20 gode råd til at bygge nyt sommerhus
Går I med drømmen om at bygge nyt sommerhus? Et sommerhus er et fantastisk fristed, hvor man har tid til at fordybe sig i en bog, gå lange ture langs stranden og bare nyde, at man har fri. Måske har I allerede fundet jeres drømmebeliggenhed. Eller måske giver det ikke længere mening at renovere på jeres gamle sommerhus. I denne artikel giver vi jer 15 gode råd til, hvordan I kommer godt fra start med at bygge jeres nye sommerhus.
1. få overblik over jeres økonomi
Hvor meget er I villige til at investere i jeres nybyggeri? Hvad kan området bære i forhold til videresalg? Og hvad er jeres økonomiske råderum? Inden I træffer en masse valg omkring jeres nye sommerhus, er det vigtigt, at I har et godt overblik over jeres økonomi i forbindelse med byggeriet. Ellers kan projektet hurtigt løbe op i et meget større beløb, end der var beregnet.
I har måske undersøgt på forhånd, hvad det cirka koster at bygge nyt sommerhus – og fundet ud af, at der ikke findes ét svar. En byggeproces rummer mange beslutninger, der har betydning for prisen, som antal kvadratmeter, arkitektur og materialevalg. Det er netop derfor, det er så svært at svare på, hvad jeres nye sommerhus præcist kommer til at koste. Først er I nødt til at gøre jer nogle tanker om jeres ønsker og krav til sommerhuset, selvfølgelig med udgangspunkt i jeres økonomi.
Lav et budget
Selvom I på forhånd har lagt et budget for, hvad sommerhuset maksimalt må koste i forhold til jeres økonomi, er det også nødvendigt at lave et budget baseret på jeres krav til huset. I skal huske at medregne udgifter til:
- Selve sommerhuset
- Køb af grunden
- Flytning
- Rådgivere
- Forsikringer
- Ejendomsskat
- Ejendomsværdiskat
- Transport til sommerhuset
- Vedligeholdelse
- Vand, el og varme.
Der kommer næsten altid udgifter, som I ikke havde regnet med. En god tommelfingerregel er at lægge minimum 10 procent oveni det samlede budget til uforudsete udgifter.
Tænk også over, hvor I lægger jeres penge. Brug hellere mange penge på de områder, hvor sommerhuset bliver mest slidt, som terrassen, end på dyre fliser til badeværelset.
Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her
2. Vælg område med omhu
De fleste byggeprojekter med sommerhuse opstår på grund af en forkærlighed til et bestemt område. Måske har I lejet et sommerhus og forelsket jer i tanken om at eje jeres eget i samme område. Selvom det kan virke som det perfekte sted at bygge jeres nye sommerhus, anbefales det altid, at I undersøger det område, I overvejer at bygge i. Tag gerne en snak med jeres måske kommende naboer eller lokale ejendomsmæglere. Det er samtidig vigtigt at overveje, hvilke forhold I vægter i området, som:
- Hvor tæt på skal der være indkøbsmuligheder?
- Hvilke bademuligheder skal der være?
- Skal der være skov og naturområder tæt på?
- Bliver I forstyrret af stærkt befærdet veje?
- Er der planer om nye bebyggelser tæt på? Og vil det I så fald forstyrre jer?
3. Tænk fremadrettet i forhold til jeres brugsbehov
Inden vi taler æstetik og materialer, er det vigtigt, at du lige stopper op og overvejer, hvad det helt præcis er for et liv, som du ønsker i dit sommerhus. Skal der være plads til, at gæster og børnenes venner kommer med? Skal der være plads til overnattende gæster? Skal der være plads til mange eller blot ganske få siddepladser i stuen eller om bordet?
Sommerhuse kan tit blive bygget så fint og flot, at det ikke inviterer det sjove liv med ind. Så husk på livet og atmosfæren, som du ønsker i dit sommerhus og byg herefter. Det er vigtigt at gøre sig klart, hvad man vil med sommerhuset i fremtiden.
