Udlejning af dit sommerhus
Det kan være økonomisk fordelagtigt at udleje dit sommerhus. Der er dog nogle regler, du skal være opmærksom på, hvis du som privatperson ønsker at leje dit sommerhus ud. Du kan også overveje, om du selv ønsker at stå for udlejningen, eller om du vil give et bureau ansvaret for det. Når du lejer ud uden om et bureau, er det vigtigt, at du selv husker at videregive din indtægt til SKAT.
For mange sommerhusejere kan det virke fristende at udleje sit sommerhus for at tjene lidt ekstra. Den ekstraindtægt, der følger med, kan da også hurtigt dække mange af de udgifter, der er, når man har en ekstra bolig. Ved at udleje dit sommerhus kan du få et årligt tilskud på omkring 25.000 til 35.000 kroner efter skat.
Hvor mange udlejer deres sommerhus?
En undersøgelse fra marts 2018 foretaget af YouGov for Videncentret Bolius viser, at hver femte sommerhusejer lejer deres sommerhus ud på en regelmæssig basis. Heraf udlejer 75 procent deres sommerhus gennem et bureau, mens 21 procent lejer det ud selv, og de sidste 8 procent lejer det ud gennem Airbnb eller sider, der minder om.
Hvis du ønsker at udleje dit sommerhus, skal du være opmærksom på, at der er regler for, hvor meget du som privatperson må udleje dit sommerhus. Du skal også tage stilling til alt lige fra prisen for leje, forsikringer, form for udlejning, vedligeholdelse og selvfølgelig også SKAT.
Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her
Udlejningsperioden
Det er ikke hele året, du må leje dit sommerhus ud. I sommerperioden, som løber fra 1. marts til 31. oktober, har du lov til at være ubegrænset i dit sommerhus. I modsætning hertil må du i vinterperioden, som løber fra 1. november til slutningen af februar, kun opholde dig i dit sommerhus kortvarigt. Det er oftest acceptabelt, at kortvarige ophold varer i op til fire og fem uger i streg. Sammenlagt må det maksimalt være halvdelen af hele perioden.
Mere konkret betyder det altså, at du i sommerperioden må bruge dit sommerhus uden begrænsning i 34 uger, mens du i vinterperioden kun må opholde dig der i ni uger. Årligt bliver det til 43 uger i alt.
I 2018 viser en undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik, at sommerhuse i gennemsnit blev udlejet i tre uger om året per bolig.
Sommerhusudlejning gennem et bureau
I Danmark er der over 100 bureauer, som lejer sommerhuse ud. Det er nemt at finde et bureau selv ved at søge på nettet
En anden måde at finde frem til et godt bureau på er ved at forhøre dig i et sommerhusområde, hvor der er sommerhusejere, der allerede udlejer deres sommerhus. De kan give dig anbefalinger til et bureau, som de har været glade for, men de kan også fortælle dig, hvis der er et bestemt bureau, du skal holde dig fra.
Krav fra bureauer
En fordel ved et bureau er, at det står for at indberette din indtægt til SKAT. Det giver dig et højere fradrag, som per 2019 ligger på 40.900 kroner om året.
Det er ikke alle bureauer, der vil tage ansvaret for at udleje dit sommerhus. Som regel kræver bureauet, at dit sommerhus skal opfylde en vis standard. Det handler oftest om, at dit sommerhus skal være minimum 45 kvadratmeter med to separate soverum. Der skal være adgang til vand samt et toilet og bad. Derudover er det tit et krav, at der skal være mulighed for at kunne lave varm mad. Og sommerhuset skal gerne indeholde borde, stole, sofa, senge og havemøbler.
De krav, bureauet stiller, er krav, som en almindelig lejer vil stille. Hvis dit sommerhus ikke opfylder disse krav, kan det blive svært for bureauet at udleje boligen.
Du kan vælge selv at stå for rengøring af dit sommerhus, men du kan også få bureauet til at klare rengøring og oprydning, hvis du betaler for det. Bureauet sørger altid for at tjekke sommerhuset, når det har været udlejet. Det eneste, du selv skal sørge for, er i princippet at vedligeholde sommerhuset.
Betaling til bureauet
Det er selvfølgelig ikke gratis at udleje dit sommerhus gennem et bureau. De vil tage en del af den indtægt, du får ind fra udlejning. Hvis du bruger et mindre bureau, tager de som regel mellem 25 og 40 procent af indtægten til sig selv. De større bureauer tager omkring 40 procent.
