[rank_math_breadcrumb]

Vælg materialer med omhu

Når du skal vælge materialer til dit nybyggeri, handler det om at finde den rette balance mellem kvalitet, økonomi og miljømæssige krav.

Tilbage i starten af 1900-tallet var håndværket en stor del af byggeriet, og mange steder kan man stadig se et helt unikt træarbejde, der holder den dag i dag. Men i dag er priserne anderledes, og der er kommet flere byggematerialer og overvejelser til.

Læs også artiklen: terrasse

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Tag beslutningerne helt fra starten

Du kan lige så godt gøre det ordentligt til at starte med, ellers står du måske med et tag, der skal skiftes allerede, inden der er gået 10 år. 

Der er ofte en lang række af standardmaterialer at vælge imellem, hvis du vælger et typehus, men det er altid en god idé at sætte sig godt ind i andre muligheder i stedet for at starte med at vælge standardløsningen. 

“Du skal overveje, hvilket type hus, du vil bygge. Der er i hvert fald ti steder, hvor du skal tage en beslutning i forhold til materialer, og du er nødt til at prioritere, for det er sjældent, at der er råd til at samtlige materialevalg kan være helt i top,” forklarer arkitekt Jakob Mumm, der har arkitektkontor under eget navn i Aarhus.

Det vil sige, at du for eksempel kan bruge penge på et rigtig godt gulv og måske spare lidt på lofterne og lignende. 

“Tænk over, hvad der kan være med til at definere dit hus. Hvad skal være husets kendetegn og udtryk? Skal det være praktisk eller æstetisk? Husk også, at materialer har stor betydning for akustikken,” fortæller Jakob Mumm. 

Læs også artiklen: Bæredygtige materialer

tre mennesker der diskutere hvilke materialer der skal bruges i deres nybyggeri

Æstetik, økonomi og levetid

Nogle materialer, som for eksempel trævinduer og lertegl, kræver mere vedligehold, men passer måske bedre til husets æstetik. Går du mere op i, at taget er let at vedligeholde og holder længe, så kan du vælge zink eller naturskifer. Det er til gengæld en dyrere løsning her og nu.

Sådan er det hele vejen igennem. En træbordplade i køkkenet, kræver måske en årlig lakering, men er ellers ret holdbar. En bordplade af for eksempel Corian eller Komposit er derimod mere robust og kræver ikke så meget vedligeholdelse, men den passer måske ikke ind i økonomien.

I forhold til murtyper handler det også om at se på klimaet. Er din nye grund meget udsat i forhold til vind og vejr og måske endda saltet havluft? En pudset facade skal vedligeholdes og holder ofte ikke længe i det danske klima, imens fibercement er tæt på vedligeholdelsesfrit.

En ting er sikkert; du skal aldrig spare på husets skelet, altså fundament, vægge og tag. 

Læs også artiklen: Hvilken type tag skal jeg vælge?

Bryd med traditioner med omtanke

For mange består et traditionelt dansk hus af mursten og tegltag, men det kan godt betale sig at bryde med traditionerne og skæve til de moderne løsninger, som for eksempel fibercement eller tegl, der ikke er udviklet af naturmaterialer, men er kunstigt fremstillede. 

Vil du i samme omgang fremtidssikre dig selv, skal du måske alligevel passe på med at vælge varige løsninger, der er alt for specielle. Det vil indsnævre en potentiel køberskare i fremtiden.

“Tænk over rummets funktion og forløb. Skal stuen for eksempel signalere hygge og bruges til hygge, og skal køkkenet være praktisk og være til madlavning? Skal stemningen og udtrykket være råt eller romantisk?,” siger Jakob Mumm. 

Få mere viden om husdesign

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her