Valg af entrepriseform til dit nye sommerhus
Som noget af det første i dit sommerhusprojekt, skal du beslutte dig for, hvordan konstellationen af entreprenør, håndværkere og professionelle rådgiver skal være. Du skal gøre dig nogle grundige overvejelser omkring, hvem der skal have ansvar for hvad i selve byggeriet, og om du selv ønsker at stå for noget. Der er mange forskellige muligheder, når det kommer til entrepriseformer, og du kan vælge alt lige fra en totalentreprise til at selvbygge.
Hvad er en entrepriseform?
Definitionen af ’entreprise’ er at påtage sig et stykke arbejde. Der er forskellige former for entreprise, og forskellen ligger i, hvem der har ansvaret for projektstyring, og hvordan arbejdet er fordelt.
Vi har samlet et overblik over de mest almindelige entrepriseforme, så du kan blive klogere på, hvad der er det rigtige for dig og dit sommerhusprojekt. Og husk på, at det ikke er nogen byggeprojekter eller bygherrer, der er fuldstændig ens.
En totalentreprise
Du finder som regel totalentreprisen hos et typehusfirma. Totalentreprise betyder, at entreprenøren er ansvarlig for hele byggeriet. Med andre ord står entreprenøren for næsten alt, hvad der omhandler byggeriet, lige fra den allerførste stregtegning. Entreprenøren udarbejder projektmateriale og styrer byggeriet.
Hvis du vælger at gå med en totalentreprise, køber du i virkeligheden et færdigt produkt, oftest med en bestemt tidsfrist. En af fordelene ved denne entrepriseform er, at projektet er meget overskueligt for dig, fordi byggefirmaet har ansvaret for det hele. En af ulemperne er, at du samtidig får rådgivning fra byggefirmaet, hvilket betyder, at rådgivningen ikke er uvildig. Byggefirmaet har en interesse i, at du køber ind hos dem, og det kan være svært at vide, om du får den bedste kvalitet til pengene.
Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her
En hovedentreprise
Når du vælger en hovedentreprise, vil det sige, at hovedentreprenøren er byggefirmaet. Du skal selv finde rådgivere, som kan stå for at udarbejde en projektbeskrivelse og andre nødvendige dokumenter, som dit nye sommerhus skal bygges ud fra.
Det vil altså sige, at du som bygherrer har et ansvar for at få udarbejdet al projektmateriale, når du går med en hovedentreprise. Som regel har du også ansvaret for bygherretilsynet. På baggrund af det materiale, du får fremskaffet, sørger byggefirmaet for at levere selve resultatet. Byggefirmaet styre sine underentreprenører, og sørger for at føre tilsyn med dem.
Kendetegnet ved denne entrepriseform er, at det er hovedentreprenøren, der har ansvaret for byggeriet af sommerhuset. Det er en fordel, at det er hovedentreprenøren, der står for at skulle indhente håndværkerene. En af ulemperne kan være, at de fleste entreprenører har faste aftaler med, hvilke underleverandører de bruger, hvilket betyder, at du ikke har nogen indflydelse på, hvem der skal stå for at bygge dit nye sommerhus.
En fagentreprise
Hvis du vælger en fagentreprise, skal du selv ansætte håndværkere og styre hele forløbet. Du kan dog vælge at få hjælp fra en byggerådgiver.
Fordelen ved denne entrepriseform er, at du kan spare nogle penge. Ulempen er til gengæld, at det kræver, at du har erfaring med at styre et byggeprojekt, eller at du får hjælp fra en rådgiver, der har kendskab til dette. Samtidig er du ikke dækket af garantiforpligtelser for håndværkerne. Derfor fraråder mange byggerådgivere dig at vælge fagentreprisen, når du skal bygge nyt sommerhus.
Vil du bygge selv?
Du kan også vælge selv at deltage aktivt i byggeriet af dit nye sommerhus. Det er lidt forskelligt, hvor meget ansvar du kan få afhængigt af byggefirmaet. Hvis du vil give dig i kast med selvbyg, er det vigtigt, at du får en skriftlig aftale på præcist, hvordan ansvarsfordelingen er mellem dig og håndværkerne. Tidsfristerne skal også være beskrevet i detaljer.
Fordelen ved at gøre noget selv er, at du kan få stor indflydelse på, hvilke løsninger der skal være i dit nye sommerhus. Det kan dog også være en ulempe, at du ikke har en entreprenør, som er forsikret, og som kan dække, hvis der skulle opstå nogle fejl rent byggeteknisk.
Læs mere om byg sommerhus
Få et tilbud fra en entreprenør
Det er vigtigt, at du fra starten af har helt styr på, hvilken rolle entreprenøren har. På den måde kan du undgå, at der opstår uforudsete udgifter.
Entreprenørens ansvar er at stå for at styre projektet, så det kører, som det skal. Derfor fungerer entreprenøren også som et bindeled mellem dig, den pågældende kommune, arkitekten med mere.
Hvor stort et ansvar, entreprenøren har, afhænger naturligvis af, hvilken entrepriseform du vælger at gå med. Det kan være en god idé at få nogle tilbud på forskellige løsninger for at se, hvad der bedst kan betale sig for lige netop dig.
Detaljeret beskrivelse af byggeprojektet
Når du modtager et tilbud fra en entreprenør, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at alle detaljer om dit sommerhusprojekt og omfanget af det er på plads. Det handler både om, hvilke krav du har til kvaliteten, materialerne, udførelsen og tidsfristen for starten og slutningen af byggeriet, samt hvilke betingelser du har for betaling, sikkerhedsstillelse og finansiering.
Læs også: Gode råd til dig der ønsker et byg selv sommerhus
Få styr på betaling
Når du får tilbuddet, er det også vigtigt, at du ved, hvordan betalingen skal foregå, samt hvordan regningen skal udformes. Hvis der opstår problemer undervejs i byggeprojektet, er det bygherren, der har ansvaret for byggeriet. Samtidig er det entreprenøren, der skal fakturere timer, materialer og andet arbejdet i forhold til bygget. Der kommer et tillæg på i form af en sædvanlig avance, som oftest hedder 8-12 procent.
Det er dig som bygherre, der skal betale den endelige regning fra entreprenøren. Regningen kan kun ændres, hvis du kan bevise, at der er en forskel imellem den regning, entreprenøren har givet dig, og det arbejde, der er blevet udført.
Hvad synes du om denne artikel?
Læs de mest populære artikler i vores e-magasin
249,00 kr. (ekskl. levering)