Gode råd - når du skal vælge indvendige døre
Det siger sig selv, at der er forskel på at være indvendige døre til et 70’er parcelhus, til en murmestervilla med stuk og et nybygget hus. Arkitekturen og alle de andre designelementer i huset skal helst spille sammen på en harmonisk måde – det gælder også de indvendige døre.
Start med at vælge design
Enhver, der har lavet bare en lille smule research, ved, at der findes et utal af dørdesigns. Lige fra den moderne og funktionelle dør uden fyldninger, til de mere klassiske og udsmykkede døre med forskellige former for fyldninger og udskæringer. Og uanset hvilken designretning, du vælger til dit hus, så findes der forskellige kvaliteter inden for alle dørtyper.
Bliv inspireret af vores designguide
Glas i dørene
Du kan også overveje, om du ønsker glas i nogle af dine døre, hvor der behov for at lade lyset slippe ind. Det kunne være i gangarealer, eller hvis du gerne vil forbinde stuen og køkken/alrummet, men ønsker at have muligheden for at lukke af.
Og så er glas ikke bare glas. Du kan f.eks. vælge frosted glas, der giver plads til lyset, men som alligevel giver en diskret adskillelse mellem rummene. Du kan også overvej facetslebet glas, hvis dit hus har en passende arkitektur. Endelig kan du vælge farvet glas eller bly- indfattet glas.
Billige døre og døre med støjreduktion
En dør uden udsmykning findes i meget billige udgaver, hvor der mere eller mindre er tale om en træramme med finer. Men du kan også finde massive døre, hvor prisen er en helt anden, og døre med særlige akustikløsninger, som modvirker støj og forhindrer lydene i at bevæge sig fra rum til rum, når døren er lukket.
Det kan være en god idé at tænke de forskellige rums funktionalitet ind i dørvalget. Det kunne f.eks. være akustikdøre ved børneværelserne, eller massive døre i stueetagen og billigere varianter i kælderen.
Dørenes materiale og overflade
Du kan få døre i en lang række forskellige træsorter, overfladebehandlinger og farver. Ud over at dine valg her, har betydning for det samlede designudtryk, så er det også en god idé at have praktiske overvejelser med i dine beslutninger. Fyldningsdøre kræver mere rengøring, malede døre er nemmere at holde pæne end trædøre, men er til gengæld mere sårbare for stød og ridser.
Du kan også vælge skydedøre
Har du brug for at spare plads, så er en skydedør en oplagt løsning. Her kan du vælge mellem indbyggede skydedøre, hvor døren glider ind i selve væggen på en elegant og enkel måde; eller du kan vælge en såkaldt udenpåliggende skydedør, som er langt mere enkel og nem at montere. Det er muligt at få softclose på en indbygget skydedør, så der ikke er nogen, der får fingrene i klemme.
Næste skridt, når døren er valgt: Karme, gerigter og håndtag
Når du har valgt design og kva- litet til dine indvendige døre, så kommer turen til karme, gerigter og dørhåndtag. Her er du allere- de kommet et langt stykke i udvælgelsen, fordi dørens design langt hen ad vejen afgør, hvilken form for karm, gerigte og dørhåndtag, der stilistisk matcher din stil, så helhedsindtrykket er harmonisk.
Dørhåndtaget – er et dominerende designelement. Her bør du i sagens natur følge den stil, du har valgt til døren. Udvalget er stadig meget stort, så det er nemt at finde en personlig favorit. Husk blot, at dørhåndtaget er meget afgørende for det samlede udtryk af din dør. Et diskret dørhåndtag med et stramt design passer godt til en klassisk, flad dør, men fyldningsdøre kræver en halt anden type dørhåndtag.
Karmen og gerigter – skal igen passe ind i husets overordnede stil, og derfor også til de døre, du har valgt. Gerigterne er den synlige ramme rundt om døren, mens dørkarmen er selv rammen om døren.
Igen er der forskel på, om du har en bolig med fyldningsdøre eller en bolig med mere diskrete døre. Karme, gerigter og døre skal være “i familie“ med hinanden rent designmæssigt. Det betyder, at du – ud over design – bør tænke i træsorter, farver og overflader, når du vælger karme og gerigter, men står du med malede døre, så kan du kan sagtens vælge at male f.eks. gerigterne i en anden farve end dørene (og lade denne farve fortsætte på fodlisterne) Dørtrinnet – (også kaldet bund- stykket) er en del af karmen, og her skal du tage stilling til, om du skal have en løsning med eller uden dørtrin. Har du gennemgående gulve – f.eks. fra stue og ud til gangarealerne, så bør du overveje en dørløsning uden dørtrin.
Til slut skal du tage stilling til hængsler
Det kan måske synes som en mindre ting, men det er alligevel vigtigt at bruge et øjeblik på dørens hængsler. Der er nemlig – rent visuelt og designmæssigt – ret stor forskel på, om du vælger døre med synlige eller skjulte hængsler. Har du klassiske fyldningsdøre, så bør du vælge synlige hængsler, men du med fordel kan vælge skjulte hængsler til en mere funktionel og moderne dør. Her er hængslet bygget ind i karm og dørplade, og er dermed med til at understrege det minimalistiske design.
Hvad synes du om denne artikel?
Gode råd og leverandøranbefalinger