Er dine boligdrømme for store?

Siden 1960’erne er parcelhuse kun blevet større og større. De er tæt på at være fordoblet. Men hvad skal du med al den plads? Det er et spørgsmål, som flere arkitekter og byggerådgivere stiller. Herunder får du gode råd til at bygge mindre og mere optimalt. Det er ikke kun for boligens skyld og for at værne om klimaet, men også for din egen skyld.

Walk-in closet? Stort køkkenalrum? Udendørs bad? Plads til overnattende gæster? Legerum til børnene? Et hobbyrum? Når du bygger nyt, har du ofte en lang liste af ønsker til din bolig. Langt de fleste vil gerne tage alt med fra den tidligere bolig, samtidig med at der skal opfyldes nye drømme. Det løber let op i mange kvadratmeter, hvilket giver den stigende tendens i at bygge store huse.

De ekstra kvadratmeter udligner din energioptimering

Det kræver en hel del ressourcer at bygge nyt. Det omhandler ikke kun materialer til byggeriet, men også den efterfølgende drift og vedligeholdelse. Jo større et hus du bygger, desto større bliver dit forbrug både under og efter byggeriet.

Det er arkitekterne, der kan hjælpe danske nybyggere med at opnå en mere optimal planløsning. Med den rette opdeling af rum og udnyttelse af disse vil det betyde, at du ikke behøver ekstra kvadratmeter i form af en tilbygning eller ved at flytte til noget større. I en lejlighed kan køkkenet rykkes ind i et rum i midten, hvilket kan give ekstra kvadratmeter til flere værelser.

Den rigtige planløsning sparer dig for kvadratmeter

En bolig behøver ikke blive dårligere af at have færre kvadratmeter, udnyttes de rigtig føles den heller ikke mindre. Har man økonomien til det, kan man godt bygge stort og skabe et spændende hus – et større hus behøver ikke være dårligt. I mange tilfælde kan husene dog være bedre, selvom de er mindre.

Den gennemtænkte og optimale planløsning sparer dig for uudnyttede kvadratmeter og skaber mere liv i boligen. Gangarealet er noget af det, flere arkitekter gerne vil skære fra. I dag ser man alligevel mange typehuse med adskillige kvadratmeter til gangareal. Disse kan ikke udnyttes til andet og bidrager til en mindre anvendelig bolig.

En ideel løsning er at lade køkkenalrum være et fordelingsrum, hvorfra der er døre til husets forskellige rum. Det sparer dig for en hel del kvadratmeter, som var ren spild. Derudover kan trappen spille en rolle. Er den placeret centralt i boligen, har man ikke behov for et gangareal til den. Optimeres boligen yderligere med et godt dagslys, får man bragt liv til husets hjørner og får rummene til at virke større.  

Spar en million kroner, hvis du kan ”nøjes” med 150 kvadratmeter

To voksne, to børn. 150 m2 er det magiske tal. Med denne boligstørrelse og lad os sige en kvadratmeter pris på ca. 20.000 kr./ m2 vil du spare tæt på 1 million kroner, hvis du dropper drømmen om de gennemsnitlige 199 m2. De penge du sparer, ved at følge arkitekternes råd, kan i stedet gå til mere økonomisk frihed i hverdagen, men f.eks. også til at indrette dit uderum eller optimere husets arkitektur – det havde du ikke haft budget til med et stort hus.

Sparer du kvadratmeterne væk kan du udleve en mere æstetisk arkitektur og vælge kvalitetsmaterialer med mindre vedligehold – og på den måde bygge endnu mere bæredygtigt. Ligesom i resten af dit forbrug kan du vægte kvalitet frem for kvantitet.

Bedre fællesskab i de mindre huse

Et soveværelse behøver ikke være stort, du kan endda indtænke løsninger fra gamle dage som alkover. De kvadratmeter du sparer, kan udnyttes til større fællesarealer, der bedre kan danne ramme for de aktiviteter, man fjerner fra værelserne.

Unge mennesker sidder i dag sjældent ved et bord og laver lektier. De sidder i sengen med deres bærbare computer. Familierne ønsker at bruge mere tid sammen og ikke sidde i hvert sit rum, derfor er det optimalt med mindre værelser og flere kvadratmeter i fællesarealerne.

Bygger man nyt, skal man have i mente, hvor man bruger tiden i hverdagen. Hvad man vil skabe mere af f.eks. familiehygge. Sådan fordeler man bedst kvadratmeterne i sit nye hus og fravælger det, man kan leve uden.

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Billedkilde: Lind & Risør

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her