[rank_math_breadcrumb]

Gode råd om belysning i hjemmet

Som nybygger har du en oplagt mulighed for at skabe det optimale lys i din bolig, og derfor bør du nøje overveje, hvordan du kan få det helt rigtige lys frem i de forskellige rum og samtidig skabe den hjemlige hygge.

Dagslys

Dagslyset er med til at forbedre indeklimaet i din bolig, og derfor bør du indrette dit hjem således, at der kan komme så meget lys ind som muligt. Du kan blandt andet overveje vægfarver og placering af vinduespartierne. Vælger du ovenlysvinduer, har du mulighed for at skabe et naturligt lys, selvom rummet måske ikke har en optimal placering i forhold til dagslyset. Særligt i gangarealer er det en god idé at få et naturligt lys ned fra oven, da det løfter rummet til at være mere end blot en gennemgangszone

Elektrisk lys

Grundlæggende skal det elektriske lys supplere dagslyset, og her har du et utal af muligheder for at placere lyset ideelt. Det elektriske lys påvirker mange af de aktiviteter du foretager dig i dit hjem – om det er arbejde på kontoret, madlavning i køkkenet eller noget helt tredje. Det elektriske lys måles i lux, og man sig at der skal 25 lux til for at man kan orientere sig, og 500 lux til præcisionsar- bejde. Det anbefales at vælge 500 lux på skrivebordet, og mindst 100 lux i resten af rummet.

Ønsker man optimal udnyttelse af det elektriske lys, bør man vælge lyse væg- ge og lofter. En hvid væg reflekterer 80-90 procent af lyset, en lys gul væg reflekterer 65-75 procent, mens en rød murstensvæg kun reflekterer 20-30 procent af lyset. En rød væg får desuden lyset til at fremtræde som aftenlyset. Det anbefales at vælge LED pærer, da det både er mere energibesparende og bed- re til at gengive farver korrekt.

Hvert rum kræver forskellige lyskilder, og du opnår det bedste resultat ved at tage højde for rummenes individuelle arkitektur.

Stue

Stuen er et af de rum, hvor lysbehovet er mest varierende. Lamper kan være med til at skabe små rum i rummet, og inddele en stor stue eller omvendt få en lille stue til at synes større. Det er en god idé at have forskellige typer af lamper, der kan tændes efter behov, og netop i stuen kan lysdæmpning være med til at sprede hygge.

Kombinér funktionelt læselys og hyggelys. Pendler kan hænges over sofabordet, men kan også bruges ved siden af sofaen, eventuelt i små klynger. Dermed kan pendlerne hænges lavere og samtidig sikre frit udsyn. Sørg for at få lamperne ud i hjørnerne af stuen, det hygger, og du undgår dystre mørke områder. Invester i gode lyskilder med høj lyskvalitet. 

Lys i stuen

Spisestue

Lyset over spisebordet er vigtigt, da det er her, du og din familie ofte er samlet til enten spisning, lektier eller spil. Lampen bør have en retningsbestemt lyskilde, der peger enten op eller ned, så lyset ikke blænder nogen omkring bordet.

Derudover er det en god idé at investere i en lysdæmper, så lampens lys kan indstilles i forskellige styrker, alt afhængig af hvilke aktiviteter der finder sted omkring bordet.

I Skandinavien anbefales det, at lampen hænger 60-65 centimeter over bordet, således undgår man blænding og udsynet generes ikke af lampen. Metalpendler med et direkte lys samler indretningen om spisebordet, mens glaslamper med et diffust lys samler hele rummet.

Bliv inspireret af vores designguide

Lys i spisestuen

Soveværelse

Her skal du sove, men det er måske også her du klæder dig af og på, og her du læser lidt inden du skal til at sove. Derfor skal du tænke i både god rumbelysning og læselys ved sengen. Kombiner eksempelvis en pendel med diffust lys og væglamper med direkte lys. Sørge for, at væglamperne kan justeres i forhold til et eventuelt varierende behov for læselys.

Derudover kan du indtænke, om der skal være mulighed for mere dæmpet aftenbelysning til om aftenen, og måske mere dagslyslamper til om morgenen. På lampevirksomheden Lightyears’ hjemmeside er det muligt at downloade lysberegninger til netop dit rum.

Lys i soveværelset

Kontor

Hvis du vil arbejde eller læse ved et skri- vebord på dit kontor, bør du vælge en retningsbestemt lyskilde med høj farve- gengivelse. Det kan være en justerbar skrivebordslampe, der kan give asymmetrisk læselys, så lampen ikke lyser direkte på det du arbejder med.

Derudover anbefales det, at du hænger en stor lampe op i loftet, så du også kan modtage lys ovenfra.

Lys i kontoret

Køkken

Køkkenet er først og fremmest en arbejdsplads, hvor der er behov for ekstra godt lys. Derfor bør du dele rummet op i forskellige arbejdszone, så du kan hænge lamper op, der tilgodeser de mange funktioner. Lyset skal være både direkte og indirekte, og farvegengivelsen skal være ekstra god. Ved vasken er det særligt vigtigt, at du monterer to lamper, som lyser skråt ind mod hinanden, så du undgår genskin fra vasken.

Husk at placere lamper og spots, så du ikke skygger for dig selv, mens du arbejder, og tænk lyset ind fra starten, så det kan blive en del af helhedsplanlægningen af køkkenet.

Lys i køkken

 

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her