[rank_math_breadcrumb]

Det skal du vide, inden du bygger nyt sommerhus

Når du vælger at bygge et sommerhus helt fra bunden, kommer det dig til gode i forhold til minimal vedligeholdelse. Dog er det en proces, der kræver meget af dig, når det kommer til planlægning af selve byggeriet. Der er mange spørgsmål, du skal tage stilling til. Vi guider dig rundt i mange af de beslutninger, der skal tages, før du bygger nyt sommerhus.

Nyt sommerhus hvor bygherren har tænkt på det skal du vide, inden du bygger nyt sommerhus

Sommerhustype

Som noget af det første skal du overveje, hvilken type af sommerhus du ønsker. Når du skal bygge et nyt sommerhus, kan du for eksempel vælge mellem et almindeligt typehus, en skræddersyet løsning eller en løsning, hvor du gør-det-selv. Det handler dog også om at tage stilling til størrelsen på dit sommerhus, men også hvilke forhold og kvaliteter du har brug for. Nogle af de spørgsmål, der følger med, er:

  • Hvor stort skal dit/jeres sommerhus være?
  • Hvilke funktioner skal sommerhuset indeholde?
  • Hvor mange rum har du/I brug for?
  • Hvilken sommerhustype ønsker du?
  • Hvor stor skal selve grunden på dit/jeres sommerhus være?
  • Kunne du tænke dig at bo i sommerhuset på sigt, når du bliver pensioneret?
  • Vil du udleje sommerhuset? 

Der er mange forskellige leverandører af sommerhuse på markedet. Nogle har specialiseret sig i typehuse, hvor det meste er fastsat, og du eventuelt kun skal vælge farver og materialer, mens andre tilbyder løsninger, som er individuelt tilpasset til dig.

Det kan være en god idé at undersøge, hvilke muligheder der er. Det kan du gøre ved at søge på nettet, besøge byggeudstillinger eller læse magasiner. Når du har fundet en leverandør, du tror passer til dine behov og ønsker, er det en fordel, hvis du besøger leverandørens udstillingshuse. På den måde kan du få et bedre indblik i, om leverandøren er den rette for dig og dit byggeri.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Erfaring i sommerhusbyggeri

Det er altid en fordel, at du samarbejder med professionelle fagfolk, som har en masse erfaring bag sig. Du kan prøve at forhøre dig om det enkelte firmas baggrund for at finde frem til, hvor mange års erfaring de har.

En anden måde at undersøge bygge- eller arkitektfirmaets erfaring på er ved at tjekke, hvordan tidligere kunder har oplevet samarbejdet med dem. Har de været tilfredse? Det ligger mange anmeldelser og anbefalinger på nettet, som du kan kigge igennem. Dog er det altid en god idé, at du husker dig selv på at være objektiv. Det er ikke altid, at det er byggefirmaets skyld, at et byggeri ikke går efter planen.

Læs mere om byg sommerhus

Planlægningsfasen er den vigtigste

Det er vigtigt, at du prioriterer planlægningsfasen højt, da det er hele udgangspunktet for dit nye sommerhus. Det er her, du laver aftaler med et byggefirma, og det er her du fastlægger hele grundlaget for sommerhuset. En god huskeregel er at sørge for at have alle kontrakter og aftaler på skrift, så der ikke opstår nogen tvivl undervejs. Du kan også vælge at tilknytte en uvildig rådgiver, som kan vejlede dig i alle faserne i projektet. 

Læs også: Sådan planlægger du dit sommerhus byggeprojekt

Typehus eller arkitekttegnet sommerhus?

Når du skal vælge sommerhustype, er det helt store valg, om du ønsker et typehus eller et arkitekttegnet sommerhus.

Som regel vil et typehus være billigere end et, der er tegnet af en arkitekt. Selve tegningen er dyrere hos en arkitekt, fordi den er tilpasset specifikt til dig. Dog behøver byggeriet ikke at blive meget dyrere end ved et typehus, hvis du blot vælger standardiserede byggekomponenter og -materialer.

