Bebyggelsesprocent, hvad tillader den? | Dit Nybyggeri
Hvad tillader din bebyggelsesprocent?

Hvad tillader din bebyggelsesprocent?

Skal du bygge et nyt hus, eller overvejer du at bygge nyt til din ejendom, skal du gøre dig bekendt med bebyggelsesprocenten. Kort sagt angiver den, hvor stor en procentdel af din grund må bruges til bebyggelse.

Bebyggelsesprocenten er med til at justere den nære sammenhæng i kvarteret

Overordnet set har bebyggelsesprocenten til formål at sikre, at områdets karakter og omgivelser forbliver de samme. Eksempelvis vil bebyggelsesprocenten for et fritstående parcelhus ligge på 30%, mens det for et sommerhus ligger på 15%. Det vil sige, at hvis du har købt en grund med det formål at bygge et parcelhus, må du benytte 30% af grunden til at bygge på, og 15% hvis det er en grund til et sommerhus.

Årsagen til, at der er en differens på 15% på de to typer huse, er, at bebyggelsesprocenten afhænger af, hvilket område der bliver bygget i. Sommerhuse ligger typisk i et kvarter, som er præget af åbne naturområder og frie arealer, og her vil en lav bebyggelsesprocent hindre tæt bebyggelse i kvarteret. Dermed bevares det lokale miljø.

Regn din bebyggelsesprocent ud, så du er forberedt

Før du sætter dig for at bygge dit drømmehus eller endeligt beslutter dig for at bygge den terrasse, som familien længe har snakket om, er det væsentligt, at du tænker på bebyggelsesprocenten. Det ville være en skam, hvis byggeriet blev igangsat, og det viste sig, at der ikke var plads til de ønskede tiltag. Derfor er det vigtigt, at du regner din bebyggelsesprocent ud, så du undgår, at dine drømme bliver knust af kedelige reglementer.

Du kan beregne din bebyggelsesprocent ved at lægge det samlede boligareal (også kaldet etageareal) sammen med diverse mindre bebyggelser (carporte, terrasser, udestue) for derefter at gange det med 100/grundens størrelse. Hvis du vil vide mere om, hvordan bebyggelsesprocenten beregnes for både nye huse og tilbygninger, kan du læse mere om det her. Her vil du også finde en oversigt over, hvilke bebyggelsesprocenter gør sig gældende for forskellige typer huse.

Undersøg, hvad kommunen siger

Selvom der i bygningsreglementet fremstilles forskellige bebyggelsesprocenter for de adskillige huse, er det vigtigt at være opmærksom på den kommune, hvor grunden hører til.  Kommunen i området har nemlig det sidste ord, og der kan fremgå en anden bebyggelsesprocent i lokalplanen end den i bygningsreglementet. Det er dit ansvar at sørge for, at bebyggelsesprocenten overholdes. Hvis denne overstiges, kan kommunen kræve, at dit nye byggeri skal nedrives.

Derfor er det en god idé at forhøre sig hos den pågældende kommune, hvad den præcise bebyggelsesprocent ligger på i området. Omvendt kan du også søge om tilladelse til at udvide dit byggeri, hvis du vil bygge over den angivelige bebyggelsesprocent. Her vil kommunen vurdere din sag på baggrund af, hvorvidt dit ønske kan passe ind i områdets omgivelser samt byggeriets omfang.