[rank_math_breadcrumb]

Få styr på dit budget for din tilbygning

Inden du starter med at bygge til, er det vigtigt, at du får sat dig ned og udarbejdet et realistisk budget. Hvis du ikke får lavet et ordentligt budget for din tilbygning, kan der opstå ubehagelige overraskelser i dit byggeprojekt, som kan koste dig dyrt. Vi hjælper dig med at undgå rod i økonomien i denne artikel.

nybyggere som prøvet at få styr på budgettet for tilbygningen

Hvorfor er et budget så vigtigt for din tilbygning?

Et budget er vigtigt, uanset hvor stort eller lille en tilbygning du laver. Det er hele udgangspunktet for at kunne gå i gang med dit byggeprojekt, fordi det er et overslag over udgifterne.

Mens du laver budgettet, bliver du også klogere på dit tilbygningsprojekt. Du bliver automatisk mere opmærksom på, hvilke materialer du skal bruge, og i hvor store mængder. Du bliver også klogere på, hvad dit byggeprojekt indebærer. Det kan sagtens være, at du skal bruge noget professionel hjælp til at vurdere, hvad dit budget skal indeholde, og hvor meget de forskellige punkter koster. Ofte kan det fungere godt at starte ud selv, og så finder du hurtigt ud af, om du selv kan påtage dig opgaven med at lægge et budget eller ej.

Læs mere om tilbygning pris

Hvornår skal lægge det første budget?

Du kan nærmest ikke starte for tidligt med at lave et budget for din tilbygning. Så snart du begynder at skabe idéer, er det vigtigt, at du gør dig nogle tanker omkring økonomien. Der er ingen grund til at drømme dig frem til nogle helt urealistiske idéer. Du kan lige så godt komme på sporet af det, der i virkeligheden kan lade sig gøre, med det samme.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Første runde af budgettet

Det første budget, du bør lægge, er en form for ledetråd og et grovbudget. Her er det meningen, at du skal blive klogere på, om din tilbygning er realistisk i forhold til din økonomi. Det kan samtidig fungere som et styringsredskab, når du i fremtiden skal lægge et budget, der er uddybet og mere konkret. På en måde kan man sige, at det første budget er din forsikring for, at dit byggeprojekt kan lade sig gøre.

Selvom det bare er et overslag over prisen, er det vigtigt, at du forsøger at ramme så præcist som muligt. Ellers kan du jo ikke bruge budgettet til noget. Prøv at undersøge markedet for erfaringsmæssige kvadratmeterpriser. Der er også mange byggefirmaer, der har forskellige prisforslag liggende på deres hjemmeside, eller hvis du kontakter dem. De fleste arbejder nemlig med forholdsvis faste priser, og derfor vil du for det meste hurtigt kunne få et specifikt tilbud på din tilbygning.

I grovbudgettet kan du overveje følgende:

  • Arbejdere (for eksempel håndværkere)
  • Kvadratmeterprisen
  • Nedbrydning (hvis det er tilfældet)
  • Tilkobling af det oprindelige hus
  • Terrasse (hvis det er tilfældet)
  • Professionel byggerådgiver

Anden runde: Konkret budget

Efter du har lagt et grovbudget, er det på tide at lave dit endelige budget. Her skal du sætte konkrete tal og mængder på alt lige fra materialer, udformning, håndværkere og kvalitet.

Spørg en rådgiver om hjælp

Når du kommer længere i processen, og du skal til at udarbejde et mere specifikt budget for din tilbygning, kan det være en fordel at få en professionel rådgiver med ind over. En rådgiver har erfaring med lignende opgaver, og derfor vil han også ramme nogenlunde præcist i de fleste tilfælde. Det er dog altid en god idé at lægge 20 procent oveni det samlede budget, så du er sikker på, at du har økonomien i orden. Der opstår nemlig tit uforudsete udgifter i et byggeprojekt, uanset hvor godt du har forberedt dig.

Selvom det koster ekstra penge at få en rådgiver til at udarbejde budgettet, kan det være godt givet ud i sidste ende. Prisen for en rådgiver vil også ofte kun være en mindre procentdel af de samlede udgifter for din tilbygning.

Vær så konkret som mulig

Inden du lægger det endelige budget, er det vigtigt, at du har gjort dig en masse tanker omkring din tilbygning. Jo mere konkret du er, når der skal vælges materialer og udstyr, jo mere præcist bliver det færdige resultat. Det er også nemmere at få et konkret tilbud på din tilbygning, hvis du ved præcist, hvad du vil have. På den måde bliver det nemmere for dig at udarbejde et så rigtigt budget som muligt.

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris

Det er meget forskelligt fra område til område, hvad kvadratmeterprisen er. Det kommer også helt an på, hvilken type tilbygning du skal lave. Et køkken og et badeværelse er noget dyrere, end et almindeligt ekstra værelse.

Der er dog nogle gennemsnitlige priser på kvadratmeter. Du kan for eksempel forvente, at det koster cirka 20.000 kroner inklusive moms per kvadratmeter i hovedstadsområdet. Jo længere vestpå i landet, du kommer, jo billigere bliver kvadratmeterprisen som regel. Her er håndværkere og materialer nemlig normalt billigere. I prisen er der medregnet både håndværkerarbejde og materialer. 

Hvidt hus med tilhørende sort tilbygning hvor budget er tænkt ind i udførelsen

Større tilbygninger kræver flere detaljer

Som nævnt tidligere er det altid vigtigt at lægge et budget. Dog gælder det som tommelfingerregel, at jo større byggeprojektet er, jo vigtigere er det også at få lagt et budget. Samtidig er det også vigtigere at være så detaljeret som muligt.

Ved enhver tilbygning kræver det, at du er særlig opmærksom på budgettet. Typisk handler det nemlig om, at der skal laves mindre indgreb i den oprindelige konstruktion, og det kræver en del rent byggeteknisk. Der kan gemme sig mange ting, som man ikke nødvendigvis ved noget om, før man går i gang med at bygge til. Det kan naturligvis betyde, at du er nødt til at lægge ekstra og uforudsete udgifter i projektet. Derfor er det altid en fordel, hvis du sætter nogle ekstra penge til side, så du har til, hvis der opstår noget lignende. 

Dyrt at skifte mening

Når du har fået et fast tilbud på din tilbygning, og du er gået i gang med byggeprojektet, er det vigtigt, at du ikke ændrer projektet undervejs. Det kan i hvert fald være en dyr fornøjelse, hvis du pludselig ønsker nogle andre materialer eller en anden konstruktion, end hvad der først var beregnet med. Et byggefirma vil som regel også tage mange flere penge for en sådan ændring undervejs i tilbygningen, end hvis du havde besluttet det på forhånd. Det er altså vigtigt, at du er 100 procent afklaret omkring dine valg, inden du begynder at bygge til.

 

  

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her