Uanset om I skal bygge et helt nyt sommerhus eller det nuværende sommerhus skal ombygges, så er det vigtigt, at det kan lade sig gøre. Fra det ene sommerhusområde til det andet kan der være stor forskel på hvor mange kvadratmeter, og hvor højt man må bygge.
Ifølge byggeloven må man bygge med en bebyggelsesprocent på 15 procent, men der kan være ældre servitutter, der kun tillader 10 procent. Og for sommerhuse gælder det også, at man ikke må bygge mindre end 5 meter fra beboelse til skel.
Det er derfor vigtigt at have gennemtænkt hvor mange kvadratmeter, I har brug for. Måske har I ikke brug for et ekstraværelse nu og her, men hvis der i fremtiden kommer børnebørn, overnattende gæster eller sommerhuset skal lejes ud, så er det en fordel at have tænkt det ind fra starten. Når det så er sagt, skal I selvfølgelig først og fremmest bygge et sommerhus til jeres behov, og det er op til jer at vurdere, om det er nødvendigt med ekstra plads.
En lille familie med små børn, giver anledning til en enkel planløsning. Selvom børnene bliver store og måske flere, er der ingen grund til at bygge et sommerhus med 4 soveværelser før, at der er behov for det.
Et sommerhus er organisk og kan vokse og udvikle sig i takt med familien. Derfor bør du tage højde for dine behov nu og udnytte dine muligheder for at få de bedste rammer til din nuværende situation.
Læs også: Byg nyt sommerhus for en million kroner
4. Lad ikke gensalgsværdien styre jeres valg
Gensalgsværdi fylder ofte for meget i folks valg, når de bygger sommerhus. Hvis I bare er et par, behøver I ikke to børneværelser, fordi det er det, de fleste vil have. Byg et hus til jeres behov – det bliver I mest glade for. Der findes et utal af familieformer i dag, så der er garanteret nogle, som har samme ønsker og behov som jer, og som vil købe det, når den dag kommer.
5. Få afklaret jeres behov
Noget af det første, I bør overveje, inden I bygger nyt sommerhus, er, hvilken type sommerhus der passer til jeres behov. Sommerhusets arkitektur skal imødekomme det liv, I ønsker. Start med at stille jer selv spørgsmålene: Hvad er vores drøm med sommerhuset? Hvilket liv vil vi gerne leve der?
Prøv at tænke småt, når I skal opstille funktionskravene for jeres sommerhus. Vi kan ofte leve med meget mindre end vi tror. Og tit så lever vi faktisk mere, når vi ejer mindre. Der skal selvfølgelig ikke gåes på kompromis med komforten, men du kan leve uden mange af de ting, som du tror er nødvendige.
Eksempelvis er skabe til tøj ikke et must. Mange skal også udenfor for at komme på toilet og i bad. En meter tyk isolering behøves heller ikke. På den måde er der også kortere vej til de store tæpper og ild i pejsen. Vi har forskellige behov og præferencer. Men ofte viser det sig, at det har sin charme at skære lidt ned på luksussen.
Enkelt eller luksus?
Ønsker I en mere simpel tilværelse i ferierne? Hvis svaret er ja, skal I måske bygge jeres sommerhus som beskrevet ovenfor i en mere enkel stil med færre kvadratmeter og uden hverdagens hjælpemidler og luksusindretning. I kan vælge at se jeres nye sommerhus som en mulighed for at leve et andet liv. Det kan gøres ved at lave anderledes sovepladser, som alkover, køjesenge eller et adskilt anneks til børnene. I kan også vælge at bandlyse tv og internet og lave udekøkken på terrassen. Måske behøver I heller ikke skabe og reoler til tøj og ting. I kan overveje, om det kunne være en smart løsning at bygge møblerne ind i husets arkitektur fra start af. Det kan være en indbygget alkove eller bænk. På den måde skal I ikke tage stilling til særlig meget indretning, når huset er bygget, og det bliver samtidig nemt at gøre rent.