Der findes også forskellige modulbaserede sommerhuse på markedet, som er designet af arkitekter. Her er proportionerne fastlagt, men du kan selv være med til at tilpasse sommerhuset i forhold til for eksempel grunden, udsigten, lyset og dine behov.

Et modulbaseret sommerhus er en god løsning for dig, der ønsker en mellemting mellem typehuse og arkitekttegnede sommerhuse. Denne løsning giver dig nemlig mulighed for at sætte dit præg på sommerhuset, uden at det går ud over din økonomi. 

En af fordelen ved at vælge et typehus er, at du typisk kan se sommerhuset i praksis. Det kan være som et prøvehus eller en stor 1:1-model på en byggeudstilling. En af ulemperne er, at dit sommerhus kan risikere at ligne mange af de andre huse.

Et arkitekttegnet sommerhus

Hvis du lader en arkitekt tegne dit nye sommerhus, er du sikker på, at du får noget helt unikt. Samtidig bliver sommerhuset tilpasset specifikt til dig og dine ønsker og behov. Du har også mulighed for at bygge sommerhuset, så det er skabt til grunden, udsigten og de omgivelser, der ellers er.

En anden mulighed er, at du kan tegne dit sommerhus på egen hånd. Det er dog altid en god idé at få hjælp fra en arkitekt efterfølgende for at få afklaret, hvorvidt dine idéer er en reel mulighed i forhold til det praktiske og forskellige reglementer. En arkitekt kan også komme med forslag til, hvordan du ellers kan gøre. Samtidig ved arkitekten, hvordan du bedst muligt placerer sommerhuset på grunden for at få det optimale sollys. 

Lovgivning omkring byggeri af sommerhuse

Bygningsreglementet gælder både helårshuse og sommerhuse. Der gælder næsten de samme krav for begge typer af huser. Der er dog nogle få punkter, hvor kravene afviger:

  • Byggeteknik, isoleringstykkelser og dampspærre.
  • Bygningshøjde og afstand til skel. Sommerhuse må ikke have samme højde, som helårshuse. Samtidig skal sommerhuse placeres minimum 5 meter fra skellet, modsat helårshuse, der skal placeres minimum 2,5 meter fra skellet.
  • Bebyggelsesprocenten: I sommerhusområder ligger det ofte på 15 procent, modsat byzoner, hvor det ofte er 30 procent. 

Kravene til isolering er i løbet af tiden blevet strammet op for begge typer af huse. Det betyder blandt andet, at ydervægge, terrændæk og tag på sommerhuset skal opfylde nogle isoleringskrav, også kaldet u-værdier. Tykkelsen på isoleringen kommer an på, hvad ydermuren er fremstillet af. For eksempel kan en konstruktion af træ have en anden tykkelse end en mur af sten.

Der er en vis forskel på kravene til sommerhuse og helårshuse. Det er selvfølgelig, fordi man ikke forventer, at sommerhusejeren bor ubegrænset i huset over vinteren.

Når du skal bygge nyt sommerhus, kræver det altid en byggetilladelse, som du får fra kommunen. Derudover er det også en god idé, at du finder ud af, om der findes en lokalplan over området. En lokalplan kan indeholde flere regler til byggeriet. 

Sådan finansierer du dit nye sommerhus

Det er afgørende, at du finder ud af, hvad dit byggeprojekt vil koste, når du skal bygge nyt sommerhus. Udover prisen for selve sommerhuset, som blandt andet indebærer materialer, inventar og håndværkere, er der også andet, du skal tage stilling til. Som det første skal du tænke over, hvad realiseringen af sommerhusprojektet kommer til at koste.

Hvis du skal låne penge hos et realkreditinstitut eller banken, skal du vide, at der ofte er nogle andre muligheder og betingelser, når du bygger nyt, end hvis du blot skulle købe et sommerhus. Det skyldes selvfølgelig, at de ikke kan låne i et allerede færdigt sommerhus.

