Gode råd - og praktiske tips til din walk-in-garderobe
Er du den heldige ejer af et rum, der er helliget tøj, sko og accessories, så ved du det tager tid og overblik at få det bedste ud af pladsen. Meget plads kan nemlig også betyde meget rod!
Udnyt pladsen optimalt
Det tager tid at organisere tøj, sko og accessories, så resultatet bliver en pæn, ryddelig og effektiv walk-in-garderobe. Start med at tage udgangspunkt i dine reelle behov for opbevaring, og begynd derefter arbejdet med de praktiske løsninger. Her er ni tips, der nok skal hjælpe dig til at få den optimale walk-in-garderobe.
Opdel tøjet i kategorier
Det er måske i grunden ganske ba- nalt, men rigtig mange overser den helt grundliggende fordel, der er i at starte med at opdele tøjet i kategorier: Kjoler, bukser, bluser osv. Bare denne grove inddeling giver overblik – men du kan skabe et endnu bedre overblik ved også at opdele tøjet i underkatego- rier. Her kan du f.eks. inddele efter farve eller brugssituation (hverdag, fest, fritid osv). Jo bedre du er til at inddele i logi- ske kategorier, der passer til dit liv og dit tøj, jo mere stringent og overskuelig vil dit walk-in skab fremstå – og du får meget nemmere ved at finde det, du leder efter, og måske opdager du nye måder at kombinere dit tøj på.
Det er også en god idé at lade dine kategorier følge sæsonen, så du nogle gange om året laver en hurtig omfordeling, så de tykke striktrøjer eksempelvis ligger bagerst på hylden om sommeren.
Kend tøjets dimensioner
En anden – og igen ganske banal – idé er at sikre den bedste udnyttelse af pladsen på hylderne og bøjlestænger- ne i din walk-in-garderobe. Det giver samtidig også bedre overblik, når du optimerer pladsen.
Først og fremmest skal du være op- mærksom på bredden af dit tøj. Dine skabe og hylder vil typisk variere fra 35 cm til 60 cm i dybden, så her skal du fin- de den bedste måde at lægge tøjet sammen på, så du ikke få spildplads inderst på hylderne. De fleste skjorter, bluser, jakker og frakker vil passe fint i bøjlesektioner med en dybde på 60 cm. Er dybden mindre, risikerer du, at dit tøj får for trange forhold – og så bliver det krøllet. Har du mulighed for det, så kan du overveje at have to bøjlestænger med hver sin dybde, da mange kjoler ikke kræver så meget plads i dybden som en frakke.
Her er et par tommelfingerregler, som gør det nemmere for dig at få brugt pladsen i din walk-garderobe bedst muligt:
- Foldede trøjer og sweatre kræver 23-38 cm hyldedybde.
- Frakker kan have brug for op til 170 cm højde.
- Bukser og jeans kræver op til 127 cm vertikal højde (og cirka halvdelen, hvis de i stedet foldes på midten og lægges på hylder eller hænges over en tværstang på en bøjle).
- Nederdele kan have brug for op til 115 cm vertikal højde.
Hylder og bøjlestænger
Hvor meget af dit tøj skal hænge, og hvor meget skal ligge på hylder? Har du flere bluser end kjoler? Har du store vinterjakker og frakker?
Din tøjsammensætning er afgørende for, om du har brug for flest høje eller lave bøjleskabe, eller om du skal opprioritere mængden af hylder.
Trøjer og bluser hører til i de lave sektioner, da de – når de hænger på en bøjle – ikke fylder så meget i højden, imens kjoler og lange jakker har brug for mere højde og normalt skal hænge i en høj sektion med kun én bøjlestang. Foretrækker du at lægge bluser og trøjer sammen, så kan du måske undvære en bøjestang.
Hvis du har mange kjoler og frakker, så tæl dem, så du ved præcis, hvor meget ‘høj’ hængeplads, du har brug for. Hvis du ikke har så meget af denne type tøj, kan du formentlig holde dig helt til de opdelte sektioner med to bøjlestænger over hinanden (eller en bøjlestang over en hylde), da der ellers vil være spild- plads under den enlige bøjlestang. Det handler jo om at optimere.
