Farver - alle vægge behøver ikke være hvide
Der er meget at tage højde for, når du skal væl- ge farver til dit hus: Hvilken hustype bor du i, hvordan er lysindfaldene og hvilken funktion har rummene. Og det er blot et par af de ting, du skal have i tankerne og som er med til at gøre valget af farver mere komplekst. Der er nogle retningslinjer, som kan hjælpe dig på vej.
Farverne afgør rummets stemning
Farver bør udvælges med omtanke og afbalanceres med omhu. Så enkelt kan det siges… men hvordan gør man?
Start med at se på din bolig som helhed, tag derefter hver enkelt rum og se på dets orientering i forhold til lys samt rummets funktion. Vender vinduet imod syd eller nord og er der tale om en stue et soveværelse eller et kontor? Og samtidig skal du tænke væggenes farve sammen med hvilken møblering og gulvbeklædning, der skal være i rummet. Uanset om du maler væggene eller vælger et tapet, så er det svært at skabe den ønskede atmosfære udelukkende med hvide vægge.
Vi har lavet en oversigt over det, du bør tage med i dine overvejelser.
Boligen
-
Boligens stemning og karakter
-
Overensstemmelse mellem boligens ydre og indre
Rummet
-
Hvad bruger du rummet til?
-
Hvornår opholder du dig i rummet?
-
Hvor længe opholder du dig i rummet ad gangen?
-
Hvordan vil du indrette rummet?
-
Hvilke møbler og gulvbeklædning skal der være?
Orientering
-
Mængden af lys i rummet
-
Fordelingen af lys i hele boligen og i det enkelte rum
-
Lysets farve; både hvilket verdenshjørne lyset kommer fra, og hvordan lyset falder i rummet i løbet af dagen. Typisk er lys fra nord koldere og mere diffust, mens sollys fra syd har en varmere glød
Få boligen til at spille med farvevalget
Arkitekturen i det enkelte hus har betydning for valget af farver, så det er en god idé at træde et skridt tilbage og se farverne i boligen som et samlet hele, så det ydre og indre samt boligens forskellige rum, kommer til at stå harmonisk til hinanden. Du kan begynde med at se på, hvilke materialer der er anvendt i boligen.
Tag rummenes størrelse og dimensioner med i overvejelserne. Er rummene små eller store, kvadratiske eller lange og smalle? Hvor store er vinduerne, og hvor meget lys kommer ind?
Bliv inspireret af vores designguide
Brug rummets orientering ved farvevalg
Farverne reflekterer det lys, der rammer væggene. Derfor har lyset en meget stor indflydelse på, hvordan en farve tager sig ud. Farven afhænger både af mængden af lys og af lysets farve, og samtidig påvirkes lyset af, hvilket verdenshjørne det kommer fra, tidspunktet på dagen og af årstiderne.
Der er stor forskel på et rosa morgenlys og solgult eftermiddagslys, og på sommerens varme skær sammenlignet med vinterens køligere, blålige lys. Rum, der vender mod øst og vest, har generelt et rødgult til gult lys, mens sydvendte rum får et gult til hvidgult lys. Nordvendte rum får et diffust lys.
Det varme lys i et syd- eller østvendt rum kan du understrege, ved at vælge varme eller gyldne farver. Ligeledes kan nordvendte rum få understreget sin placering med en køligere farve. Prøv gerne farven i rummet, ved hjælp af en farveprøve. Så får du mulighed for at se farven i det specifikke rum, under de forskellige lysforhold hen over døgnet.
Vurder rummets funktion
Når du vælger farve til et rum, er det en god idé at overveje, hvornår du primært opholder dig i det. De fleste af os opholder os lige så meget i vores bolig, når det er mørkt, som når det er lyst, og derfor bør du vurdere farven i såvel naturligt som kunstigt lys.
Overvej også hvilken funktion rummet har. Små rum, som du ikke opholder dig i over længere tid, som f.eks. en entré, vil oftere kunne bære en stærk og mættet farve, i forhold til en opholdsstue, hvor du både har forskellige aktiviteter, men samtidig skal opholde dig i længere tid ad gangen. I køkkenet skal du tænke på, at rummets farve har en betydning for, hvordan madvarerne ser ud. I soveværelset kan det være en fordel at vælge rene, rolige og mere afdæmpede farver, som giver rummet ro.