Flere og flere sommerhusejere vælger dog den modsatte retning. De vil stadig have nutidens komfort, lækre materialer og masser af plads, og vælger derfor et moderne sommerhus, der på mange måder minder om et almindeligt hus. Det har fladskærme, musikanlæg, stort køkkenalrum, flere badeværelser, gulvvarme, vand hele året rundt og mange kvadratmeter at boltre sig på. Måske endda også spa og sauna.
Uanset om I vil have enkelhed eller luksus i jeres sommerhus, kan det være en god idé at skabe en kontrast til hverdagens liv. Brug andre materialer end dem, der er i jeres helårsbolig. Eller indret sommerhuset på en anden måde end derhjemme.
Tosomhed eller familiefest?
Det er også en god idé at overveje jeres behov for gæster i sommerhuset. Skal sommerhuset være et tilflugtssted, hvor I kan være alene, kan I nøjes med få kvadratmeter, et lille køkken og en enkelt soveplads. Drømmer I derimod om at kunne have hele familien eller surferslænget på besøg til overnatning, er det et helt andet scenarie. Så kræver det mange sovepladser, et større fællesrum og flere badeværelser. Det kan også være, at det vil være optimalt med et anneks adskilt fra huset, hvis gæsterne stadig skal have privatliv og ikke forstyrres af larm, når nogle vil sove og andre spille spil til langt ud på natten.
Her får I en opsummering af en række vigtige spørgsmål, som I bør stille jer selv:
- Ønsker I luksus eller noget enkelt?
- Hvor mange kvadratmeter har I brug for?
- Skal der være plads til overnattende gæster?
- Hvor stor skal grunden være?
- Vil I bo i huset, når I bliver pensionister?
- Skal sommerhuset udlejes med tiden?
6. Arkitektur: Typehus eller arkitekttegnet?
Når I har afklaret jeres behov til sommerhuset, kan I begynde at beslutte, hvordan husets skal se ud rent æstetisk. I bør overveje:
- Hvilket design skal sommerhuset have?
- Hvor mange plan ønsker I at bygge sommerhuset i?
Hvis I føler jer lidt på bar bund, når det kommer til udformningen af jeres sommerhus, kan I finde inspiration på nettet eller til byggeudstillinger. Det kan være en fordel at have afstemt, om I ønsker et typehus eller et arkitekttegnet sommerhus.
Nogle byggefirmaer har specialiseret sig i at bygge typehuse, hvor det meste er bestemt på forhånd. Et typehus er et standardhus, som alle kan vælge, når de vil bygge nyt. Udformningen på huset er bestemt af byggefirmaet på forhånd, mens indretningen kan tilpasses af jer. Fordelene ved et typehus er:
- I har kontrakt med ét firma, hvilket giver jer et større økonomisk overblik fra start til slut.
- Det står oftest klar til indflytning før et arkitekttegnet hus, fordi tegningerne og beregningerne er lavet i forvejen, hvilket også betyder, at I kan indhente en byggetilladelse tidligere i processen.
- I kan for det meste se huset på en byggeudstilling eller som et prøvehus.
- Det er som regel billigere, fordi byggefirmaet bruger standardløsninger og faste aftaler med leverandører og håndværkere.
Omvendt får I ikke særlig meget selvbestemmelse. I nogle tilfælde kan I være med inde over beslutninger til materialer og udformning, men der er oftest et begrænset antal muligheder. Derudover vil huset komme til at ligne mange andre sommerhuse.
Hvis I gerne vil sætte jeres eget præg på sommerhuset, skal I gå efter et arkitekttegnet hus. Fordelene er:
- I får et unikt sommerhus, som er tilpasset jeres behov og ønsker ned til mindste detalje.
- Arkitekten kan vejlede jer, så I får øjnene op for detaljer, som I ikke selv havde overvejet.
- Arkitekten har ikke kun et æstetisk overblik, men har også viden om byggeteknik og lovgivning.
