret din terrasse som din stue

Investér i hyggelig indretning til terrassen på samme måde som til din stue. Husk, at du i vid udtrækning kan anvende de samme fif og indretningstricks, som du bruger indenfor. Arranger loungeområdet med nogle behagelige flydemøbler, og lad lanterner, puder og planter fuldende hyggen. På denne overdækkede terrasse er der gjort noget ekstra ud af væggene, der er beklædt med skifersten og sortmalet træ. På den måde er det nemt at forvandle et trist hjørne i haven til en indbydende hyggekrog.

4. Lav mad i det fri

Ryk madlavningen ud på terrassen i de varme sommeraftener med et lækkert udekøkken. Husk dog, at du ikke bliver varmet af særlig meget aftensol, hvis du placerer køkkenet i øst. Skyggende træer, mure og andre høje ting skal du også tage med i dine overvejelser, inden du bygger. Placér det gerne tæt på indgangen til husets indvendige køkken, som i dette nybyggede hus af Lars Bo Poulsen. På den måde skabes der en naturlig overgang til din bolig, og du skal ikke bære redskaber og madvarer så langt. I udekøkkenet her er der også tænkt i en afskærmende låge. Det er en god måde at undgå, at køkkenet bliver ulækkert af visne blade og andet snavs.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

5. Lys op

Lys dine uderum op. Sæt lys på muren eller i træer og på planter. Placér fx lyset, så det lyser nedefra og op. Det vil skabe dekorative og stemningsskabende silhuetter fra planterne og andre genstande i haven. Lyset giver tryghed, da det afslører, at der ikke er noget farligt ude i mørket. Samtidig får lyset din bolig til at virke større, da lyset åbner uderummet op, modsat en mur af mørke.

6. Lad materialer gå igen

Et enkelt trick er at lade materialer og flader gå igen både inde og ude. Brug typehusets karakteristiske, sortmalede træ på en væg i entreen, eller lad gulvet være det samme indenfor og ude på terrassen. Det giver en ensartethed og harmoni, der får dit hjem til at virke mere sammenhængende. 

Læs også: Sådan laver du en materialeliste til dit sommerhusprojekt

7. Åben op – fra alle rum

Indsæt store døre, der kan skydes eller foldes helt til siden langs din terrasse eller have. Når du åbner dem, giver det en fornemmelse af, at ude og inde flyder sammen til ét rum, og dit hjem vil føles større. Der er dog ingen grund til kun at lave udgange til haven fra stuen. Åben også på badeværelset eller fra soveværelset. På den måde bliver dit udeareal også en del af de rum. Det er lækkert at kunne gå ud i solen direkte fra sengen. Og hvem vil ikke også elske at kunne hoppe direkte fra haven og ind på badeværelset og tage et bad – eller omvendt?

  

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Bolius:

Af: Marie Kiersgaard Espersen

Foto: Christina Kayser Onsgaard, Ulla Bjulver m.f

 

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her