Lyset har stor betydning
En farve står klarest frem i direkte lys. Derfor skal du være opmærksom på vægfladerne ved vinduer, som kun er belyst indirekte og oftest i modlys. De kan komme til at stå i stor kontrast til de lyse vinduesåbninger, hvis de males i en mørk farve – en farve vil blive opfattet anderledes, end hvis du maler den på den modsatte væg.
Hvis der generelt er sparsomt lys i rummet, er det bedre at vælge lyse farver, gerne med en blankere overflade, der kan reflektere den begrænsede mængde dagslys i rummet. Du skal også være opmærksom, på at kunstige belysning fra dine lamper kan have en meget forskellig farvegengivelse.
Væggens størrelse har betydning
Den måde, vi opfatter farver på, varierer også efter, hvor stort et areal farven dækker. Jo mindre areal, den dækker, jo
lysere vil den opfattes. Det betyder, at en farve kan synes meget lysere, når du ser den på en mindre flade, som f.eks. en farveprøve, end den vil se ud, når hele væggen bliver malet i den.
En tommelfingerregel er derfor, at du skal vælge en farve, der er flere toner lysere, end den du ser på farveprøven. Et godt råd er at købe en lille bøtte prøvemaling og male f.eks. 1 x 1 meter af den aktuelle væg, inden du maler hele væggen. Så får du en fornemmelse af farvens styrke på væggen, og du slipper for at skulle male hele rummet om, hvis det viser sig, at den valgte farve er for stærk.
Hvordan virker farverne?
Der findes ikke nogen facitliste over hvilke farver, der passer til hvad. Der er dog en række praktiske retningslinjer, som er gode at tage udgangspunkt i
- Lyse farver kan få rum til at virke større. Hvis et rum er mørkt og har små vind- uer, kan det være en god idé at bruge lyse farver, der reflekterer lyset.
- Mørke vægge kan få rummet til at synes mindre.
- Farvede endevægge kan samle rummet og få det til at virke kortere. Hvis man giver nogle enkelte vægge en farve, kan man ændre på opfattelsen af rummets proportioner.
- Et lille rum med højt til loftet kan med fordel males, så den øverste del af væggen har samme farve som loftet. På den måde fornemmes væggene lavere, da loftet ”trækkes ned”. Rummet kommer til at fremstå mere harmonisk og med bedre proportioner.
- Kølige farver kan få et rum til virke større og mere luftigt.
- Varme farver kan give rummet en hyggelig og rolig atmosfære.
- Neutrale farver gør det nemmere at møblere og hænge ting på væggene.
- Stærke farver og kontraster tager opmærksomhed. En enkelt farvet væg kan flytte fokus til et bestemt sted i rummet. Noget af interiøret kan f.eks. fremhæves vha. en kraftig farve, eller man kan fjerne fokus fra en del af rum met, som man ønsker at bortlede opmærksomheden fra.
- Stærke farver og kontraster kan dog virke forvirrende i rum, hvor der i for- vejen er rodet eller tæt møbleret. Starke farver fungerer bedst, hvis rummet er minimalistisk indrettet.
- Afdæmpede farver kan give ro til rummet.
- Lysefarverreflektererlyset,mensmørke farver absorberer det. Derfor skal rum, der er malet i mørke eller i stærke farver, som regel have mere kunstigt lys.
- Farver påvirker mennesker forskelligt. For nogle kan gul f.eks. signalere fare, mens farven for andre virker rolig og varm.
Malingens glans
Farverne i din bolig fremstår forskellige alt efter hvilken glans, vægmalingen har. Jo højere glans, jo blankere er malingen. Blanke overflader reflekterer en stor del af lyset, og kan derfor give reflekser fra andre farvede flader. Omvendt kan genspejling også anvendes som en effekt. Matte overflader reflekterer ikke så meget lys som blanke. Derfor vil farven kunne forekomme mindre intens.