Modsat kan et arkitekttegnet sommerhus give jer en større uvished i forhold til funktionalitet og detaljer. I har nemlig ikke mulighed for at se huset i praksis, inden I bygger. Samtidig kan I ikke være sikre på, at budgettet holder, da økonomien lettere kan svinge i løbet af forløbet.
Uanset om I vælger et typehus eller et arkitekttegnet hus, er det altid vigtigt, at I fortæller byggefirmaet eller arkitekten om jeres behov og ønsker.
7. Tænk over rummenes placering
Det giver god mening at tænke placeringen af de forskellige rum ind i plantegningen. Overvej for eksempel at vende stue og køkkenalrum mod den bedste udsigt, da det er der, I befinder jer mest. Eller hvad med at placere soveværelserne mod nord, så de forbliver kølige?
8. Glem ikke udearealerne
Brug ikke hele budgettet til huset, men husk også uderummet. En god tommelfingerregel er at have minimum en halv million tilbage til terrasse, fliser, græs og planter. I et sommerhus er udelivet vigtigt, og det er garanteret også for at få naturen tæt på og få vind i kinderne, at I har bygget huset. Så ville det da være ærgerligt at skulle gå rundt i mudder efter byggeriet og ikke have penge til en hyggelig have.
9. Materialevalg: Underskriv en materialeliste
Så snart I har valgt, hvilken arkitektur I vil have, kan I begynde at se på materialer til jeres sommerhus. Det indebærer altid mange valg. Hvis I køber et typehus, vil I ofte have muligheden for at vælge mellem et udvalg af standardløsninger. Har I i stedet valgt at bygge et arkitekttegnet sommerhus, kan I frit vælge mellem hvilke materialer, I ønsker.
De fleste bygger deres sommerhus i træ. Træ er et glimrende materiale, fordi det er billigt, rustikt og enkelt, og så passer det godt ind i naturen. Vandrette trælister giver et klassisk udtryk, mens lodrette trælister i et tyndt format gør huset mere let og slankt at se på. I kan også mikse bredder og længder for at opnå et moderne og anderledes udtryk.
Husk, at I skal have en udførlig liste over, hvilke materialer I har valgt, inden byggeriet starter. Det er vigtigt, at I har underskrevet denne materialeliste, så der ikke opstår misforståelser undervejs.
De usynlige materialer
Du kan med fordel benytte dig af træ eller træuldsisolering. Træet arbejder sammen, og hjælper andre materialer som sten og glasuldisolering med at ånde – altså at komme af med fugten.
Det kan ikke siges nok gange, at dette område ikke må svækkes på. De valg du foretager her, vil have indflydelse på, om dit klima, og hermed luften, i dit sommerhus vil være våd eller tør.
10. Meld byggeriet til kommunen
Som nybygger skal I selv sørge for at melde til kommunen, hvornår I starter og slutter med at bygge. Hvis I ikke sørger for start- og færdigmelding af byggeriet, kan I for det første risikere, at byggetilladelse bliver forældet, da den udløber efter et år. Det kan også have nogle konsekvenser, hvis I ikke melder det til jeres kommune, når byggeriet er færdigt.
11. Særlige regler og love for sommerhuse
Kravene for sommerhuse ligger tæt op ad bestemmelserne for helårshuse. Der er dog undtagelser:
- Byggeprocenten er ofte meget lavere for sommerhuse end for helårshuse, da I kun må bygge på 15 procent af grunden. Det kan dog veksle fra kommune til kommune, så tjek lokalplanen.
- Ved byggeteknik, dampspærre og isoleringstykkelser gælder der ikke de samme regler.
- Sommerhuse skal være lavere end helårshuse, og skal placeres minimum 5 meter fra skellet, mens kravet for helårshuse er minimum 2,5 meter.
- Når I skal bygge nyt sommerhus, kræver det en byggetilladelse fra kommunen. Vær opmærksom på, at lokalplaner kan have andre eller skarpere krav til byggeriet, end bygningsreglementet har.
- Sommerhuse skal overholde en række isoleringskrav angående ydervægge, terrændæk, tag og så videre. Blandt andet skal en trækonstruktion have en anden tykkelse end en stenmur.
