[rank_math_breadcrumb]

Et glashus i haven forlænger sæsonen

Drivhus, orangeri, havestue eller glastilbygning – kært barn har mange navne, når rummet med maksimalt lysindfald beskrives. Mulighederne er mange, men fælles for dem alle er, at glashuse forlænger sæsonen og skaber hygge. 

Glashuse, drivhuse, pavilloner, orangerier og til-bygninger med store panoramavinduer hitter som aldrig før. Selv den mindste plet i haven – eller min-dre spændende del af facaden – kan tilføres ekstra brugsværdi, når et uderum med glasvægge- eller lofter tilføjes. Løsningen kan også være en veranda, som lukkes af med glas i sider og ender. I luksus-modellerne inden for orangerier kan man integrere det med det fuldmurede huset og f.eks. installere brændeovn med skorsten. Den lille, klassiske pavil-lon i baghaven afløses i dag af mere moderne og pladskrævende løsninger.

Tendensen med glastilbygninger og uderum af glas af enhver slags har taget Danmark med storm, da man får en masse lys foræret. Boligejernes drøm om at udvide det indendørs rum med glasoverdække-de kvadratmetre og er boomet helt vildt – uanset om det er i sommerhuset, at man opfører en tilbyg-ning for at få ekstra plads eller forlænger sæsonen i helårshuset. Resultatet er, at man kommer i tættere kontakt med naturen. Man tager elementer fra stuen og viderefører dem i udestuen, orangeriet eller pa-villonen. Man ser også, at udekøkkener er nye zoner i uderummet. Det kan også være et lille hjørne, som bliver indrettet med en kaffebar eller indrettet med samme bløde møbler som inde i stuen. Alt er tilladt, og mange lever ofte mere i deres uderum end i sel-ve boligen for at få mere ud af dagslyset i hverda-gen. Den klassisk pavillon i romantisk stil i baghaven overføres i dag til en mere moderne, firkantet eller kuppelformet tilbygning, der matcher hovedhuset.

Blandt andre nye tendenser inden for uderum af glas ses f.eks. de såkaldte Flatroofs. Løsningen er populær i Danmark, da den passer godt til mange almindelige danske typehuse. Den kræver ikke den store højde inde på huset, hvor den ofte monteres, ligesom den passer rigtig godt ind til nybyggeri, med den moder-ne funkis arkitektur. Udestuer laves i dag også som enkle modeller med skydedøre, der kan monteres i udhænget på terrassen, f.eks. i en vinkel mellem to facader. En anden tendens er, at en glasbygning spe-cialbygges og skræddersyes efter huset. Man kan få et indtryk af, hvordan løsningen vil se ud ved hjælp af en 3D-visualisering. Nybyggere er begyndt at tænke løsningen ind i deres nye hus. Enten som et fritlig-gende ’sommerhus’ i haven, et samlingssted i lyset, eller et ekstra rum, hvor man evt. kan arbejde alene, men alligevel være tæt på familien. 

Et Orangeri med mange oplukkelige vinduer sikrer et godt klima året rundt. Der er mange kombinations-muligheder og her er et eksempel på et orangeri med en brystningsmur bygget af smukke genbrugssten. 

Nordisk inspireret orangeri med spir. Lav brystningsmur i gamle mursten med smuk patina, som danner en lav vindueskarm hele vejen rundt. 

Integreret drivhus med 4 mm hærdet sikkerhedsglas. Ekstra stærke og vedligeholdelsesfrie aluminiumsprofiler, der ikke skades af regn, frost og sol. 

Integreret Orangeri. Smuk patriciervilla med et skræddersyet uderum. 

Fritstående orangeri med temperaturstyrede tagvinduer, som sikrer en behagelig temperatur, specielt i årets varme måneder. 

Integreret flatroof uderum. 

Fristående Orangeri. Med et Orangeri i haven kan naturen nydes hele året rundt. 

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her