Overfladens struktur har også betydning for, hvilken glans, der egner sig både æstetisk og praktisk. Jo højere glans, jo mere jævn og glat overflade kræves af underlaget. Maling til køkken og bad bør have en høj glans, som giver en lukket overflade, der kan vaskes/ tørres af. Meget glans i malingen gør altså overfladen vaskbar og holdbar, men også mere sårbar over for ridser og andre skader, der har det med at blive synlige på en blank overflade.
Helmat maling har en glansgrad på 05, mens helblank maling har en glansgrad på 100. Maling til køkken/bad har typisk glans 25.
Hvordan kombinerer du farver
Når du skal vælge farve til din bolig, bør du i virkeligheden tale om farver i flertal. Det er nemlig samspillet mellem farverne, der er vigtigt: Ønsker du f.eks. at farverne skal passe harmonisk til hinanden ved at benytte flere nuancer af samme farve, eller ønsker du at skabe et modspil med brug af kontrastfarver?
- Flere farver i samme nuance kan give et rum mere dybde og perspektiv.
- En farve vil fremtræde stærkere, hvis den omgives af kontraster.
- Kontrasterne kan opstå mellemselve farvetonerne (kuløren) og mellem forskellige lysværdier i farverne (valøren).
Kig på farvernes komplementær- kontraster, dvs. farvernes diametrale modsætning – f.eks. gult/violet og rød/grøn. Disse farver klæder hinanden godt, trods deres markante forskelle.
Mørke eller stærke farver kan dæmpes, hvis du bruger dem i små mængder og supplerer med hvid eller andre neutrale farver. Hvis du bruger mørke og stærke farver skal de doseres i mindre mængder.
Farverne kan gøre rummet større – og mindre
Farver kan bruges til at ændre opfattelsen af størrelsen på et rum. Et lille, mørkt rum, som bruges til gennemgang til et større og lysere rum, kan f.eks. få det store lyse rum til at virke endnu større, end det reelt er. Vekselvirkningen mellem mørke og lyse farver hjælper med at skabe ‘nye rum’ og dynamik i boligen.
Femhæv detaljer og skab samspil
En farve kan fremhæve elementer og detaljer i rummet som f.eks. en indmuret pejs, en åbning eller en karnap. Det kan skabe en god helhed, hvis du arbejder med sammensætning af farver på tværs af flere rum. Ønsker du eksempelvis at kombinere sandfarvet og blå, kan du give to rum, der ligger i forlængelse af hinanden, henholdsvis den ene og den anden farve. På den måde vil du se farvernes samspil, når du bevæger dig gennem boligen.
Brug farverne i din interiør
Du kan med fordel lade vægfarverne gå igen i interiør som puder, gardiner eller møbler. Brug gerne farver i andre toner af vægfarven eller i komplementære farver. Hvis du gerne vil have, at farven på væggen skal passe til stof eller kunst, du har i hjemmet, kan det være en fordel at tage det med ned til dine farvehandler, som vil kunne rådgive dig. Mange vælger at holde vægge i en neutral, hvid farve og i stedet lade møbler og nips i hjemmet bidrage med farverne.
Hvordan får du nøjagtig den farve, du vil have
Det kan være meget svært at vurdere en farve ud fra farvekortet i en forretning. For det første står du inde i en butik, hvor der er et helt andet lys end det, du har derhjemme; og for det andet er det svært at vurdere en farve ud fra et lille farvekort, som giver et andet skær og en anden overflade end din væg i hjemmet.
Det er ofte en god idé at male en prøve på flere vægge, så du ser den i de forskellige lysindfald.
Fordelen ved at prøvemale væggene derhjemme er, at du får mulighed for at se farven i forskellige slags lys i løet af dagen og i kunstig belysning. Køb derfor en eller flere farveprøver, som du maler på væggen, hvor du skal bruge den En farveprøve er typisk en kvart til en halv liter maling – mal gerne 1×1 meter.
Ønsker du at afprøve flere toner af den samme farve, kan det være en god idé også at købe noget hvid maling. Det giver mulighed for at prøve mange forskellige toner af ved at blande farve og hvid i forskellige forhold. Desuden er det billigere end at skulle købe mange små farveprøver.
Hvad synes du om denne artikel?
Gode råd og leverandøranbefalinger