12. Indret jeres sommerhus som et fritidshus
Når huset står færdigt, er det tid til at indrette. Tænk over, at I ikke skal indrette jeres sommerhus ligesom et helårshus. I behøver ikke nødvendigvis at tænke over opbevaring og skabsplads. Der kan sagtens bare være plads til at sove, hygge og gøre det, I kan lide.
I sommerhuset må der også gerne være plads til jeres drømme. Vil I gerne kunne sove udenfor, kan en overdækket terrasse og myggenet være en god og billig løsning. Eller måske vil I se på stjerner fra sengen, og så kan løsningen være et ovenlysvindue til 15.000 kroner.
13. Differentier dit sommerhus fra dit hus derhjemme
Et sommerhus bør være et sted, du kan tage hen for at få et afbræk, men også for at leve anderledes end du gør derhjemme. Mange sommerhuse bliver bygget som et ekstra hus. Hvorfor ikke bygge dit sommerhus, som et andet og anderledes hus?
Er sommerhuset et sted, hvor du ønsker, at du selv og dine gæster vil være i længere tid? Har du børn der snart rammer teenagealderen, som du gerne vil have skal være med uden at kede sig?
Sørg for, at dit sommerhus består af mange forskellige rum og situationer, både uden- og indendørs. Her kan du tænke en hems eller krog, hvor man kan slappe af og trække sig lidt tilbage (især tiltænkt børnene). Du kan lave bålsted, planter med plukkemulighed (bær eller frugt). Der er mange muligheder hvorpå, du kan gøre dit sommerhus mere eventyrligt og oplevelsesrigt.
14. Interiør: Farve- og materialevalg
I må gerne være modige, når det kommer til farve- og materialevalg. I er nemlig ikke i jeres sommerhus hver dag. Er I helt vilde med marokkanske fliser, så vælg dem, og lad vær med at tænke, at I bliver trætte af dem.
15. Gør jeres sommerhus til en sanselig oplevelse
Et sommerhus bør være et sted, som inviterer til at være mere udendørs end indendørs. Naturen og atmosfæren væk fra by og larm har den fantastiske egenskab at kunne vække stort set alle vores menneskelige sanser til live – alle på én gang. Dufte, kulde, vind, varme, ild, lyde, lys og nærvær sanses på en helt anden måde, end når vi er i vores vante omgivelser.
Vil du gøre dit sommerhus til en mere sanselig oplevelse, bør du tænke naturen og omgivelserne indenfor. Store vinduespartier, flere døre end blot en hoveddør så du har flere adgange til udearealer. Hvis du ikke ønsker soveværelse under åben himmel, er en shelter en fantastisk løsning. Den giver dig og familien mulighed for at sove i det fri, nyde lyden af vinden i træerne og havets brusen til udsigten af den smukkeste stjernehimmel.
Plant frugt og grøntsager i haven, som I kan smage på og dufte til. Der er ikke noget så smagfuldt som et hjemmedyrket jordbær eller en kartoffel, I selv har gravet op af jorden.
Installer en bruser i haven eller på terrassen. En kold skyller, når det er varmt – og for den sags skyld også et varmt bad, når det er koldt – er en sanselig oplevelse, der kan få gang i hver en celle i jeres kroppe.
Overdæk terrassen, så hele familien kan sove trygt udenfor og mærke vinden i kinderne og natteduggen falde. Det er tæt på huset, så I kan sove trygt uden at være bange for regn, blæst og kulde.
Åben ild i haven kan tryllebinde børn som voksne. Lav et bålsted eller invester i et bålfad, så I kan sidde udenfor i de mørke timer og bage snobrød eller grille skumfiduser.
16. Skab tæt kontakt til naturen: Bind inde- og uderum sammen
Forsøg at binde inde- og uderum sammen. De fleste af os sidder indenfor foran en skærm på arbejdet. Når vi tager i sommerhus, er det måske for at være mere udenfor og i tættere kontakt med naturen. Bygger I jeres sommerhus i et naturskønt område med klitter, skov eller marker, så dyrk det fuldt ud, og hiv det ind i huset. Det skaber også en god harmoni.
