[rank_math_breadcrumb]

Sommerhuset som investering

At bygge et nyt sommerhus kan være en god investering, selvom det som regel koster mere at finansiere end et almindeligt helårshus. Du kan bruge sommerhuset som en feriebolig for dig og din familie, men du kan også tjene penge på at udleje sommerhuset, når du ikke selv benytter det. Inden du investerer i et nyt sommerhus, er det en god idé at have taget stilling til nogle ting. Vi guider dig her.

Nyt sommerhus hvor ejeren har valgt at invester

Overvejelser, før du investerer i et nyt sommerhus

For det første skal du være opmærksom på de regler, der er i Danmark for, hvem der overhovedet har lov til at være sommerhusejer. Det er vigtigt, at du har helt styr på disse, før du begiver dig ud i en investering i et sommerhus.

Derudover bør du gøre dig nogle grundige overvejelser omkring, hvorvidt sommerhuslivet passer til dig og din familie. Vil I få det brugt? En måde at finde ud af det på er ved at leje et sommerhus i det samme område, hvor du har overvejet at investere i et nyt sommerhus. Man kan nemt blive fristet af at få et sommerhus på en solrig og varm sommerdag, men det tager også meget tid til for eksempel vedligeholdelse.

Noget andet du skal finde ud af er, hvor mange kvadratmeter dig og din familie har brug for. Både sommerhusets størrelse, men også størrelsen på grunden. Det er selvfølgelig vigtigt, at sommerhuset passer til jeres behov og ønsker, men det kan også være en fordel at tænke længere frem. Skal der være plads til den resterende familie? Eller skal der være plads til mange mennesker, fordi du ønsker at udleje sommerhuset på sigt?

Samtidig kan det være en god idé at tænke over, hvor ofte du vil benytte sommerhuset. Er det mest i sommerperioden? Eller kommer du til at bruge sommerhuset hele året? Du kan også tænke over, hvilke faciliteter sommerhuset skal indeholde.

Når du har fundet svar på det hele, kan du sammenligne sommerhusets pris med den pris, du vil betale for et nyt sommerhus. 

Må du investere i et nyt sommerhus i Danmark?

Kravet for at købe et sommerhus i Danmark er, at du enten sammenlagt skal have boet i Danmark i fem år, eller at du har fast bopæl i landet. 

Du skal opfylde et af de to krav, hvis du ønsker at investere i et nyt sommerhus. Hvis du ikke opfylder kravene, kan du søge om dispensation hos Justitsministeriet. Det kan for eksempel være, at du er udlænding og har en speciel tilknytningen til Danmark. Ofte opnår nordmænd og tyskere dispensation.

Grunden til kravene er, at man ønsker at beskytte Danmark mod store opkøb fra udlandet. Reglen blev indført i 1933, og er nedskrevet i reglerne for fri bevægelighed over landegrænserne i EU. Denne særlige regel har navnet sommerhusprotokollen.

Du må dog eje lige så mange sommerhuse, som du ønsker, så længe du bruger sommerhusene én eller flere gange årligt. 

Renovér eller byg nyt sommerhus

Mange synes, det er spændende at kaste sig ud i et renoveringsprojekt, men det er som regel ikke økonomisk fordelagtigt. Det er både dyrt og kræver meget tid at renovere. Som et alternativ til en renovering kan man overveje at bygge et nyt sommerhus på en tom grund.

Ønsker du at renovere et sommerhus, bør du undersøge, hvor høj en prisstigning, sommerhuset vil få, når du er færdig med renoveringen. Du kan kigge på lignende sommerhuse i området for at blive klogere på prisen.

Læs mere om Sommerhus nybyg pris

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Finansier dit nye sommerhus

Når du købet et nyt sommerhus, indebærer det mange af de samme ting som ved en helårsbolig. Der skal for eksempel laves en tilstandsrapport, inden du kan tegne en ejerskifteforsikring. Det kan være en fordel at undersøge markedet og sammenligne priser og betingelser hos forskellige forsikringsselskaber. Det kan nemlig sagtens være stor forskel i priserne.

For at finansiere dit nye sommerhus kan du optage et realkreditlån, banklån eller benytte dig af udbetaling. Det eneste, der er anderledes for sommerhuse i forhold til helårshuse, er fordelingsnøglen. Du kan finansiere 75 procent af sommerhusprisen med et realkreditlån, hvor det ligger på 80 procent ved et helårshus. Skal du have finansieret det resterende beløb, kan du gøre det med et banklån på 20 procent og en udbetaling på fem procent.

Du skal være opmærksom på, at et banklån koster mere end et realkreditlån. For at banklånet kan blive mindre, er det en god idé, hvis du kan give mere i udbetaling. På den måde kan du spare mange penge i renter og omkostninger. 

Du kan finde forskellige prisberegnere på nettet, for eksempel på banker og kreditforeningers hjemmesider, som kan give dig et indblik i, hvordan finansiering og omkostninger vil se ud, hvis du investerer i et nyt sommerhus.

Læs også: Hvad koster det at bygge nyt sommerhus?

sort træsommerhus, en god investering

Andre udgifter som sommerhusejer

Udover finansiering er der andre større udgifter forbundet med et nyt sommerhus. Du skal betale skatter, nemlig ejendomsskat og ejendomsværdiskat. Derudover glemmer mange tit, at der vil være nogle udgifter til transport til og fra sommerhuset. Undervejs kan der også komme udgifter til at renovere eller bygge om/til.

Som ved et helårshus vil der være løbende vedligeholdelse ved et sommerhus, som giver nogle udgifter. Det kan være, at hele sommerhuset skal males udvendigt minimum hvert femte år. Dertil kommer der istandsættelse, som også kan være dyrt.

Det er altså vigtigt, at du har forberedt dig godt i forhold til sommerhusets udgifterne og din økonomi, før du investerer i et nyt sommerhus. 

Sommerhuskøb med andre

I dag er der en tendens til, at folk investerer i et sommerhus sammen med andre. Det kan være forældre eller et vennepar.

En af fordelene ved at investere i et nyt sommerhus sammen med andre er, at man kan dele omkostningerne imellem sig. Der kan også være en tryghed i, at man ikke er alene om projektet.

Det kræver dog også, at man er god til at koordinere, hvornår man hver især har mulighed for at bruge sommerhuset. Man skal samtidig være enige om andre ting. Derfor er det vigtigt, at man snakker det godt igennem og laver nogle klare aftaler, inden man kaster sig ud i at bygge et nyt sommerhus. For at undgå misforståelser kan man lave en skriftlig kontrakt, hvor man nedskriver alle retningslinjer for sommerhuset. Det kan være en fordel at få en advokat til at hjælpe med at kigge kontrakten igennem. Advokaten kan fortælle, hvis der skal tilføjes nogle punkter, eller hvis kontrakten skal tilpasses. 

En pensionsopsparing

Hvorvidt et sommerhuskøb er en god eller dårlig investering, afhænger af, hvordan prisen for sommerhuse udvikler sig. Det er dog ikke kun pengene det handler om, og det er vigtigt, at du også har hjertet med, når du bygger et nyt sommerhus.

Der er flere og flere, der vælger at bruge et sommerhus som kapitalpension. Det kan være en fordel, fordi man får glæde af sommerhuset i al den tid, man ejer huset. Til gengæld kan man risikere at være nødt til at sælge sommerhuset, fordi man har behov for pengene. Samtidig får man ikke de samme fordele rent skattemæssigt, når man købet et sommerhus, som hvis man indbetalte de samme penge på en pensionsopsparing.

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Bolius

Billedkilde: Skanlux

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her