Herregarderober kræver som regel in- gen høje sektioner med kun én enkelt bøjlestang (medmindre der skal være plads til en lang frakke). Derfor er det ideelt at tilføje flere lave sektioner eller hylder, hvis garderoben primært består af T-shirts, trøjer, skjorter, jeans og habitbukser.
Få plads til en bænk eller en god taburet
Det er rart at have et sted at sidde, når du skal binde sko, knappe en skjorte eller skifte strømper.
En fritstående bænk eller en puf er de mest fleksible løsninger – hvis du alt- så er den heldige indehaver af en stor walk-in-garderobe, eller kan du overveje at investere i en god og stabil taburet.
Indbyggede bænke passer helt perfekt under vinduer, Inkluder eventuelt en skuffe under bænken for at få lidt ekstra opbevaringsplads.
Bliv inspireret af vores designguide
Overvej at få plads til en ø
En praktisk opbevaringsø midt i din walk-in-garderobe er ikke så dum en idé, som det måske lyder. Selv hvis øen er relativ smal, vil den kunne fungere som aflægning f.eks. smykker, mens du klæder om, og så vil du i din opbevarings-ø få plads til en række skuffer, der kan indeholde mange af dine accessories. Du bør have mindst 65 cm gangplads på begge sider af øen (90 cm er ideelt). Husk, at jo mere plads, der er til, at øens skuffer kan trækkes godt ud, jo bedre.
Sko fylder
Skal der være plads til sko i din garderobe, skal du tænke både pladsbesparende og præcist – for sko fylder, og der er ofte flere end du regner med!
Et par damesko måler typisk 14-25 cm i bredden, mens to herresko tilsammen er 17-25 cm brede. Regn derfor gerne med 18-30 cm hyldebredde per par. Hvis du har støvler, så husk, at nogle af hylderne skal være høje nok til dem. Ankelstøvler er ofte mindst 8 cm høje, mens længere støvler til midt på læggen eller under knæet ofte måler 20 til 45 cm i højden.
Glem ikke spejlet
Et spejl er uundværligt, når du skal væl- ge tøj. Uanset om det er hverdag eller fest. Overvej et udtræksspejl, som en integreret det af dit skab, som du kan trække ud efter behov. Foretrækker du et større spejl, kan du vælge enten en eller flere skydelåger med spejlfyldning – de findes i både sølv, grå og bronze. Spejle vil også være med til at gøre din walk-in-garderobe større og lysere.
Godt lys i garderoben
En lampe eller spots i din walk-in-garderobe gør det nemmere at finde det tøj, du har brug for. Du kan også få installeret diskrete LED-pærer inde i skabene, der tændes, når du åbner lågen. Fordelen ved LED er (ud over at de er langtidsholdbare og energivenlige), at pærerne ikke bliver varme. Det er en fordel i et lille rum, hvor du skal skifte tøj.
Udnyt hjørnerne
Ideelt set må der ikke være splidplads i en walk-in-garderobe. Selv hjørnerne skal udnyttes, f.eks. ved at benytte hjørnehylder, der tillader dig at opbevare ting som tasker og kufferter, der ellers kan være svære at få plads til i garderoben på en god og ordentlig måde.
Måske er det ikke muligt at montere hjørnehylder. Her kan du lade panelerne overlappe hinanden, så bagvæggens skab løber ind bag sidevæggens skab som her. Tøjet inde i hjørnet er måske ikke så let tilgængeligt, som det, der hænger længere fremme, men omvendt spilder du ikke en hel kvadratmeter. Og som sagt kan du bruge pladsen bagved til tasker og kufferter, eller til tøj, du ikke bruger så ofte, som f.eks. vintertøjet om sommeren.
Hvad synes du om denne artikel?
Gode råd og leverandøranbefalinger