De 8 faser i en tilbygning

Der er meget, du skal huske, når du skal lave en tilbygning. Vi har samlet et overblik over de 8 faser, du typisk skal igennem i en tilbygning. Læs med her, og bliv klogere på din tilbygning.

Et hus i horisonten hvor der er ved at blive lavet en tilbygning ud fra de 8 faser

1. Tegninger og materialebeskrivelse

Inden du kan gå i gang med byggeriet af din tilbygning, skal alle planer, tegninger og beskrivelser være på plads. Typisk vil man få hjælp fra en arkitekt, bygningskonstruktør eller en anden professionel rådgiver. En rådgiver kan hjælpe dig med at tegne din tilbygning, udarbejde arbejdsbeskrivelser og lave materialet til din ansøgning om byggetilladelse.

2. Ansøg om byggetilladelse

Når du laver en tilbygning, vil bebyggelsesprocenten på din grund stige. Derfor er det nødvendigt, at du indhenter en godkendelse af dit byggeri hos bygningsinspektoratet.

Som regel kan du opleve en behandlingstid på tre måneder, men det kan variere alt efter byggeprojekt. En arkitekt, bygningskonstruktør eller en anden professionel rådgiver kan hjælpe dig med at ansøge om byggetilladelse.

Årsagen er, at de skal være sikre på, at din tilbygning overholder lokalplanen, så dit byggeri ikke generer naboer i forhold til højden, afstanden til skel og lignende. Som regel kan du opleve en behandlingstid på tre måneder, men det kan variere alt efter byggeprojekt. En arkitekt, bygningskonstruktør eller en anden professionel rådgiver kan hjælpe dig med at ansøge om byggetilladelse. 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

3. Fundament og kloakering

Det første, der følger med byggeriet af din tilbygning, er fundering og kloakering. Det er fundamentet, der bærer hele huset. Derfor er det afgørende, at det er stabilt, så du ikke bliver overrasket af sætningsskader i fremtiden. Det er ikke sikkert, at din tilbygning indebærer kloakering. Det skal kun gøres, hvis du skal have bygget et nyt badeværelse i din tilbygning eller et andet rum, der kræver kloakering. 

Når der skal funderes, er det forskellige metoder, du kan vælge mellem. Det afhænger af, hvilke forhold der er på grunden. Oftest vil man etablere et stribefundament eller punktfundament i enten beton, fundablokke eller noget, der ligner. Vælger du et punktfundament, støbes der fundament enkelte steder på tilbygningens ydervægge. Modsat er et stribefundament, når fundamentet støbes i striber langs med tilbygningens ydervægge og bærende indervægge. 

Det er en murer og kloakmester, der klarer henholdsvis fundering og kloakering.

4. Terrændæk og vægelementer

Terrændækket indebærer ”gulvet”, som bliver bygget ovenpå jorden. Det har til formål at beskytte din tilbygning mod kulde, fugt og radonstråling, som kommer fra jorden. Terrændækket er opbygget af:

1. Et stabiliserende og planerende gruslag

2. Et isolerende lag

3. En radonspærre

4. Armeret beton

5. En fugtspærre

6. Gulvbelægning. 

Når terrændækket er bygget op, er det tid til, at yder- og indervægge skal etableres. De kan enten konstrueres i mursten, lecablokke eller træ. I ydervæggene vil der som oftest være et indre og ydre lag, hvor der er et isolerende og fugtspærrende lag imellem.

Mureren og/eller tømreren sørger for at lave terrændæk og vægelementer.

isolering i en tilbygning

5. Konstruktion af tag

Det er en tømrer, der konstruerer taget. Konstruktionen kan laves på forskellig vis. Det afhænger af, hvilken type tag du vælger.

Bagefter dækker tømreren tagfladen med en tagbelægning, som kan bestå af tegl, et ståltag, tagpap med mere. I nogle tilfælde konstrueres der samtidig et undertag, som skal forhindre, at vind og vejr kommer ind i boligen.

Læs også: Forskellige typer af tag

6. Døre og vinduer

Det er også en tømrer, der står for at montere vinduer og døre. De skal sidde i facaden, og skal slutte tæt.

7. El og VVS-installationer

Når der skal monteres el og VVS, kræver det en autoriseret håndværker, henholdsvis en elektriker og VVS-installatør. Det betyder, at du ikke selv må give dig i kast med at montere el eller føre rør i din tilbygning.

Det er elektrikeren, der fører el-ledninger i væggene og loftet, og det er også ham, der monterer kontakter til stik og lys. Herudover sørger elektrikeren for at installere belysning og udtag til lamper. 

En VVS-installatør fører rør til vand og varme. Hvis din tilbygning bliver opvarmet med gulvvarme, etableres der rør i terrændækket. Hvis ikke, installeres det i radiatorerne, og hvis du har lavet et badeværelse i din tilbygning, etableres det i rørene, toilettet og afløb.

8. Indervægge og interiør

Det er blevet tid til at etablere de indvendige vægge, der også betegnes som skillevægge, og loftet. Som regel etableres de med hjælp fra træskelletter, isoleringsmateriale og gipsplader, som monteres på væggene og loftet. Gipsvæggene og loftet skal spartles, og der skal opsættes filt/væv. Herudover skal der tapetseres eller males. Det er også nu, at gulvet skal lægges, for eksempel et trægulv eller et flisegulv. Her skal fodpaneler, vindueskarme og lignende også monteres. I denne proces kommer du i kontakt med en tømrer, maler og måske også en murer.

  

 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her