[rank_math_breadcrumb]

Sådan bygger du et charmerende & autentisk træhus

Der er bare noget helt særligt over huse, der er bygget i træ. Deres naturlige materialer gør dem autentiske og ikke mindst charmerende at se på. I dag er det meget anerkendt at bygge huse i træ, fordi det naturlige materiale giver fantastiske arkitektoniske muligheder. Men inden du kaster dig ud i at opføre dit nye hus i træ, bør du sætte dig grundigt ind i træets muligheder og begrænsninger. Det hjælper vi dig naturligvis med.

en stue i et charmerende sommerhus med trævægge og udsigt til vandet

Hvilke muligheder har du, hvis du bygger nyt hus i træ? 

Bestemmer du dig for at bygge dit nye hus i træ, får du, som tidligere nævnt, fantastiske muligheder for at skabe et smukt, charmerende og autentisk hus. En god idé er at tage en arkitekt, en bygningskonstruktør eller en ingeniør med på råd, når du skal planlægge, hvordan dit nye hus skal tage form. Med deres faglige viden, kan de kan nemlig rådgive dig om, hvilke træsorte du kan vælge til dit nye hus. 

Når I sidder ved tegnebrættet, anbefaler vi, at du både tænker holdbarhed, funktionalitet og æstetik ind i dit nye hus. De forskellige træsorter der benyttes til huset, skal både være æstetisk flotte, kunne modstå de danske alsidige vejrforhold, og sidst men ikke mindst bør du vælge træsoter, der ældes med ynde. 

Læs mere om byg sommerhus

Derfor giver en træfacade dit hus et smukt udseende

Du får særligt gode muligheder for at skabe en smuk facade, når du vælger træ som dit primære byggemateriale. Der findes rigtig mange forskellige facadeløsninger af træ, herunder både facader af rent træ, men også træ i kombination med andre flotte materialer. Det handler om smag, når du skal vælge, hvordan din facade skal se ud. 

Nogle foretrækker en traditionel løsning med en facade bestående af ét træmateriale. Er du modig, kan du vælge et mere moderne udseende ved at dele facaden op i flere felter, som består af forskellige materialer. Træet på facaden kan opsættes på forskellige måder, og træet kan være udformet som enten brædder eller plader. 

Det mest almindelige er bræddebeklædning. Opsætningen af pladerne eller brædderne kan være enten lodret eller vandret. 

Hvilken træsort skal du vælge til din nye husfacade?

Facadebeklædning findes i mange forskellige træsorter, hvor nogle typer er mere modstandsagtige over for de danske vejrforhold end andre. Vi anbefaler dig naturligvis at vælge nogle, der kan klare både sol, regn, sne og slud. Ud over det råder vi dig til at vælge ud fra, hvad du godt kan lide, samt hvad din pengepung tillader.  

I det nedenstående præsenterer vi nogle træsorter, som er velegnet til husfacader. Uddybende er de ikke blot flotte at se på men også modstandsdygtige overfor de danske vejrforhold. 

Lærk

Lærk har meget kerneved og har væsentligt mere harpiks end andre træsorter. Det betyder, at lærk er robust og har en god holdbarhed.

Rødgran

Rødgran er en meget anvendt træsort til facadebeklædning. Denne træsort har nemlig gode fugtafvisende egenskaber, som er super attraktive under de danske vejrforhold.

Skovfyr

Fyr er også velegnet til beklædning, da fyr har en god holdbarhed og gode fugtafvisende egenskaber.

Ceder

Ceder er også velegnet til facadebeklædning. Træsorten har et lavt indhold af harpiks, og kerneveddet er modstandsdygtigt overfor råd og svamp.

Eg

Er du til et eksklusivt udtryk, så er en facade i egetræ måske det rette valg for dig. Egetræ indeholder garvestoffer, der effektivt forhindrer råd og svamp. Ud over det, har denne træsort noget nær den bedste naturlige holdbarhed, der findes. Du bør dog være opmærksom på, at eg er dyrt at beklæde hele facader med.

Trykimprægneret træ

Trykimprægneret træ er et alternativ til de ubehandlede træsoter og er kendetegnet ved sin lange holdbarhed.

Skab et naturligt og smukt udtryk med indvendige overflader af træ

Går vi nogle årtier tilbage, var det meget normalt at benytte træbeklædte overflader inde i boligen. Således var gulve, paneler, bordplader, skabe og reoler i flere forskellige træsorter typiske inventarer i boligen.

I dag vælger de fleste danskere at holde den indvendige del af boligen i hvide nuancer. Vi har altså en tendens til at vælge hvide skabe, hvide borde, hvide døre osv. Men det kan altså give din bolig et hyggeligt og smukt udseende, hvis du vælger træmaterialer. 

Det kan være flot at bryde de hvide flader i din bolig med massivt træ. Ud over gulve og bordplader i massivt træ kan du også vælge at få synlige loftsbjælker, lofter af træ, fodpaneler eller vindueskarme af træ.

Til vægbeklædning vil vi anbefale dig at vælge birkefinér, da træsorten er meget lys i farven. Det vil give den indvendige del af din bolig et lyst og autentisk udtryk. Synlige bærende trækonstruktioner i huse ser super godt ud. Særligt, hvis bjælkerne er store, tunge og massive. Synlige trækonstruktioner, stolper og fritliggende bjælker kan bidrage til at gøre rummet mere rustikt. 

Fremfor at vælge den sædvanlige hvide trappe til dit hus, kan du vælge en trappe i træ. Som du ser på billedet, er trætrappen utrolig dekorativ.  

Er der nogle begrænsninger ved at bygge i træ? 

At bygge i træ har klart nogle æstetiske fordele. Men der er også nogle begrænsninger og ulemper, du bør være opmærksom på. Vi ser ofte træhuse i vores nabolande, men herhjemme er det ikke en udbredt hustype. Det kan formentlig skyldes det fugtige danske klima. 

Klimaet kan være et problem for træhuse, der er sårbare over for råd- og svampeskader. I vores nabolande er klimaet tørrere og derfor bedre for træhuse. Et træhus i Danmark kræver altså noget mere vedligeholdelse end f.eks. et muret hus. Du skal først og fremmest sørge for, at træværket overfladebehandles, og at træværket ikke langsomt nedbrydes.

Som vi fremhævede tidligere i indlægget, findes der nogle træsorter, der er mere modstandsagtige overfor de danske vejrforhold end andre. Dem råder vi dig naturligvis til at vælge. 

Vi håber, at dette indlæg har givet dig mod på at opføre dit nye hus i træ, for der er altså en masse arkitektoniske fordele herved. 

Vi ønsker dig held og lykke med dit husprojekt. 

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her