[rank_math_breadcrumb]

Gode råd til indretning af dit badeværelse

Hvordan indretter du dit badeværelse, så du både får hygge, funktionalitet og privatliv? Badeværelset er ofte et af de mindste rum i boligen, og derfor kan det være en udfordring at få udnyttet pladsen fuldt ud til både bad, wc og håndvask.

Kvinde i bad

Rum

Det er især praktisk med to badeværelser, hvis I er en familie, så kan det ene badeværelse indrettes, så det egner sig til det hurtige bad og toiletbesøg, mens det andet badeværelse, som måske er lidt større, kan indrettes mere hyggeligt og være det sted, hvor du tager længere bade og forkæler dig selv. Du kan også overveje, at lade det ene badeværelse være til børnene – især hvid der er tale om teenagere.

Møbler

Møblerne i badeværelset skal være lavet af materialer, der kan holde til det daglige brug, som tåler at stå i et rum, hvor der ofte er fugtigt og som samtidig er lette at rengøre og vedligeholde.

Det kan være en god idé at bruge bokse, kurve eller skabe til opbevaring, for så er det nemmere at rydde op og holde tingene tørre. Du kan bruge både hylder, skabe eller skuffer til opbevaring, alt afhængigt af dit behov og i forhold til hvor meget plads, du har til rådighed. Væghængte møbler som skabe, toilet og vask gør rengøringen lettere og kan samtidig give en større rumfornemmelse.

Dekoration

Står du med et badeværelse, som du synes er kedeligt og ikke har lyst eller budget til en større renovering, så kan du udskifte tilbehøret og på den måde opnå et helt nyt og mere personligt look. Du kan for eksempel udskifte spejle, håndklæder, hylder og badeforhæng. Det gør en meget større forskel, end du tror, og er i høj grad med til at sætte dit helt eget præg på badeværelsets indretning. Tilbehør som kurve, håndklæder, planter og små vaser og krukker er også gode til at skabe stemning. Eksempelvis kan håndklæder i pangfarver være med til at friske rummet op, mens håndklæder i naturfarver kan have en beroligende virkning.

Belysning

Det er vigtigt, at du får et godt lys ved spejlet. Her er det en god idé at kombinere lys fra flere vinkler, så du undgår skygger. Her kan du med fordel kombinere en væglampe med spots i loftet eller en loftslampe. Baggrundslyset i badeværelset bør derimod være mere jævnt. Generelt er det godt at kunne have muligheden for at styre belysningen, så så lyset kan tilpasses efter funktionerne i rummet.

Hvem skal bruge badeværelset

Der er en god tommelfingerregel, som i virkeligheden gælder uanset hvilket rum i boligen, du skal indrette: Tag altid udgangspunkt i, hvem der skal benytte rummet. Der er forskel på at indrette et badeværelse, hvis du bor alene eller hvis badeværelset skal bruges af en familie med børn.

Mulighederne er næsten uendelige I dag er udvalget af brusekabiner, vask og wc stort set uendeligt, og du kan finde modeller i enhver tænke stilart og prisklasse. Badeværelset har de seneste år været det rum i boligen (i tæt konkurrence med køkkenet), hvor der er blevet investeret flest penge, og badeværelset er gået fra at være en lille rum, til at være et gennemdesignet og atmosfærefyldt rum, hvor der ofte er gjort meget ud af detaljerne og inve- steret i dyre materialer og personlige løsninger.

Et lille rum giver større overvejelser Det ideelle er, hvis du har mulighed for at have to badeværelser (eventuelt et badeværelse suppleret med et mindre rum, hvor du blot har toilet). Det er især praktisk med to badeværelser, hvis I er en familie, så kan det ene badeværelse indrettes, så det egner sig til det hurtige bad og toiletbesøg, mens det andet badeværelse, som måske er lidt større, kan indrettes mere hyggeligt og være det sted, hvor du tager længere bade og forkæler dig selv. Du kan også overveje, at lade det ene badeværelse være til børnene – især hvid der er tale om teenagere.

