Fordele og ulemper ved at bygge en tilbygning
De fleste moderne huse vil sagtens kunne udvides, enten til siden eller opad. På den måde kan du få endnu mere plads til det, du har behov for. Der er dog både fordele og ulemper ved at bygge en tilbygning. Det kan eksempelvis være en fordel, at du bygger til opad, så du ikke afgiver noget af haven. På Dit Nybyggeri giver vi dig et samlet overblik over, hvad der er godt og skidt ved udbygninger.
Fordele og ulemper ved at bygge en tilbygning som 1. sal
Hvis du overvejer at bygge en sal ovenpå det eksisterende hus, er det sikkert, fordi der er et behov for endnu mere plads. I stedet for at vælge at flytte til et større hus i et andet område, kan det være en god løsning, hvis du er tilfreds med det kvarter, du bor i.
Det kan være en god idé at tjekke, om husets tag trænger til at blive skiftet – eller hvornår det gør. Du kan vente, til det skal skiftes, hvis du vil tage to fluer med et smæk.
En fordel ved at bygge en 1. sal er, at husets salgsværdi vil stige. Det gør det nærmest automatisk, når der kommer flere kvadratmeter. Dog skal du vide, at de penge du bruger på at etablere 1. salen, i de fleste tilfælde ikke vil svare til forøgelsen af salgsprisen. Så på den måde vil du ikke opnå en økonomisk gevinst ved tilbygningen.
En af ulemperne ved at bygge en 1. sal ovenpå det eksisterende hus er, at det kan være svært at skabe en sammenhæng. Det er ikke sikkert, at arkitekturen af dit nuværende hus vil kunne bære en 1. sal. Derfor er det en god idé så tidligt som muligt at få en arkitekt ind over, som kan hjælpe dig med at vurdere, hvordan æstetikken vil blive. Arkitekten kan samtidig give dig et bud på, hvilke materialer og hvilket design der passer bedst til huset. Det er ærgerligt, hvis du ender med en 1. sal, der ikke er særlig pæn at se på udefra – eller indefra for den sags skyld.
Der findes nogle typer af huse, som ikke kan bære en 1. sal. Det kan eksempelvis være et moderne enfamiliehus, som har en helt særlig stil, der vil blive ødelagt af en tilbygning. På den modsatte side kan det også give et ældre hus en opgradering af dets udtryk, hvis man vælger at bygge en 1. sal på. Det handler i bund og grund om, at du sørger for at gennemtænke byggeprojektet, før du går i gang.
Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her
Bryd med stilen
Hvis du vil bygge en tilbygning enten på siden af huset eller ovenpå, er det ikke nødvendigvis den bedste løsning at holde den nuværende stil. Det kommer selvfølgelig an på, hvad man bedst kan lide.
Det kan give en god kontrast til det gamle hus, hvis man vælger en udbygning i en helt anden stil. Samtidig får du mulighed for at tænke i moderne og nyere løsninger, som ikke fandtes, dengang dit hus blev bygget.
Det kan være, du har svært ved at forestille dig, hvordan det nogensinde skulle blive pænt, hvis du vælger at gå med en helt anden stil. Du kan prøve at søge på nettet, for at finde noget inspiration til, hvordan andre har gjort det. Det kan hjælpe dig med at forstå, hvordan det kan løfte husets karakter.
Er det billigere at bygge en tilbygning, end at købe et større hus?
Det er faktisk ikke nødvendigvis en billig løsning at bygge en tilbygning, så derfor bør du gøre dig nogle tanker omkring, hvor meget de forskellige fordele og ulemper vægter for dig. Hvad det koster at lave en tilbygning afhænger af flere ting. Hvis du bor i et område, hvor der er en høj pris på kvadratmetre, vil det som regel være billigere at lave en udbygning end at købe et helt nyt hus, som er større. Lige omvendt vil der være nogle områder med en lav kvadratmeterpris, hvor det ikke kan svare sig rent økonomisk at bygge til. I dette tilfælde handler det om, at du må gøre op med dig selv, hvor glad du er for at bo i dit hus. Vil du investere i en tilbygning, som du vil få stor glæde af i fremtiden? Eller vil du hellere rive teltpløkkerne op, finde en større bolig og spare nogle penge?
Du skal også tage med i dine overvejelse, at en ulempe ved at bygge en tilbygning er, at det kan tage lang tid. Det kan hurtigt blive et stort og uoverskueligt projekt, og du skal være indstillet på, at der kan opstå udfordringer og problemer undervejs i processen. Hvis du ikke føler, at du har energien og tiden til et byggeprojekt, skal du nok ikke kaste dig ud i en tilbygning. Selvom du kan få hjælp udefra af diverse fagfolk, kræver det stadig, at du selv er med i projektet.
Flere kvadratmeter øger salgsværdien
Der er både fordele og ulemper ved at bygge en tilbygning. En fordel er, at jo flere kvadratmeter dit hus rummer, jo større en salgsværdi vil huset også have. Det kan samtidig tiltrække endnu flere købere, da din bolig typisk bliver mere attraktiv af at blive større. Du skal dog være opmærksom på, at der også er ulemper ved en tilbygning. Når du øger arealet af din bolig, vil det give dig en højere ejendomsværdi end før, og det betyder, at du får en højere beskatning. Desuden vil det kunne medføre et højere forbrug af energi.
Læs også artiklen: Hvad skal du huske, før du bygger en tilbygning?
Hvad synes du om denne artikel?
Læs de mest populære artikler i vores e-magasin
249,00 kr. (ekskl. levering)