En køkkenvask er ikke bare en køkkenvask
Vasken er centrum i køkkenet – udover selvfølgelig de hårde hvidevarer. Du kan vælge en køkkenvask, og så kan du vælge en køkkenvask, der skal have flere funktioner.
De første køkkenvaske var af støbejern eller porcelæn, og det var faktisk danskeren G.A.L. Thorsen, der opfandt en metode til at presse en stålvask ud af stål. Metoden blev sat i produktion i 1952, og stålvasken er stadig en af de foretrukne vaske i rigtigt mange køkkener. Dog har design og funktionalitet udviklet sig meget siden dengang. Der er flere ting at overveje, når du vælger det element i køkkenet, hvor du højest sandsynligt tilbringer mest tid. Hvor stor skal din køkkenvask være, hvilken type, materiale og er der særlige lovkrav i forhold til din køkkenvask?
Vasken og de smarte mål
Ifølge Forbrugerstyrelsen måler en funktionel køkkenvask mindst 45 centimeter på den ene led, og den skal helst ikke være mere end 14 centimeter dyb. Desuden er det en rigtig god idé at placere vasken så langt fremme mod bordets forkant, som det er muligt, da det giver den bedste arbejdsstilling. Tænk også over, om du skal vaske større bradepander af, så skal den helst matche deres størrelse.
Montering
Nogle gange kan vasken være i et med bordpladen, og på den måde undgår du kanter, der samler snavs, men ellers skal du sørge for at lade vasken være planmonteret, underlimet eller på anden måde monteret, så der ikke er kanter, der samler snavs. Husk også at vandlåsen og afløbsrørene under vasken er placeret så langt tilbage, at der er god plads til for eksempel affaldssortering og lettere relateret opbevaring.
Læs også artiklen: Køkkenets elementer og montering
Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her
Type
Der skelnes mellem to typer af vaske. En enkelt-vask og en dobbelt-vask – eller halvanden vask, hvis der er tale om en stor og en lille i én. Nogle få vælger også to vaske to forskellige steder i køkkenet, men det kræver lidt mere rent installationsmæssigt.
Enkeltvasken
En enkeltvask er smart, når du har flere store ting, du skal vaske af. Den passer desuden ind i et skabselement på 50-60 centimeter. Omvendt er enkeltvasken dog en smule upraktisk, hvis du gerne vil benytte vasken til flere ting på én gang – for eksempel både kunne vaske grøntsager, sætte noget i blød og vaske gryder af. Til gengæld giver det et stilrent og enkelt look med kun én vask i køkkenet.
Dobbeltvasken
Med en dobbeltvask er der mulighed for at arbejde med flere ting på samme tid, og du kan vælge enten to lige store rum eller et stort og et mindre. De fleste dobbeltvaske kræver dog, at skabselementet er på mindst 80 centimeter, hvilket skaber mere spildplads i underskabet. En halvanden vask kan nogle gange passe i et skab på 60 centimeter, men så bliver den store vask måske alligevel for lille.
Læs også artiklen: Armaturet
Ekstra funktioner
Afløbsbakke
Du kan vælge en afløbsbakke integreret i forbindelse med din køkkenvask, på den måde skåner du bordpladen – hvilket især er smart, hvis bordpladen er af træ. Samtidig er det en stor hjælp under opvasken og giver mulighed for at afsætte varme gryder med mere.
Køkkenkværn
Køkkenkværnen eller affaldskværnen er installeret under vasken i forbindelse med afløbet. Den er beregnet til at findele organisk affald som madaffald, kartoffelskræl og lignende, og den kan reducere køkkenaffaldet betydeligt. På den måde kan man også undgå, at madrester ligger i skraldespanden og lugter eller tiltrækker fluer. Det findelte organiske affald føres med kloaksystemet til rensningsanlægget, hvor det er muligt at opsamle affaldet og anvende det til for eksempel produktion af biogas og gødning til landbruget. De køkkenkværne der fås i dag er ikke farlige, da det er umuligt at få fingrene ned i selve kværnen.
Men det er langt fra sikkert, at du må installere en kværn i din vask. Det er faktisk forskelligt fra kommune til kommune, om det er tilladt at installere en køkkenkværn i sin vask, og du skal faktisk søge din respektive kommune om lov, da der er forskel på kloakanlæggene i de enkelte kommuner.
Stil
Der findes flere forskellige materialer at vælge imellem, og her kan du vælge, hvad der passer til din køkkentype og funktionalitet. Porcelænsvasken er stadig populær i især landkøkkenet, mens integrerede stålvaske eller corian-vaske i et med bordpladen er blevet mere og mere populære.
Stålvasken er stadig det klassiske valg, som passer til de fleste bordpladetyper, og som er hygiejnisk, let at holde og ikke mindst slidstærkt og modstandsdygtigt overfor diverse syrer i forbindelse med rengøringsmidler og madingredienser.
Granitvasken er både holdbar og kan tåle ekstreme varmegrader – helt op til 280 grader. Desuden er den også meget modstandsdygtig overfor kaffe, vin og frugtsaft med videre. Granitvasken kan vælges i forskellige farver, men den er også en del dyrere end stålvasken. Det er dog ikke alle bordplader, der ser godt ud med en granitvask.
Du kan få en porcelænsvask i næsten alle farver, former og prisklasser, og de er mere holdbare end du tror, da de er brændt på en særlig måde. Dog kan en porcelænsvask godt give et lidt gammeldags udtryk og passer bedst til helt klassiske køkkentyper som for eksempel landkøkkenet.
En corian-vask kan integreres fuldstændigt i et med bordpladen, og den giver en meget rent udtryk. Prisen er en smule pebret, og materialet kræver lidt mere vedligeholdelse, men kan sagtens gøres pæn, selvom den er blevet misfarvet.
Herudover findes en række nye materialer som akryl og komposit med novokvarts eller kermat – spørg din køkkenarkitekt til råds.
Hvad synes du om denne artikel?
Gode råd og leverandøranbefalinger