Undgå fejl i planlægningen, når du skal bygge nyt sommerhus
Inden du lader dig forblænde af byggefirmaernes store armbevægelser og fordelene ved en hurtig handel, giver en professionel byggerådgiver dig her nogle gode råd og et par løftede pegefingre med på vejen.
Du står midt i overvejelserne om, hvad du har råd til at bygge, og hvor meget du selv skal stå for. Samtidig kan det kun gå for langsomt med at få skabt dit nye drømmehus. Arkitekt og byggerådgiver, Metin Aydin fra Haik – Højbjerg Arkitekt- og Ingeniørkontor, guider dig uden om de mest klassiske byggefejl, han oftest møder i sin daglige rådgivning af nybyggere. Og han medgiver, at der er meget at holde styr på som almindelig nybygger uden kendskab til byggebranchen.
For eksempel har Metin Aydin aldrig set et fejlfrit nybygget sommerhus ”Der er byggefejl i alle byggerier. Det er vores opgave at sørge for, at så mange byggefejl som muligt bliver undgået, og at byggefejlene bliver udbedret, hvis de er sket”. Han har i mange år arbejdet med det, der typisk fører til uforudsete udgifter og uoverensstemmelser mellem nybygger og byggefirma.
Sørg for at gå i detaljer
Ifølge Metin Aydin er noget af det vigtigste, at du som nybygger gør dit forarbejde godt, inden du går til et byggefirma med dine drømme: ”Går du til entreprenøren uden andet end en serviet-skitse, bliver meget op til håndværkernes frie fortolkning”. Konsekvensen er ofte, at projektet stiger i pris, og måske bliver det færdige sommerhus heller ikke helt, som du drømte om.
Selvom du måske forestiller dig en trappe i ét materiale, kan håndværkerne sagtens forestille sig noget helt andet: “Derfor bliver ubeskrevne materialer ofte de billigst mulige. Det er ikke snyd, det er bare virkeligheden”, konstaterer arkitekten og tilføjer: “Du kan godt protestere og bede om at få ændret materialerne senere, men det kommer ofte til at koste dyrt”. Håndværkerne kan nemlig frit tage overpriser for alle de ændringer, du kommer i tanke om undervejs i byggeriet. Så Metin Aydins råd er at tegne og beskrive dit nye hus ned til mindste detalje, inden du underskriver kontrakten, så ingen beslutninger bliver overladt til håndværkerne.
Læs mere om byg sommerhus
Ændringer i projektet
“Byggefirmaerne er som regel mere fleksible, før kontrakten er skrevet under, og det er her, du får den skarpe pris”, understreger Metin Aydin. De idéer og ønsker, du kommer på, når byggeriet er sat i gang, er meget dyrere, og hvis du ikke stiller spørgsmål til prisen, kan du blive overrasket, når du får regningen. Vil du for eksempel gerne have et ekstra ovenlysvindue, anbefaler Metin Aydin, at du godkender prisen på vinduet, før håndværkerne sætter det i. Bagefter er din eneste mulighed nemlig at betale det, håndværkerne forlanger. Og så bliver vinduet med al sandsynlighed sommerhusets dyreste.
Læs også: 15 gode råd til at bygge nyt sommerhus
Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her
Fagentreprisen
Vælger du en fagentreprise, er du byggeriets entreprenør. Det betyder blandt andet, at du er mere udsat som bygherre: “Ved en fagentreprise er det bygherrens ansvar at koordinere med håndværkerne og holde tidsplanen. Skrider planen, så ender tømreren måske med at gå i tomgang”, siger Metin Aydin. Nu står tømreren og venter på, at projektet når det stadie, hvor han kan komme til. Og indtil han kan udføre sit arbejde, er det dig som entreprenør, der skal betale for hans tomgang. Der er også nogle forsikringsmæssige omkostninger ved at bygge sommerhus selv, som du skal have helt styr på. Som entreprenør står du også selv for at kommunikere med håndværkerne og vurdere kvaliteten af deres arbejde. Derfor understreger Metin Aydin, at det er afgørende, at du har de faglige kompetencer, rollen som entreprenør kræver.
Betaling i rater
Endelig peger Metin Aydin på den klassiske byggefejl, hvor man let kan ende med at betale for meget af projektet for tidligt i processen. På den måde er man dårligere stillet, hvis der viser sig at være byggefejl og mangler ved sommerhuset: “Den gennemsnitlige nybygger har svært ved at vurdere, om håndværkernes løbende opkrævninger svarer til det stykke arbejde, de har gjort færdigt”, slutter Metin Aydin. Vær derfor helt sikker på, at arbejdet er udført ordentligt, før du lønner håndværkerne. Og er du i tvivl, så søg professionel vejledning.
Hvad synes du om denne artikel?
Læs de mest populære artikler i vores e-magasin
249,00 kr. (ekskl. levering)
Haik – Højbjerg Arkitekt- og Ingeniørkontor