[rank_math_breadcrumb]

Planlægning af en renovering eller ombygning

Står du overfor en stor ombygning eller renovering af hjemmet, så er det vigtigt, at du har gjort dig mange overvejelser – gerne i samråd med en professionel – inden du for alvor går i gang. Renovering er en stor og lang proces, og der er hurtigt noget, som kan gå galt, hvis man ikke selv har stor erfaring inden for byggeri eller blot tager det løbende.

God planlægning er vejen frem, når du står overfor en renovering, og vi giver dig her lidt rådgivning til, hvordan du får stablet planlægningen på benene og derefter kan komme i gang med renoveringen.

Hvis man ejer et hus, så vil der komme et tidspunkt, hvor en renovering er nødvendig. Det kan eksempelvis være, at taget eller facaden er ved at være slidt og derfor skal udskiftes, eller det kan være noget indvendigt, som trænger til en kærlig hånd. Når du renoverer, kan du ligeså godt overveje, om der er andre rum, som også kunne trænge til en forbedring.

Typisk fokuserer man kun på ét rum, hvorfor eksempelvis køkkenalrummet bliver attraktivt og derfor bliver opholdsstedet. Tager man derfor stuen med i samme ombæring, kan der skabes to fede rum og en god rød tråd i huset.

Vores første og bedste råd er, at du skal overveje materialevalget. Har du et gammelt hus, så bevar stilen ved hjælp af materialerne.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Hvilken type rådgivning kan svare sig ved ombygning og renovering?  

Overvejer du den helt store renovering, så vil det være en god idé at kontakte en arkitekt. Du har helt sikkert selv en masse gode idéer til, hvordan huset kan optimeres, men en arkitekt kan komme med forslag, hvor elementer som lysindfald, rummelighed samt skæve idéer, der giver personlighed til hjemmet, spiller ind.

Kontakt derfor en arkitekt, da han eller hun vil kunne give dig nogle gode idéer til optimering af hjemmet, hvor ovenstående elementer er blevet inkorporeret. Det vil være svært for en almindelig husejer – uden kendskab til arkitektur – at komme med de samme spændende idéer. Derudover kan en arkitekt med stor erfaring give dig et overslag på projektets omfang.

Vil du åbne op i hjemmet eksempelvis i forbindelse med et køkkenalrum, vil vi anbefale, at du tager kontakt til en ingeniør. Disse har styr på, hvordan huset er konstrueret, og derfor har de også styr på, hvilke muligheder du har for at åbne op.

Det er nemlig meget vigtigt, at du ikke begynder med at rive en væg ned, som er bærende eller stabiliserende. Gør du det, kan det få store konsekvenser for hele huset. Spørg derfor en ingeniør til råds, så I sammen finder den helt rigtige løsning.

Når ombygningen eller renoveringen er i gang, opdager du hurtigt, at du umuligt kan være til stede hele tiden. Dette er umuligt, når du samtidig med renoveringen med stor sandsynlighed også har et fuldtidsjob. Sørg derfor for, at der er plads til en byggesagkyndig i budgettet, da han eller hun vil handle efter jeres ønske.

Mange vil mene, at en hovedentreprenør er nok, men det er jo ikke altid, at du og hovedentreprenøren er enige. Med en byggesagkyndig til vurdering af projektets omfang, pris og forløbet m.m. får du skabt dig et sikkerhedsnet. På den måde sparer du dig selv for en hel del bekymringer – og endda bliver den byggesagkyndiges rådgivning nemt tjent ind, hvis han eller hun opsnapper en fejl i tide.

Få mere viden om ombygning

rod fra en renovering

Hvordan holder du styr på økonomien?

Vores bedste råd til dette spørgsmål er, at du skal lægge et realistisk budget. Et budget, hvor du lige hurtigt har slået noget ind på lommeregneren, det holder ikke. Det tager tid at lægge et budget, og jo mere detaljeret det er, desto nemmere vil det være at holde styr på budgettet.

Et ustruktureret budget kan du ikke holde styr på, da det hurtigt bliver meget dyrere, end man først lige havde regnet med. Har du derfor lagt et realistisk og velovervejet budget, så bliver det også nemmere at holde styr på økonomien. Har du svært ved at vurdere, hvad det vil koste, så kontakt evt. en byggesagkyndig, som kan hjælpe dig.

Et andet godt råd er, at du skal lægge mellem 15-30 % ekstra i budgettet, idet der altid vil komme uforudsete udgifter, tilvalg og tilkøb eller måske noget, som du har glemt, i budgettet. Når du har styr på budgettet, skal du kontakte banken, hvis du skal låne til renoveringen.

Når du går i gang med ombygning eller renovering, er det også vigtigt, at du finder ud af, om du skal have en byggetilladelse fra kommunen. I nogle få tilfælde er dette nemlig gældende, og det kan blive en dyr affære, hvis du bygger uden.

Der skal typisk en byggetilladelse til, hvis du ændrer meget på husets facade, skal lave en tilbygning etc. Derudover kan der i nogle tilfælde kræves af dig, at du indsender dokumentation, således kommunen er sikker på, at eksempelvis kloakken er lavet af en professionel. 

Forsikringer under byggeriet

Inden du går i gang med renoveringen, er det altid en god idé at kontakte dit forsikringsselskab. Der kan være noget, som din nuværende forsikring ikke dækker, hvilket er vigtigt at få tilkøbt. På den måde er du bedst sikret både under og efter renoveringen.

Derudover er der mange, som tegner en entrepriseforsikring, som sørger for, at forsikringen dækker, hvis der eksempelvis bliver stjålet nogle byggematerialer.

Tilbud og kontrakt med håndværkere

Når du har fået styr på planlægningen, økonomien og forsikringerne, så er det tid til at indhente tilbud fra forskellige håndværkere. Du kan spare penge ved at indhente forskellige tilbud, da prisen kan variere, alt efter hvilket firma man får til at bygge for en. Derudover vil vi mene, at en god kemi bør opvejes i beslutningen, da en renovering er en længere proces, hvorfor samarbejdet skal fungere.

Efter du har fundet dit byggefirma, skal der skrives en kontrakt. Sørg for, at kontrakten er skriftlig og ensidig. Der skal ikke være noget i kontrakten, som kan forstås alt efter behovet. Alt skal være nedskrevet og underskrevet, inden I går i gang med projektet.

Under renoveringen er det en god idé at tage billeder løbende, således du har mulighed for at hive billederne frem, hvis du eksempelvis oplever fejl, når renoveringen er færdig.Tag specielt billeder af vægge og gulve, inden det sidste lag er kommet på, da du ikke vil kunne bevise, at der for eksempel er noget galt med isoleringen i væggen, når det sidste lag er kommet på. Dette vil en byggesagkyndig også kunne gøre for dig, da han eller hun også har et bedre erfaringsgrundlag til at vurdere, om der er noget, som allerede under processen burde laves om.

 

  

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her