Udover låneomkostninger skal du også tænke over, hvad det koster at anlægge det, der er knyttet til sommerhuset. Mange glemmer haven, som kan få budgettet til at stige væsentligt. Det kan også være en terrasse.

Vær opmærksom på, at du løber nogle risikoer, når du bygger nyt. Det er uforudsigeligt, hvad der sker undervejs, og det er ikke altid, at du kan styre det. Derfor er det en fordel, hvis du sørger for at lægge ti procent ekstra oveni det samlede budget, så der er plads til overraskelser.

Hvis du vil have en ekstra indtjening, når sommerhuset står færdigt, kan du overveje at leje sommerhuset ud, når du ikke selv bruger det. Det kan give dig et godt bidrag til de udgifter, du har i forbindelse med sommerhuset. Dog skal du også huske, at du aldrig kan være sikker på, at sommerhuset bliver lejet ud, så indtægten kan skifte. Du skal også være opmærksom på, at du betaler skat af nogle af udlejningsindtægterne. 

Find en sommerhusgrund

Når du skal finde den perfekte sommerhusgrund, kan du starte med at kigge på avisannoncer eller kommunens hjemmeside. Annonceringen foregår på samme måde som ved helårshuse. Du kan også kigge på www.jordportalen.dk, www.boliga.dk eller www.byggegrunde.nu, hvor der er flere grunde til salg.

Der er også en mulighed for at købe en grund, hvor du kan rive det gamle sommerhus ned. Du bør dog tænke over, at der er ekstra omkostninger ved denne proces. 

Læs også: Sådan vælger du den rigtige byggegrund til dit nye sommerhus

Undersøg grunden 

Når du har fundet en grund, du kunne forestille dig at købe, er det vigtigt, at du undersøger nogle ting, før du laver nogen aftale.

For det første er det en god idé at få foretaget en jordbundsundersøgelse, som undersøger, hvordan forholdene er i jordbunden. Det kan have betydning for funderingen. Hvis det viser sig, at grunden er blød, kan det være, at du skal fundere ekstra for, at sommerhuset kan stå.

For det andet skal du undersøge, om sommerhusgrunden er byggemoden. Det handler om, hvorvidt der er ført kloak, vand og el til sommerhusgrunden.

For det tredje er du nødt til at tjekke lokalplaner, servitutter, byggelinjer og lignende, som du skal overholde, når du bygger nyt sommerhus.

Noget andet, du bør kigge efter, er, om grunden har en gæld, som køber overtager. 

mand som selv hjælper til med at bygge nyt sommerhus

Gør-det-selv muligheder

Du kan sagtens hjælpe til med at bygge dit sommerhus. Det kan være en god idé, at du forhører dig hos et byggefirma for muligheden for at være medbygger eller selvbygger. Du skal dog være indstillet på, at det kan kræve meget tid og energi. Der er desuden nogle ting, du ikke må lave selv, som arbejde med kloak, vvs og el.

Sørg altid for at lave skriftlige aftaler med håndværkere om, hvad du skal, og hvad de skal, så der ikke opstår misforståelser. Det er også vigtigt, at du overholder tidsfristen, så projektet ikke bliver forsinket på grund af dig.

Det er altid en fordel, hvis du får en uvildig byggerådgiver med ind over projektet, som kan give dig sparring løbende. Det kan spare dig for mange penge i sidste ende.

Læs også: Gode råd til dig, der ønsker et byg selv sommerhus

Prisen for at eje et nye sommerhus

Når først dit nye sommerhus er blevet bygget, skulle man tro, at udgifterne stopper. Man kan hurtigt glemme alle de faste udgifter, skatter og forsikringer, der kommer til bagefter. Husk at være opmærksom på de efterudgifter, der følger med et sommerhus. For eksempel skal du betale ejendomsskat og ejendomsværdiskat. Derudover kommer der forsikringer, løbende udgifter til vedligeholdelse og reparation, transportudgifter til sommerhuset og faste udgifter til vand, el og varme.

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

 Bolius

Billedkilde: Skanlux, Baksarkitekter

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her