Lav eksempelvis en terrasse i samme niveau som huset, og hav skydedøre eller foldedøre, som I kan åbne helt op, så inde- og uderum flyder sammen. Store vinduer og en overdækket terrasse kan også give oplevelsen af at føle sig inde og ude på samme tid.
For at få mere ud af udelivet kan I også rykke indendørsfunktioner ud. Byg et udendørskøkken eller sæt en udendørsbruser op.
Ligger sommerhuset på en mere ordinær grund, kan I lade den ellers friserede græsplæne gro vildt, så der kommer blomster og insekter. Samtidig slipper I for dårlig samvittighed over at glemme at slå græs.
Husk at undersøge, om grunden er en del af landzone, og om der er særlige servitutter i lokalplanen. Den kan være, at I skal have stenurt på taget eller kun må bygge i én etage.
Har I en helt fersk naturgrund, der ikke er byggemoden, og hverken har rør og elektriske installationer trukket hen, skal I være opmærksomme på, at det minimum koster 100.000 kroner at få på plads.
Læs også artiklen: Hvilken årstid skal du bygge nyt sommerhus på?
17. Sometimes less is more
Vi har ofte en tendens til gerne at ville bo stort. Men antallet af m2 er ikke afgørende for hverken arkitekturen eller livet i sommerhuset. Vores råd er: Byg mindre, men bedre!
Mange har fået øjenene op for mindre sommerhuse. Dette giver mulighed for at bygge med bedre materialer og finere detaljer til samme eller færre penge. Vælger du at gå mere op i materialer og detaljer, er beklædning af vægge, lofter eller begge med planker en løsning at overveje. Planker er noget, der virkelig skaber en stemning og er tidsløst, når vi snakker sommerhuse, hytter og generelt huse, som skal skabe varme og hygge.
18. Husk opbevaringen
I et sommerhus er der ofte redskaber og legetøj, som er næsten uundværlige for et bedst muligt ophold. Havemøbler, redskaber og brænde må du have, og har du børn er legetøj som surf, kajak, båd og fiskerudstyr en fordel at have på lager, hvis de fortsat skal ønske at deltage som teenagere.
Dette kan løses ved et lille skur nær sommerhuset, eller mere kreative løsninger kan foretages. Mellem hus og skur, kan der laves et attraktivt ude areal med enten overdækning i form af tag eller solsejl, som kan foldes til siden.
19. Giv huset en fortælling
Du kan skabe oplevelser og fortællinger i dit sommerhus, om du vælger en minimalistisk eller anden arkitektur. Arkitekturen i dit hus, kan være med til at skabe liv og opdagelser for de besøgende. Fra stuen kan du kravle op i en hems, hvorfra du har adgang til dækket. Herfra kan du komme ud på “taget”, som kan føre dig til gæsteværelset.
Der skal ikke meget til for at skabe en fortælling. Denne kunne også skabes udenfor, hvor træer, buske og stier omfavner og giver en følelse af at kunne gå på opdagelse.
20. Hyggelig i alt slags vejr
Som sommerhusejer i Danmark, er det vigtigt at kunne sætte hyggelige rammer, i al slags vejr. Vi er vist alle bekendte med den danske sommer og bygerne, der kommer og går. Derfor bør et sommerhus i Danmark også være hyggeligt i både regn- og blæsevejr.
Med den rette beskyttelse er der ikke meget vejr, der kan komme imellem dig og de hyggelige stunder. Et solsejl er en perfekt løsning til de danske sommerhuse. Solsejlet kan slås op og ned efter behov, og du kan stadig lave mad udendørs, selvom regndråberne trommer på dugen.
Hvis ikke det var hyggeligt før, så er det det i hvert fald nu. God fornøjelse!
Hvad synes du om denne artikel?
Læs de mest populære artikler i vores e-magasin
249,00 kr. (ekskl. levering)
Billedkilde: Stenhøj Husene