Du har sikkert hørt om disse tre udlejningsbureauer: Novasol, Sol og Strand samt Dancenter. Det er tre store bureauer i Danmark. Hvis du vælger et af disse bureauer, vil de kræve en ekstrapris på mellem 15 og 25 procent. Det svarer til et beløb på cirka 2,55 og 2,60 kroner per kWh. Du vil som udlejer få et beløb, der svarer til prisen på el per dag, hvilket er omkring 2,25 kroner per kWh.
Udover at bureauet skal have noget af din indtægt, skal du også være opmærksom på, at du oftest binder dig til en periode, når du laver en aftale med et bureau. Det er typisk på et år ad gangen. Hvis du pludselig vil opsige kontrakten før tid, kan bureauet kræver, at du skal betale de omkostninger, det har haft i forbindelse med for eksempel markedsføring.
Stå selv for udlejningen
Du kan også vælge selv at stå for at leje dit sommerhus ud. Det kræver naturligvis mere tid og energi fra dig selv. Ofte er du nødt til at tjekke sommerhuset efter udlejning, hvor du også skal aflæse forbrug af vand, el og varme. Hvis du er klar på en større indsats, kan du dog spare de penge, udlejningsbureauet skal have.
Når du udlejer dit sommerhus på egen hånd, kan du bruge en udlejningsportal på nettet. Der findes mange forskellige, for eksempel DBA eller sommerhusdanmark.dk. Det kan også være værd at overveje, om du kan annoncere gennem din virksomhed eller gennem din omgangskreds.
Fradraget ved privat udlejning
Desværre er fradraget ikke nær så højt som ved udlejning gennem et bureau. Per 2019 får du kun et fradrag på 11.200 kroner om året. Der er dog en mulighed for at få det høje fradrag på 40.900 kroner, da organisationen Fritidshusejerne tilbyder dig som medlem at kunne bevæge dig uden om de høje provisioner, så du selv kan stå for hele udlejningen. Hvis du ønsker dette, skal du udleje via organisationens hjemmeside gennem Feriehus Direct.
Privat udlejning: Udbetaling
Hvis du udlejer gennem Feriehus Direct, tager organisationen 5 procent i provision for at administrere udlejningen. Det betyder, at hvis du i gennemsnit lejer dit sommerhus ud til 4.500 kroner hver uge i 12 uger om året, vil du få en indtægt på 54.000 kroner før skat og provision. Efter skat er det 45.372 kroner om året, hvis du lejer dit sommerhus ud uden om et bureau.
Lejeprisen for dit sommerhus
Når du skal sætte en pris for leje af dit sommerhus, kan det være en god idé at undersøge priserne på tilsvarende huse. Du kan tjekke forskellige udlejningsbureauer. Du kan starte med at lægge lejeprisen tæt på den gennemsnitlige pris, og når du først har udlejet dit sommerhus i en hel sæson, ved du allerede, om prisniveauet er passende.
Læs også: Byg et sommerhus som er selvfinansierende
Indberetning til SKAT
Din lejeindtægt for sommerhuset skal du indberette til SKAT. Det gælder både, hvis du udlejer gennem et bureau eller på egen hånd. Du kan vælge mellem to fradragsordninger, når du udlejer dit sommerhus.
Den typisk anvendte mulighed er et fast fradrag i indtægten. Den anden mulighed er, at du kan få fradrag for nogle dokumenterede udgifter på baggrund af en opgørelse af indtægter og udgifter.
Hvis du vælger ikke at indberette din lejeindtægt til SKAT, begår du skattesvig, hvilket kan give dig bøde, hæfte eller fængsel i op til to år.
Hvad med forsikring ved sommerhusudlejning?
Du kan få en god, økonomisk fortjeneste ved at udleje dit sommerhus, men der kan også komme udgifter til skader eller tyveri. Derfor er det vigtigt, at du har et overblik over, hvad du er dækket af i din forsikring.
Det er som regel din fritidshusforsikring, der betaler for eventuelle skader eller tyveri. Dog er det altid en god idé at tjekke din dækning med dit forsikringsselskab. De fleste selskaber tilbyder en speciel dækning, som passer til udlejning af sommerhuse. Hvis du udlejer gennem et bureau, dækker bureauets forsikring typisk.
Læs også: Sommerhus byg
Beregn, hvad du kan tjene på udlejning
Med en beregner på Bolius’ hjemmeside kan du nemt og hurtigt beregne, hvad du kan tjene på at leje dit sommerhus ud. Du finder beregneren her.
Hvad synes du om denne artikel?
Læs de mest populære artikler i vores e-magasin
249,00 kr. (ekskl. levering)
Bolius