Forsøg at få mere plads – I mange boliger er badeværelset et af husets mindste rum. Her gælder det naturligvis om at udnytte pladsen optimalt. Står du overfor at skulle lave et helt nyt badeværelse eller skal du lave en større renovering, så kan du prøve at inddrage flere kvadratmeter til badeværelser ved at tage en lille del af entreen eller måske inddrage en smule af et tilstødende værelse. En enkelt eller to kvadratemeter ekstra kan betyde, at du får plads til en brusekabine.

Få det bedste ud af pladsenog dine badeværelsesmøbler – Selvom du har et lille badeværelse, er der masser af muligheder for at indrette rummet, så det både er flot og funktionelt. Det kræver imidlertid, at du vælger badeværelsesmøbler og sanitetsudstyr, der fungerer godt til rummets størrelse. Badeværelsesmøblerne skal være funktionelle og kunne rumme den opbeva- ring, som du har behov for. Derudover skal møblerne i badeværelset være lavet af materialer, der kan holde til det daglige brug, som tåler at stå i et rum, hvor der ofte er fugtigt og som samtidig er lette at rengøre og vedligeholde.

Det kan være en god idé at bruge bokse, kurve eller skabe til opbevaring, for så er det nemmere at rydde op og holde tingene tørre. Det er også en god idé at benytte pladsen under håndvask og bordplade til opbevaring. Du kan bruge både hylder, skabe eller skuffer til opbevaring, alt afhængigt af dit behov og i forhold til hvor meget plads, du har til rådighed. Væghængte møbler som skabe, toilet og vask gør rengøringen lettere og kan samtidig give en større rumfornemmelse.

Det er tilbehøret, der skaber stemningen – Står du med et badeværelse, som du synes er kedeligt og ikke har lyst eller budget til en større renovering, så kan du udskifte tilbehøret og på den måde opnå et helt nyt og mere personligt look.

Du kan for eksempel udskifte spejle, håndklæder, hylder og badeforhæng. Det gør en meget større forskel, end du tror, og er i høj grad med til at sætte dit helt eget præg på badeværelsets indretning. Tilbehør som kurve, håndklæder, planter og små vaser og krukker er også gode til at skabe stemning. Eksempelvis kan håndklæder i pangfarver være med til at friske rummet op, mens håndklæder i naturfarver kan have en beroligende virkning.

Små ombygninger og justeringer kan give stor virkning – Det er også muligt at lave mindre ombygninger eller justeringer i badeværelset uden, at det hverken er særlig dyrt eller besværligt. Hvis der er plads nok, kan du f.eks. få lavet indbyggede nicher til hylder og skabe i væggen. I et lille baderum kan du også få pladsen til at føles større, hvis du indrettet badeværelset i zoner. På den måde kan I være flere, som bruger baderummet samtidig, uden at I går i vejen for hinanden – her kan du tænke håndvasken som én zone, toilettet som en anden og brusenichen som en tredje.

Få mere viden om husdesign

Vask i flot design og tilbehør

Når du vælger materialer skal du altid vælge kvalitet 

Når du skal indrette et nyt badeværelse eller lave en større renovering af det gamle, så er der nogle faste, lovmæssige krav til, hvilke materialer og løsninger, der må bruges. Gulvbelægningen skal være vandtæt og helst også skridsikker og væggene skal kunne tåle fugt – og i vådzonerne ved brus og badekar, hvor vandpåvirkningen er størst, skal materialerne være vandafvisende, og der skal laves vådrumssikring.

Fliser og klinker – Fliser og klinker er en flot og slidstærk løsning til de fleste badeværelser og udvalget er stort. Tendensen de seneste år har været store fliser med smalle fuger. Det går løsningen til at fremstå som én, samlet helhed. Huske at mørke fliser gør rummet mindre, mens lysere nuancer gør rummet større.

