[rank_math_breadcrumb]

Vælg fuge med omhu - Den binder det hele sammen

Det kan synes som en lille ting i det store hele, men valget af fuge kan netop betyde meget for husets samlede udtryk.

mureværk med hvis fuge

Vi ønsker at individualisere vores boliger, at skabe hjem, som er tilpasset netop vores smag og behov. Vores bolig skal afspejle, hvem vi er ned til mindste detalje. Derfor er der et utal af forskellige valg at tage, når vi bygger nyt, hvad enten det er et typehus eller et individuelt tilpasset hus. En af de detaljer, som faktisk har stor betydning i den store helhed, er valget af fugen. Det kan nemlig være med til at give karakter til husets arkitektoniske udtryk. 

Vi har talt med Jens Kristian Rønde, der er markedschef hos Weber, der producerer og leverer blandt andet mørtel til fuger i størstedelen af de danske byggerier.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Hvad er der sket inden for udviklingen af fuger?

De senere år er der kommet rigtig mange nye mursten på markedet. Med nye sten følger også nye krav til den mørtel, der mures med, men samtidig giver udviklingen også mulighed for at tilføre det samlede murværk et nyt og levende udtryk. Blandt andet derfor har vi for eksempel udviklet mange nye farver. 

Hvilke trends ser du på området?

Tidligere var det normalt at have enten en tilbagelagt fuge eller at lave en udadkelet fuge, som buer lidt ud over murstenens forkant. Dette har været glemt i mange år, hvor den fyldte fuge har været fremherskende. Nu ser det ud til, at den tilbageliggende fuge er ved at blive lidt mere populær igen. Det, synes vi, er en spændende udvikling, der igen giver mulighed for at ændre ved murværkets udtryk – dog skal man lige være opmærksom på, at når den er tilbageliggende, kan det øge risikoen for, at der kan ligge vand i fugen, hvilket kan medføre frostsprængninger.

En anden tendens er, at flere og flere bygninger bygges med øje for, at byggematerialerne i fremtiden skal kunne skilles fra hinanden og genbruges. Hos Weber har vi derfor udviklet en mørtel, der tillader, at man om for eksempel 100 år kan skille murværket ad og genbruge stenene.

Tip fra Weber

”Hvis jeg skal komme med et godt råd, vil det være en god ide at få mureren til at opføre en prøvemur som reference for, hvad det er, man kan forvente. Man kan eventuelt få prøvemuren opført med flere forskellige typer fuge – enten forskellige farver eller tilbagelagt/fyldt fuge. Det vil give en idé om, hvor forskelligt murværket kommer til at se ud, afhængig af hvilken fuge der vælges. Det ser man ikke på en lille murstenstavle.

To mure med samme sten, hvor fugen giver forskellige udtryk
Foto: Petersen Tegl, D29 – Samme sten, forskelligt udtryk

Hvorfor tror du, at valget helt ned i detaljen af fuger er blevet så vigtigt?

Fuger er med til at give det samlede murværk dets udtryk. Der er meget stor forskel på, hvordan et murværk ser ud, afhængig af om der eksempelvis er lavet en tilbagelagt fuge, eller om der er lavet en fyldt fuge – også selv om mørtlen er den samme. 

Derudover er der utallige muligheder for at lege med farven på fugen. Man kan anvende fuger med samme farve som stenen. Det vil give et murværk, som på afstand ser ”vandskuret” ud. Man kan også anvende en kontrastfarve til murstenens farve. Når det kommer til valg af farvesammensætninger, er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser. 

Hvor mange forskellige typer fuger findes der?

Vi kører med 9 forskellige standardfarver. Men mørtel er et taknemmeligt materiale forstået på den måde, at vi rent farvemæssigt har uanede muligheder. Det er klart, at custom-farver vil være for dyre for de fleste små projekter, men i større projekter kan mørtlen fungere som et ekstra element på designerens tegnebræt.

Læs mere om husdesign

Tror du, at der kommer endnu flere valgmuligheder fremover?

Jeg synes, at vi på nuværende tidspunkt har dækket mulighederne rigtigt godt af. Men man siger jo, at det er svært at spå – specielt om fremtiden – så det kan ikke udelukkes, at der en dag opstår nye valgmuligheder.

Hvad skal man overveje, når man vælger fuge?

Først og fremmest skal man sikre sig, at fugen kan holde i det klima, hvor murværket står. Vi arbejder med forskellige eksponeringsklasser, afhængig af hvor byggeriet er placeret. Tilsvarende vil der på mørtelprodukterne stå, hvilken eksponeringsklasse mørtlen kan holde til. 

Derudover skal man tage højde for, om der er tale om nybyggeri eller renovering. Hvis der er tale om nybyggeri, vil fugen være den muremørtel, stenene er muret med. Ved nybyggeri kan man overveje, om man ønsker en mørtel, der giver mulighed for at skille stenene ad og genbruge dem.

Læs også artiklen: Materialeliste

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her