[rank_math_breadcrumb]

Varmeregning: Spar penge med en brændeovn

En brændeovn er både hyggelig og kan reducere størrelsen på din varmeregning i kolde tider.

Lyden af knitrende træ overdøver stilheden, varmen breder sig, og flammerne skaber en hyggelig stemning. Omkring hver tredje husstand i Danmark nyder godt af at have en brændeovn. Går du også og drømmer om én, så er brændeovnen udover at være et hyggeligt interiør-tvist også en billig opvarmningsform.

Spar penge med brændeovn

Når du først har investeret i en brændeovn, så er omkostningerne minimale, og brænde er en af de eneste poster i regnestykket. Til gengæld er der penge at spare på din varmeregning, hvis du placerer din brændeovn strategisk i dit nybyggeri. Det er eksempelvis en god ide, at du installerer den der, hvor I opholder jer mest og placerer du den samtidig i et stort rum, får du maksimalt udbytte af varmen.

Læs også artiklen: God isolerning giver økonomisk gevinst

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Lovkrav til brændeovne

Reglerne for brændeovne bliver løbende skærpede. Fra 2017 gælder det, at brændeovne ikke må udlede mere end fire gram partikler per kilo brændsel. Det er et krav, du som nybygger skal leve op til, hvis du anskaffer dig en brændeovn.

Hvis du vil sikre dig en miljøvenlig brændeovn, kan du med fordel gå efter svanemærket. Ifølge statistikker fra Miljø- og Fødevareministeriet er svanemærket brændeovne et hit blandt forbrugerne, hvor ni ud af ti solgte brændeovne er svanemærkede. Kravene for svanemærket brændeovne er to gram partikler per kilo brændsel, og de er derfor et godt valg, hvis du vil begrænse den skadelige effekt af brænderøg for både din familie og naboers skyld.

Bygningsreglementet stiller også krav til brandisolering mellem brændeovnen, væggene og loftet. Derudover skal gulvet omkring brændeovnen være af ubrændbare materialer. Tilmed skal brændeovnen have et røgspjæld, der kan reguleres manuelt. Som ejer af en brændeovn skal du også have en prøvningsattest. Den dokumenterer, at din brændeovn lever op til miljøkravene. 

Læs også artiklen: Energiklasser

flammer i en brændeovn der kan minimere din varmeregning

Tre gode råd inden du investerer

1. Overvej størrelsen

Som tommelfingerregel kan du regne med, at én kW opvarmer ca. 20 m2, hvis huset er velisoleret. Størrelsen af brændeovnen er vigtig for at få optimalt udbytte. Du kan beregne den optimale størrelse på en brændeovn til dit hus her

2. Vælg mellem strålevarme eller konvektion

Strålevarme er den gammeldags slags. Fordelen er her, at ovnen hurtig bliver varm og afgiver varme i lokalet. Brændeovne med konvektion derimod har sideplader uden på ovnen. Det betyder, at de afgiver en mere jævn og behagelig varme både i rummet og omkringliggende rum. Derudover er konvektion også mere børnesikkert, fordi ovnene ikke bliver så varme udenpå, som brændeovne med strålevarme gør.

3. Overvej behov og prisniveau

Brændeovne findes i alle afskygninger, design og priser. Valget afhænger af din smag, dit behov og ønskede prisleje.

Læs også artiklen: Ventilation er nøglen til et sundt indeklima

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Miljøstyrelsen

Miljø- og Fødevarestyrelsen

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her