Ønsker du et badeværelse, hvor fliserne ikke dominerer, så kan du vælge blot at lægge fliser på gulvet og på væggene i brusekabinen og ved badekarret. Her kan du eventuelt benytte en flise i en anden nuance. På badeværelsets øvrige vægge kan du benytte en vådrumsmaling.

Træ skaber varme

Andre materialer til badeværelset – Ud over klinker og fliser er der masser af velegnede kvalitetsmaterialer til badeværelset. Granit, terrazzo, corian, glas, beton, laminat, aluminium og træ er alle materialer, der passer godt til indretning af badeværelset. Her kan det godt betale sig at bruge lidt ekstra på materialer af god kvalitet, for badeværelset er et rum, der bruges dagligt.

Træ er god til at skabe kontraster og dekoration i badeværelset, og træ er velegnet til at bløde op på den kolde og kliniske stemning, som de mange, hårde materialer ofte kan give. Træ kræver imidlertid vedligeholdelse, fordi det fugtige klima i et badeværelse kan danne skimmel.

Materialevalget afgør den stil, du får i badeværelset – Dit badeværelse får hurtigt sin helt egen karakter og stil, afhængigt af, hvilke materialer du vælger på gulve og vægge, samt hvordan du kombinerer dem. Eksempelvis kan du få et meget eksklusivt udtryk, hvis du benytter en bordplade af corian med istøbt vask, ligesom bordplader og hylder af teaktræ kan skabe en mere maritim stemning på badeværelset.

Fliser eller klinker kan give badeværelset et flot og personligt udtryk. Her har du masser af muligheder for at kombinere farver, strukturer, størrelser, former og mønstrer. Fliser og klinker kan også benyttes til at skabe kontraster eller til at fremhæve kanter og former. De små detaljer i badeværelset har en stor betydning for helhedsindtrykket, så vælg fliser med omhu.

Det er kostbart at indrette og bag- efter skulle lave om – Det er dyrt at lave et nyt badeværelse, ligesom det også koster at lave en større renovering. Materialerne er dyre og der skal bruges håndværkere til mange af opgaverne.

Derfor bør du gå efter en tidsløs indretningsløsning og undgå alt for modeprægede farver og former, som der er risiko for, at du bliver træt af efter et par år. Som vi har beskrevet ovenfor, så kan du gøre meget for atmosfæren i badeværelset ved at kigge på interiør og tilbehør, så det er en god idé at lave grundelementerne i badeværelset være afdæmpede, mens du kan give mere plads til personlige løsninger, når det handler om håndklæder, tæpper, bruseforhæng, krukker, planter mv.

Undervurdér aldrig belysningen – Ud over at være et privat rum, der både skal være privat, funktionelt og have en hyggelig atmosfære, så er et badeværelse også et rum, hvor der skal tænkes i belysning. Netop hyggen og det funktionelle er meget afhængig af de lamper, du vælger.

Det er vigtigt, at du får et godt lys ved spejlet. Her er det en god idé at kombinere lys fra flere vinkler, så du undgår skygger. Her kan du med fordel kombinere en væglampe med spots i loftet eller en loftslampe. Baggrundslyset i badeværelset bør derimod være mere jævnt. Det kan du f.eks. få ved at benytte indbyggede halogenspots i loftet, ved at benytte pærer med lav watt eller en loftslampe med slebet glasskærm.

Generelt er det godt at kunne dæmpe belysningen eller have mulighed for at styre belysningen på enkelte af lyskilderne, så lyset kan tilpasses efter funktionerne i rummet og efter døgnets rutiner.

Måske er det en god idé at have mulighed for at have en dæmpet belysning ved toilettet om natten. Husk altid at være opmærksom på belysningen ved vådzonerne. Her gælder der særlige regler for montering og lampetyper.

Belysning i badet

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her