Farver og træ i varme farver hitter i køkkenet
Leder du efter nyt køkken, som gerne må adskille sig lidt fra mængden, er der mange muligheder – uanset om du går efter noget klassisk eller noget med spræl i.
De hvide køkkener er her stadig, men nordiske farver og varmt træ som den helt store tendens ses i stadig stigende grad – gerne i bæredygtige materialer. En Voxmeter-analyse fra 2020 viste, at 63 pct. af danskerne finder det vigtigt, at deres nye køkken skal være bæredygtigt.
Mørke farver med masser af karakter og dybde, integrerede eller gyldne greb i messing, lakerede låger – i alt fra Le Corbusier-inspirerede farver til kølige blågrønne toner samt overflader af linoleum afløser det hvide højglanskøkken.
En anden tendens er, at køkkenet gerne må flyde sammen med stuen. Køkkenet som et aflukket rum isoleret fra resten af boligen er passé, selv om der også ses en modtendens, hvor skydedøre kan lukke for af køkkenregionen.
Der er i dag mange forskellige muligheder for at få et skræddersyet og personliggjort køkken – selv om man måske ikke har budget til et snedkerkøkken. Holder budgettet kun til et IKEA-køkken, tilbyder en række mindre snedker- og arkitektfirmaer såkaldte IKEA-hacks, som vil sige højkvalitetslåger med specialfremstillede greb, der adskiller køkkenet fra naboens.
Du finder et bredt udvalg af køkkener i forskellige prisniveauer og stilarter på de følgende sider.
Minimalisme i eg og marmor
VIPP er på banen med sit køkken nummer to efter lanceringen af deres første modulkøkken, V1, for 10 år siden. Køkkenet hedder V2 og er designet af chefdesigner Morten Bo Jensen, som har ladet sig inspirere af brandets rødder og den japanske æstetik. Tanken er, at køkkenet er et værktøj til hjemmet, der kan holde resten af livet. Skabsfronterne i mørk eg har såkaldt ekstruderede profiler og integrerede skuffe- og skabsgreb med en afrundet profil i anodiseret aluminium. Bordpladen er af Juramarmor fra de tyske alper, og glasdørene er matterede med riller. Skuffekonstruktioner og indvendige fittings er de samme som i V1.
Lyst træ og rene linjer
Arki Studio har både snedkerkøkkener og IKEA-hacks. Snedkermodeller med træskuffer med fingertapsamlinger ligger i den luksuriøse ende, men begge typer har gennemarbejdede detaljer. Skabsfronter fås med overflader som malet, træ, linoleum eller valchromat. Valchromat er et slidstærkt materiale, hvor hver træfiber er indfarvet med en farve. Der er fire forskellige greb i enten stål eller messing. Grebet Note er en lille fordybning mellem to låger, og grebet Dot er et lille rundt messinggreb designet som en prik. Bordpladerne fås i stål, træ, marmor, terrazzo, kvarsit, silestone og linoleum.
Massivt og certificeret
Bæredygtige materialer er også nået til køkkener, som gerne skal holde til mere end en enkelt ejer, hvis man taler om CO2-aftryk. Kvik har netop præsenteret en ny model af Veda i en prisvenlig snedkerkvalitet. Skabsfronterne er skabt af massivt egetræ fra certificerede skove. Den første model i Veda-serien har skabsfronter af genanvendte PET-flasker og kabinetter af genanvendt MDF. Som standardbordplade bruger Kvik laminat, der har et lavere CO2-aftryk end sten eller komposit. Man kan også vælge bordplade af bambus, komposit, massivt træ eller keramik.
Tilgængelig snedkerkvalitet
Nicolaj Bo har fire forskellige typer køkken, som han kalder stemninger – Classic, som er minimalistisk og skandinavisk, Couture, som er luksuriøst og kosmopolitisk, Stiletto, som med sine høje ben er let samt Culture Club Kitchen i Le Corbusier-farver. Køkkener skal ifølge Nicolaj Bo passe til rummet og bliver derfor skræddersyet, ligesom alle kanter på bordplade, skuffer og gavle er skåret i smig. I de prisvenlige modeller er naturmaterialet linoleum, spån og finér, og i de eksklusive udgaver er det røget eller oxideret eg, natursten og messing/stål. Man kan vælge blandt en lang række farver som f.eks. Smokey Blue. Signaturgrebet er integreret.
Håndværk og møbel
Køkkener hos Garde Hvalsøe er kendetegnet af, at det skal være et møbel i høj håndværksmæssig snedkerkvalitet. Køkkenet et arbejdsrum i boligen, hvor man kan nyde det massive træ og sætte sit aftryk – uden at det tager skade. Designet er enkelt, hvor konstruktionen skal tale for sig selv. Det første køkken er tegnet af arkitekt Lene Tranberg, og det nyeste er tegnet af Martin Hoelgaard. Det stramme design har fingertapsamlede skuffer, som kan ses på fronten. Der er moduler med henholdsvis to og tre skuffer – og modsat Lene Tranbergs model – er kigget ned i skufferne mindsket. Bordpladen er i marmor fra Pietra de Fossena.
Klassisk dansk stil
Det tyske såkaldte Frankfurter-køkken fra 1920’erne har været inspirationskilde for arkitekt Ditlev Rahbek fra Stilleben Architects. Siden 2017 har han i samarbejde med moderfirmaet, Stilleben, designet køkkener, som kan supplere brandets univers med keramik, porcelæn, boligtekstiler, møbler, smykker og prints. Det terrakottafarvede køkken har som signaturdetalje en lille indbygget bænk med skuffe neden under. Den er med sit afrundede hjørne praktisk tæt ved f.eks. terrassedøre. Køkkenerne er håndlavede i enten asketræ eller eg – og kan ifølge Ditlev Rahbek kvalitetsmæssigt sammenlignes med en Volvo.
Den nordiske ånd
JKE har i samarbejde med Design Studio Lars Vejen og tegnestuen Njordrum lanceret sit signaturkøkken, Nordic Woodlands. Skovens mangfoldighed har været inspiration, og de lodrette linjer refererer til træstammer. Designer og arkitekt Lars Vejen beskriver køkkenet som tro mod den nordiske ånd. Designet er tidløst og fås i fem nuancer af eg – hvid, natur, varm, røget og sort. Produktionen af køkkener er næsten 100 pct. CO2-neutral. Skabsfronterne kan enten fås uden eller med et diskret sort greb. Den unikke og stort set vedligeholdelsesfri bordplade er af Belvedere Quartzite, som er en af de mest slidstærke natursten. Men man kan også vælge en nanobehandlet Fenix-laminat overflade eller linoleum.
Tidløs elegance
Kan dit nye køkken ikke blive klassisk nok, har Kvänum sin Real Classic-serie, som fås i 11 farver, der kan ændre udtrykket markant alt efter farvevalg. Det hvide eller sarte grå larmer ikke i indretningen, men tør du springe ud med en grøn eller røggrå, rammer du tidsånden nu. Broby-serien har designmæssige rødder i herregårdsstilen fra 1700-tallet, som er kendetegnet af skabsfronter med fyldningslåger og høje overskabe til loftet. Den historiske stil understreges med materialer som træ, glas, porcelæn, marmor og messing. Lågemodellen hedder Sundby og har en profileret inderkant og facetslebet glas.
Hvad synes du om denne artikel?
Gode råd og leverandøranbefalinger