Pejs og ovne - værd at vide
En brændeovn er både hyggelige og kan reducere størrelsen på din varmeregning i kolde tider. Lyden af knitrende træ overdøver stilheden, varmen breder sig, og flammerne skaber en hyggelig stemning. Omkring hver tredje husstand i Danmark nyder godt af at have en brændeovn. Går du også og drømmer om én, så er brændeovnen udover at være et hyggeligt interiøtvist også en billig opvarmningsform.
Brændeovne
Når du først har investeret i en brændeovn, så er omkostningerne minimale, og brænde er en af de eneste poster i regnestykket. Til gengæld er der penge at spare på din varmeregning, hvis du placerer din brændeovn rigtigt i dit nybyggeri. Det er eksempelvis en god ide, at du installerer den der, hvor I opholder jer mest og placerer du den samtidig i et stort rum, får du maksimalt udbytte af varmen.
Lovkrav til brændeovne – Reglerne for brændeovne bliver løbende skærpede. Brændeovne ikke må udlede mere end fire gram partikler per kilo brændsel. Det er et krav, du som nybygger skal leve op til, hvis du anskaffer dig en brændeovn.
Hvis du vil sikre dig en miljøvenlig brændeovn, kan du med fordel gå ef- ter svanemærket. Ifølge statistikker fra Miljø- og Fødevareministeriet er svanemærket brændeovne et hit blandt forbrugerne, hvor ni ud af ti solgte bræn- deovne er svanemærkede. Kravene for svanemærket brændeovne er to gram partikler pr kilo brændsel, og de er derfor et godt valg, hvis du vil begrænse den skadelige effekt af brænderøg for både din familie og naboers skyld.
Bygningsreglementet stiller også krav til brandisolering mellem brændeovnen, væggene og loftet. Derudover skal gulvet omkring brændeovnen være af ubrændbare materialer. Tilmed skal brændeovnen have et røgspjæld, der kan reguleres manuelt. Som ejer af en brændeovn skal du også have en prøvningsattest. Den dokumenterer, at din brændeovn lever op til miljøkravene
Gode råd inden du vælger brændeovn – Overvej størrelsen. Som tommelfingerregel kan du regne med, at én kW opvarmer ca. 20 m2, hvis huset er velisoleret. Størrelsen af brændeovnen er vigtig for at få optimalt udbytte.
Vælg mellem strålevarme eller konvektion. Strålevarme er den traditionelle. Fordelen er her, at ovnen hurtig bliver varm og afgiver varme i lokalet. Brændeovne med konvektion derimod har sideplader udenpå ovnen. Det betyder, at de afgiver en mere jævn og behagelig varme både i rummet og til de omkringliggende rum. Derudover er konvektion også mere børnevenlige, da ovnene ikke bliver så varme udenpå, som brændeovne med strålevarme gør.
Pilleovn
En pilleovn er et tilvalg i de rum hvor brændeovnen skal være en bærende energikilde. F.eks i et fritidshus, der bruges flittigt udenfor sæsonen.
En pilleovn tilfører automatisk brændsel i form af træpiller flere gange i minuttet.
Varmeeffekten er højere end i brændeovn, og den såkaldte virkningsgrad kan ramme helt op til 90% . En svanemær- ket miljøvenlig løsning til opvarmning af de bolig.
Det indtagende afbrænding i en brændeovn er ved en pilleovn erstattet med et mere statisk flammebillede samt lyden fra blæseren, der fordeler varmen.
Fordelen er at du undgår, at skulle hugge brænde. Du skal blot sørge for er, at fylde træpiller på ovnen, så klarer teknologien resten. En pilleovn kan typisk brænde omkring et døgn på en tankfuld. Bemærk at pilleovnen også skal rengøres løbende. Typisk med et par dages mellemrum.
Hybrid brændeovn
En hybrid brændeovn er en kombination af en brændeovn med forbrug af både brænde og træpiller. Du opnår derved det fulde udbytte af en brændeovnen. Den hyggelige traditionelle fornemmelse af knitrende brænde og den effektive opvarmning fra træpiller, hvor du kan fyre om natten, og uden af du behøver at være hjemme.
Biopejs
Biopejsen har virkelig gjort sit indtog på pejsemarkedet de seneste år. En bioethanol-pejs er en praktisk og nem pejs at have med at gøre. Det skyldes, at den brænder rent, og ikke udleder røg og ikke har brug for hverken skorsten eller aftræk. Derfor kan en biopejs installeres, stort set lige hvor du ønsker det!
Der findes bioethanol-pejse i mange typer og designs. De fås i vægmonterede eller lofthængte modeller, som fritstående pejse, der kan placeres på gulvet, og som moderne indbyggede bioethanol-pejse, der har flammesyn fra op til fire vinkler.
En biopejs afgiver ikke nær så meget varme som en brændeovn, så man har mulighed for at sidde tæt på varmekilden uden at det bliver for varmt.
Indbygget biopejs – Indbyggede biopejse er specielt populære i nybyggrier. De udføres i det velkendte 1-side- de design, hvor pejsen har flammesyn fra én vinkel. De kan også bygges ind i en skillevæg – midt i med flammesyn fra begge sider eller i enden, så flammerne også kan ses fra enden af væggen. Sidst men ikke mindst, kan du få installeret en 4-sidet pejs, hvor flammerne kan ses fra alle vinkler.
Brandkaret – Brandkaret er hjertet i pejsen, og det er derfra flammerne skabes. Disse brændere fås som både manuelle og automatiske, hvilket betyder, at du selv kan vælge prisniveau og funktioner. De manuelle brandkar kommer i flere pris- venlige modeller, men er stadig lige så effektive som de automatiske. De automatiske brandkar er ofte i den anden ende af prisskalaen. Til gengæld får du flere smarte funktioner som f.eks. automatisk tænding, påfyldning og justering af flammerne. Biopejsen brænder på bioethanol, hvilket betyder, at den er miljøvenlig. I modsætning til en brændeovn afgiver en biopejs ikke miljøskadelige partikler. Den udleder hverken sod eller røg, hvilket gør den stort set rengøringsfri.
Skal du have en pejs til dit nybyggeri? En biopejs er det helt rigtige valg, til dig der søger en bekvemmelig, nem og moderne løsning.
Bliv inspireret af vores designguide
Gaspejsen
Gaspejsen er et populært alternativ til den klassiske brændeovn eller pejs. Det er en renere varmekilde, der ikke sender røg og ud i rummet, da der naturligvis ikke er behov for at påføre brændsel.
Der er let adgang til montering, hvis du ikke allerede har brændeovn eller pejs, da den ikke har brug for udtræk til en skorsten.
Følgende skal du have med i dine overvejelser. Hvor gaspejsen skal placeres. Skal den være fritstående, sættes ind i en væg eller monteres som nedhæng fra loftet? Skal indblik være gennemgående, så den kan nydes fra flere rum. Hvilken gastype kan eller skal den tilsluttes. Hvordan skal farve, form og funktion ønsker du. Her er det selvfølgelig afgørende hvor mange sider/ vinduer, der skal være eksponeret f.eks alle 4 sider eller kun ved front? Betjening og vedligehold: Hvor nemt er det at betjene den og gøre den rent? Nogle gaspejse kan betjenes via en app, der også kan fortælle dig om vedligehold og service.
Hvad synes du om denne artikel?
Gode råd og leverandøranbefalinger