Bordplade - hvilke type materiale passer til dine behov
Din køkkenbordplade bliver udsat for en lang række forskellige “udfordringer“: Vand, varmegryder, madlavning og skærebrædder. Det er din daglige arbejdsplads, men samtidig også en stor flade, der skal være pæn at se på. Det er derfor vigtigt, at du vælger en bordplade, der passer til dine behov.
De indledende overvejelser
Før du beslutter dig for, hvilket materiale din bordplade skal være fremstillet af, så er der et par indledende overvejelser, du skal gøre dig: For det første skal du gøre dig klart, hvad der betyder mest for dig: Pladens udseende, pladens behov for vedligeholdelse eller prisen? Vær ærlig over for dig selv. En marmorplade er rigtig smuk, men den er det ikke længe, hvis du ikke er omhyggelig med at fjerne den våde og beskidte klud på køkkenbordet. Det samme gælder en bordplade af træ.
Derefter skal du tage hensyn til din og din families højde. Et køkkenbord i den rette højde er vigtigt for din arbejdsglæde, og man siger normalt, at der skal være en højde på 90-100 cm ved vasken og 10-15 cm lavere ved kogestedet. Er du højere end gennemsnittet kan du overveje at lægge ekstra centimeter til for at undgå ondt i ryggen. Og omvendt, hvis du er lav. Er I et par i hver sin ende af højdeskalaen, kan I overveje at lave forskellige niveauer i køkkenet, så der er et rart sted for jer begge.
Til slut skal du beslutte dig for, om du vil have en eller to materialer som bordplade? En bordplade skal kunne tåle mange ting: Syre, varme, vand og smuds. Og de forskellige materialer har hver deres fordele og ulemper, f.eks. er sten godt til varmen rundt om kogepladerne, mens stål er meget vandafvisende og linoleum og træ er dejlig blødt at og rart at arbejde ved. Overvej derfor, om to, eller måske tre forskellige materialer appellerer til dit praktiske sind eller ej.
Syv typiske materialer til køkkenbordet
Som nævnt så har de forskellige materialer hver deres fordele og ulemper, som du skal tage i betragtning, inden du investerer i en bordplade. Vi har lavet en gennemgang af de syv mest populære materialer, så du kan få et godt overblik.
Gennemgang af bordplader
Komposit
Komposit-sten er et kunstigt fremstillet stenmateriale, der består af knuste mineraler, bindemiddel og farvestoffer. Herefter støbes massen til plader, der kan forarbejdes til spændende og skulpturelle bordplader uden samlinger. Komposit-sten fås i mange forskellige farver og med og uden nister, men i Danmark er det den kridhvide, der er mest populær.
Overfladen er glat og meget ensartet, hvilket gør den nem at vedligeholde, og er desuden både vand- og syreresistent. Der kan dog opstå misfarvninger, hvis du glemmer en varm gryde på bordpladen. Kompositsten holder sit udseende længe, men kan med tiden blive mat og kedelig. Men tilsvarende træ, kan en slibning gøre pladen så god som ny.
Fordele: Vandresistent, nem vedligeholdelse og tåler syre.
Vær opmærksom på: De lyse komposit-sten er mere modtagelige for farvende fødevarer.
Natursten
Granit, marmor, skifer, travertin og terrazzo er smukke og stærke natursten, der alle er særdeles vandtålende og har en høj varmeresistens.
De egner sig derfor godt som bordplademateriale i køkkenet, hvor de både kan bruges ved vasken og ved komfuret.
De lyse typer af marmor og travertin optager dog let farve, så du skal være ekstra påpasselig med f.eks. rødbedesaft. Granit er den natursten, der kræver mindst vedligeholdelse. Da marmor, travertin og skifer nedbrydes af syre, skal du være ekstra forsigtig med syreholdige madvarer og undgå at bruge rengøringsmidler, der indeholder syrer.
Fordele: Tåler vand og varme. Granit er den stærkeste af naturstenene.
Vær opmærksom på: Grundimprægnering gør de sarteste af naturstenene mere robuste og nedsætter behovet for vedligeholdelse. Sten er et hårdt materiale, så vær forsigtig med glas og tallerkner.
Træ
Træ er et smukt naturmateriale, der egner sig særdeles godt i et køkken. Træ indeholder kemiske stoffer, som virker bakteriehæmmende, hvilket gør det til et af de mest hygiejniske materialer, du kan vælge. De mange forskellige træsorter og nuancer gør det muligt at variere bordpladens design, så den matcher enhver smag – fra elmetræets vilde åretegning til den dybbrune og eksotiske wengé.
Vælger du en bordplade i træ, skal du sikre dig, at den leveres med en omhyggelig grundbehandling med enten sæbe eller olie fra producentens side, ellers holder den ikke til det fugtige miljø i køkkenet. Derudover skal du huske at vedligeholde den jævnligt med træolie eller sæbespåner. Med den rette vedligeholdelse kan en træbordplade opnå stort set samme robusthed som andre bordpladetyper. Træ tåler ikke varme og derfor mindre velegnet omkring kogepladen. Nogle træsorter er følsomme over for sollys og kan derfor ændre udseende med tiden. Det gode ved træ er dog, at det hurtigt kan friskes op med en slibning.
