[rank_math_breadcrumb]

Love og regler for sommerhuse, du skal kende

Det er vigtigt, at du sætter sig godt ind i, hvad du må – og lige så vigtigt, hvad du ikke må – når du bygger nyt sommerhus. Det er lang tid siden, at de første sommerhuse blev bygget i Danmark. Siden da er der kommet nye love og regler for sommerhuse, som du skal sikre dig, at du overholder. Det kan have alvorlige konsekvenser for dit byggeri, hvis du overtræder noget, du ikke må. På Dit Nybyggeri hjælper vi dig derfor med at få et overblik over, hvilke reglementer der er.

Bygningsreglement for sommerhuse hvor love og regler for sommerhuse er blevet overholdt under bebyggelsen

Det er virkelig ærgerligt, hvis du ikke overholder de love og regler, der gør sig gældende for bygningsreglement sommerhuse 2021. Det kan ende med, at du ikke får lov at bygge dit nye sommerhus på den grund, du har købt, eller at du er nødt til at ændre i byggeriet undervejs. Når du har besluttet, at du vil bygge nyt sommerhus, skal du først og fremmest vælge, hvor sommerhuset skal placeres, og hvilken form for hus du ønsker. I planlægningsfasen er der meget, du skal holde et vågent øje med. Det er blandt andet lokalplanen for det område, du bygger i og regler om bebyggelsesprocenten

Regler for sommerhuse: Læs byggeloven grundigt igennem

Som det første bør du sætte dig godt ind i, hvad byggeloven siger. På den måde sikrer du dig, at dit sommerhus bliver bygget og indrettet efter brandsikkerhed, generel sikkerhed og sundhedsmæssige forhold. Der er mange punkter i byggeloven, som du selv kan kigge nærmere på. For eksempel må du ikke udstykke byggegrunde på grunde, der er mindre end 1200 kvadratmeter i sommerhusområder. Hvis du bygger i en sommerhuszone, må bebyggelsesprocenten desuden højst ligge på 15 procent af grundens samlede areal. Der er også nogle regler i forhold til hvor højt må et sommerhus bygges, som maksimalt må være 5 meter. Derudover skal der være én væg i sommerhuset, som er maksimalt 3 meter høj.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Bygningsreglement sommerhuse: Hold øje med lokalplanen

Udover byggeloven findes der lokalplaner i de forskellige kommuner, som bestemmer, hvad du må og ikke må i forbindelse med et byggeri. Det er derfor vigtigt, at du læser lokalplanen grundigt igennem. Hvis du ikke føler dig helt sikker på, at du får det hele med, kan du alliere dig med en erfaren og uvildig byggerådgiver, som kan sikre, at du ikke overser noget. Lokalplanen indeholder ofte nogle restriktioner, som gør, at du ikke altid kan bygge præcist, som du drømmer om. Det kan blive nødvendigt at skulle ændre nogle byggetekniske ting, inden du går i gang med byggeriet.

Der kan være mange udfordringer gemt i lokalplanen. Det kan faktisk være, at du slet ikke kan få lov til at bygge dit nye sommerhus på den grund, som du vil. Lokalplanen sætter rammerne for, hvordan det pågældende område må anvendes i forhold til blandt andet placering og omfang af bebyggelse. Det kan være, at du i et bestemt område kun må bygge huse med en bestemt mursten, eller at du ikke må bygge i to plan.

Må man bo i sit sommerhus?

Tilbage i 1972 blev der vedtaget en sommerhuslov, som siden hen er blevet udviklet. Loven skal sørge for, at sommerhusområderne bliver udnyttet på den mest hensigtsmæssige måde. Den indeholder eksempelvis regler for, hvor meget du i alt må bruge dit sommerhus, og regler for udlejning af sommerhus herunder hvor meget du må udleje det til andre. Den rummer også en beskrivelse af, hvordan helårsanvendelse for sommerhuse foregår. 

Læs også artiklen: Sådan bruger vi vores sommerhus i dag

Andre love, du bør kende til

Der er en lang række love og regler for sommerhuse, som er vigtige at være opmærksom på, inden du begynder at bygge. Planloven fortæller dig, hvordan du må anvende et sommerhus – herunder hvad du må bruge det til. I Danmark har man valgt at oprette tre zoner, henholdsvis en by-, land- og sommerhuszone. Planloven viser altså, hvor sommerhuszonerne er placeret, og hvor der må ligges nye områder til sommerhuse i fremtiden.

Der findes også en kystlov, som skal sørge for at beskytte vores kyster i Danmark. Den beskriver, hvilke regler der findes for beplantning af nye skove og nye byggerier omkring kysterne. En anden lov, du skal huske, er erhvervelsesloven. Den kan være relevant for dig, hvis du ikke er bosiddende i Danmark. Som udgangspunkt skal du nemlig bo fast i Danmark, eller før have haft fast bopæl her i 5 år, hvis du vil købe eller bygge nyt sommerhus.

Tegn en forsikring

Det kan være en god idé, at du laver en forsikring på dit sommerhus. De fleste forsikringsselskaber har en speciel forsikring til fritidshuse, som dækker dit sommerhus, hvis der opstår brand, sker vejrskader, eller hvis du får indbrud. Du kan typisk også vælge nogle tillæg, hvis du har behov for det. Det er desværre et udbredt fænomen med indbrud i sommerhuse – særligt i vinterperioden, hvor sommerhusene oftest står mere tomme. Derfor er det ærgerligt ikke at have tegnet en forsikring, hvis uheldet skulle være ude.

Læs også: Ejendomsværdiskat på sommerhuse 

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her