[rank_math_breadcrumb]

Vær smart - og tænk lyset ind fra starten

Det gode ved smartlys er, at det aldrig er for sent at installere. Men det er endnu lettere, hvis du allerede forbereder det, når du er i gang med at bygge.

Antallet af beslutninger, man skal træffe, når man bygger nyt eller foretager en grundig renovering, kan synes uendelige. Byggematerialer, gulvbelægning, dørhåndtag – kort sagt alt skal en tur gennem beslutningsprocessoren. Det er nok grunden til, at mange først kommer i tanke om smartlys, eller intelligent lys, når huset står klart til indflytning. Og desuden skal man jo have lyskontakter i alle rum og til alle lamper, ikke?

Ikke hvis du spørger LEDVANCE, som er førende inden for smartlys-løsninger. Faktisk anbefaler de, at man tænker det intelligente lys ind allerede i byggefasen, selv om alle LEDVANCE-produkter er lavet, så de sagtens kan sættes op i et færdigbygget hjem. De har lyskilder, som man kan skrue i sine eksisterende lamper både ude og inde, lysstrips og spotlyskilder, som er lige til at sætte op, samt en kollektion af designerlamper. 

Smartlys handler om komfort

”Men smartlys handler for en stor dels vedkommende om komfort. Og ved at tænke smartlys ind, mens man bygger, kan man få sin elektriker til at give enhederne fast strøm i stedet for at montere lysafbrydere eller lysdæmpere, ” forklarer Dennis Dalgaard Gottlieb, som er Business Development Manager i LEDVANCE.

Hvis man har haft smartlys i et hus med lysafbrydere eller lysdæmpere, så ved man, hvad han taler om. Det hjælper ikke meget, at man kan bede Google, Alexa eller Siri om at tænde for lyset i stuen, hvis nogen har slukket for kontakten. Eller at hive sin telefon frem for at skrue op for lyset, hvis lysdæmperen er skruet helt ned.

”Ved at undlade at sætte lysafbrydere og lysdæmpere op får man lige det ekstra niveau af komfort, som man måske ikke lægger mærke til i hverdagen – men som man savner, hvis man ikke har tænkt det ind i byggeprocessen,” siger Dennis Dalgaard Gottlieb.

Tryghed og fleksibilitet

Når man har valgt smartlys i sit hjem, opdager man, at det hurtigt bliver en vane, at lyset er der, når man har brug for det – men til gengæld er slukket, når man ikke bruger det. Glemmer du tit at slukke lyset, når du går hjemmefra?  Med en indstilling i LEDVANCE-appen opdager dit smartlys, hvornår du forlader hjemmet og slukker alt lys – medmindre andre i husholdningen stadig er hjemme. Og når du kommer hjem, så tænder dit smartlys for de lamper indenfor og udenfor, som du har indstillet til det.

Hvis du er ude at rejse, kan du sætte dit smartlys til at tænde og slukke i forskellige rum på forskellige tidspunkter. Det gør det svært for tyvene at regne ud, at du er på ferie. Eller du kan sætte lyset til at tænde udenfor, når du skal ud med skrald i vintermørket. 

Hvis du synes, at din strømregning er alt for høj, kan du også få hjælp af dit smartlys. Med LEDVANCE-smartplugs kan du se, hvor meget energi du bruger på udvalgte enheder. På den måde kan du se, om det er på tide at udskifte køleskabet, eller om det er musikanlægget, der slubrer strøm i sig, når det står på standby.

”Lige præcis den funktion er der mange, der er glade for i denne tid, hvor elprisernes bare stiger og stiger. Ofte ved man ikke, at der er et par enheder i hjemmet, der er meget strømforbrugende. Anvender man smartplugs, kan man ikke alene overvåge forbruget, man kan også slukke eksempelvis om natten, hvor man alligevel ikke bruger sit musikanlæg,” forklarer Dennis Dalgaard Gottlieb.

Smartlys behøver ikke at være en af de svære beslutninger i en byggeproces, for det er, ja, smart. Og fleksibelt – du kan altid tilføje, ændre og tilpasse med et par swipes i appen … også selv om du først skulle komme i tanke om det, efter du er flyttet ind. 

Få mere viden om husdesign

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her