[rank_math_breadcrumb]

6 gode råd til en større renovering eller ombygning

Hvis I står overfor en ombygning eller større renovering af jeres hjem, så er der en del overvejelser I skal tage i betragtning, inden I går i gang. Her tænker vi ikke kun på planlægningen af selve byggeriet, men også hvordan I får hverdagen til at hænge sammen undervejs i projektforløbet.

Billede af renovering af hus eller ombygning af hus.

Renovation af hus er en længere proces, og det er vigtigt, at selv de mindre detaljer er gennemtænkt og afstemt. Om det er en totalrenovering eller blot en renovering af badeværelset, køkkenet eller noget tredje, så vil en god struktur og planlægning øge sandsynligheden for, at I kommer godt i mål. Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan I kommer godt igennem en større renovering eller ombygning.

#1 Overblik og planlægning

Det er vigtigt, at I eller en byggesagkyndig, har overblik over, hvor langt I er kommet i projektet. Hvilke materialer skal købes hvornår og holder leveringsdatoen, så håndværkerne ikke står og venter på materialer i restordre? Følger håndværkerne tidsplanen, og er samarbejdet mellem de forskellige fagfolk i orden. Hvis man er helt grøn, indenfor det byggetekniske og projektledelse, kan det være en rigtig god idé, at få hjælp af en arkitekt, bygningskonstruktør, eller anden rådgiver.

Læs også artiklen: Rådgivning: Professionel hjælp til din byggeproces

#2 Beboelse under renovation af hus

Kan I bo i huset, samtidig med at I bygger om? Dette spørgsmål er I nødt til at stille jer selv. Er det realistisk at få hverdagen til at hænge sammen. Tænk også en eventuel forsinkelse ind i de overvejelser, således at I også har forholdt jer til et worst-case scenarie. Det er ikke altid, at et stort byggeprojekt følger planen snorlige. Overvej derfor, om I skal lægge lidt ekstra penge i budgettet til en ekstra husleje, om I kan bo ved noget familie eller om I måske kan bo i en campingvogn i nærheden af huset. Hvis I har et sommerhus, kan det være et frirum at flytte dertil, mens huset er under ombygning.

#3 Renovering af hus budget

Hvad koster det at renovere hus? Lav et realistisk budget. Det nytter ikke noget, at I laver en hurtig vurdering af, hvad det cirka kommer til at koste. Det tager tid at lægge et budget, og når I har lagt et budget, er det fornuftigt at lægge 10-15% oveni, så I har en lille buffer klar til uforudsete udgifter. Typisk bliver en ombygning, eller større renovering, mere omfattende, end først antaget. Det kan være, at I har overset noget, eller måske beslutter I jer for at øge ambitionsniveauet undervejs. I kan også blive fristet af ekstra tilkøb af materialer i forhold til den oprindelige plan.

Læs også artiklen: Hvordan laver du et byggebudget til renovering af dit hus?

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

#4 Bliv ikke overrasket over forsinkelser

Selvom du har lavet en god planlægning, så følger en ombygning eller en større renovering ikke altid tidsplanen. Tværtimod opstår der ofte forsinkelser. Det er altid en god idé at spørge ind til forsinkelserne, men sørg for ikke at presse håndværkerne for meget. Hvis man presser dem, udover hvad der er rimeligt, kan du risikere, at arbejdet ikke bliver færdiggjort med kvalitet og omhu. Det er derfor vigtigt, at man finder tålmodigheden frem, og finder frem til en årsagsforklaring til forsinkelsen. Ofte er det ret og rimeligt, men selvfølgelig skal det være indenfor rimelighedens grænser.

Læs også artiklen: Sådan sikrer du, at din tidsplan holder

#5 Prioriter og afsæt tid ved medbyg

At være bygherre tager tid, og det kan sagtens løbe op i 15-20 timer om ugen, hvis man selv lægger kræfter i projektet – og dette skal gøres samtidig med et fuldtidsjob. Hjælp derfor hinanden, og fyr den af, når overskuddet er der. Renoveringen er førsteprioritet: Det er en god idé at melde ud fra start, at I prioriterer renoveringen. Det tager lang tid at bygge om, og hvis I skal rende til alverdens sociale arrangementer i weekenderne, bliver I aldrig færdige. Meld ud til venner og familie fra start, at i en periode er nødsaget til at prioritere lidt anderledes, så er der heller ikke nogen, der bliver skuffet.

Venner og familie vil altid gerne hjælpe, men en stor hjælp er eksempelvis også at lade dem passe børnene en weekend. På den måde får I skabt en hel weekend, hvor I bare kan arbejde og knokle igennem på huset, mens børnene er underholdt et andet sted.

#6 Vær mentalt forberedt på lidt modgang  

Ting kan gå skævt, og det gør det desværre ofte, i større og mindre grad. Hvis I mentalt er forberedt på det, så kan I bedre håndtere modgangen, og undgå at få ondt af jer selv. Nyd i stedet processen, på godt og ondt, og glæd jer over hvordan jeres hus forvandler sig trin for trin. Hav fokus på slutmålet og glæd jer til at jeres renovering står færdigt.  

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her