Fordele: Rimelig i pris. Bakteriehæmmende, lyddæmpende.
Vær opmærksom på: Eksotiske træsorter og plader med gennemgående stave (langstave) kan være lige så kostbare som de dyreste naturstensplader. Tåler ikke varme.
Linoleum
Linoleum klinger for mange af folkeskole og barndom. Men det er faktisk et materiale, der er på vej tilbage i indretningen – ikke mindst i køkkenet, hvor det bruges på både skabslåger og som bordplader. Og det er velfortjent. For linoleum er et både flot og praktisk materiale i køkkensammenhænge.
Modsat laminat er linoleum et organisk naturmateriale, der består af bl.a. linolie, harpiks og kalk samt farvepigmenter. Det kan derfor fås i et utal af farver og mønstre. Da linoleum er et forholdsvis blødt materiale, er det modtageligt for ridser, der ses ekstra tydeligt på de mørke typer.
Men linoleum har en særlig evne til selv at ”hele” og udjævne de uheldige skrammer – især hvis du er omhyggelig med at holde overfladen mættet med sæbespåner eller plejemiddel. Undgå affedtende rengøringsmidler som fx sulfo, der kan udtørre overfladen og få den til at sprække. Vær også forsigtig med varme gryder.
Fordele: Nem at rengøre, tåler vand og farvende fødevarer.
Vær opmærksom på: Sulfo kan udtørre overfladen, vær forsigtig med varme.
Laminat
Laminat er et robust kunstmateriale, der består af papir og syntetisk harpiks, der bliver varmebehandlet og presset meget hårdt sammen. Laminat har derfor en glat og meget ensartet overflade og kan laves i alle tænkelige farver og mønstre.
Laminatbordplader findes både i en standardudgave, hvor man beklæder en spånplade med laminat, og i en kompakt udgave, hvor laminatet er massivt. Sidstnævnte kaldes også kernelaminat, da den er gennemfarvet. Begge typer er billige og robuste, og de kræver et minimum af vedligeholdelse og tåler de fleste typer rengøringsmidler. Hjørnesamlinger og kanterne ved vasken er tilbøjelige til at samle snavs og fugt og kan derfor slå fra i samlingerne og gøre bordpladen uhygiejnisk at arbejde ved.
Får en laminatbordplade buler og hakker, kan det ikke udbedres. En laminatplade bør derfor have ubrudte overflader.
Ved vaske og komfur kan du vælge et andet materiale som stål eller skifer, der har en bedre varmeresistens end laminat. De lyse laminater tager lettere imod pletter fra farvende fødevarer end mørke.
Fordele: Nem vedligeholdelse, billig i anskaffelse.
Vær opmærksom på: Laminat kan ikke tåle varme.
Lavasten
Lavasten består som navnet antyder af størknet lava. De fleste af de lavasten, der bruges til fliser og bordplader brydes omkring vulkanen Etna i Italien. Bordplader af lavasten fås både som ubehandlede sten og som glaserede. De ubehandlede lavasten skal grundbehandles med voks for at kunne modstå fedt, vand og snavs i køkkenet. Lavasten er den eneste stentype, der er 100% varmeresistent, og som kan tåle frost og hurtige temperaturskift. Derfor egner den sig godt til det varme miljø omkring kogepladen.
Fordele: Tåler høj varme, er robust og slidstærk.
Vær opmærksom på: Lavasten ligger i den dyre ende af prisskalaen.
Stål og massivt stål
En stålbordplade er praktisk, vedligeholdelsesfri og nærmest uopslidelig, hvilket gør bordpladetypen til det foretrukne valg i professionelle industrikøkkener. Stål er samtidig et af de mest hygiejniske materialer, da det kan svejses sammen og formgives uden synlige samlinger, hvor skidt kan samle sig. Stål tåler vand, syre og farvende fødevarer, kræver ingen vedligeholdelse og er rigtig nemt at rengøre. Stålbordplader findes i to udgaver: En traditionel type, hvor en tynd stålplade er klistret uden på en træplade; og en massiv type, hvor bordpladen udelukkende består af en stålplade på 6-8 mm tykkelse.
Den massive stålbordplade er 100% varmebestandig, hvorimod du skal være mere forsigtig med den traditionelle og tyndere stålbordplade. Varmen fra en skoldhed gryde kan nemlig få stålpladen til at løsne sig fra underlaget. Du skal desuden indstille dig på, at den blanke overflade med tiden vil blive ridset. Med tiden vil ridserne dog udjævnes og pladen vil få et mere ensartet og mat udseende. Ridserne har ingen betydning for bordpladens brugsegenskaber.
Fordele: Hygiejnisk, vedligeholdelsesfri, rimelig i pris.
Vær opmærksom på: En massiv stålbordplade koster snildt tre gange så meget som en traditionel stålbordplade.
Hvad synes du om denne artikel?
Gode råd og leverandøranbefalinger