[rank_math_breadcrumb]

Tips til tilbygning eller renovering

Der hører mange overvejelser med, når man leger med tanken om at få lavet en tilbygning eller renovering. For de fleste er det spørgsmål omkring økonomien og tiden, der fylder hovedet. Det er vigtigt at være godt klædt på, inden du starter med byggeriet. Det kan hjælpe at få et godt overblik over, hvad du skal være opmærksom på, så du kan tage de bedste beslutninger for din bolig. Derfor har vi samlet en masse gode råd til dit næste byggeprojekt.

Tomt hus set indefra hvor der er lavet tilbygning eller renovering.

Ligegyldigt om du skal renovere dit hus eller din lejlighed eller bygge et nyt badeværelse, kan det føles som et stort pres rent økonomisk, men også i forhold til dit privatliv. Mange bliver hurtigt så opslugte i byggeprojektet, at de glemmer at tage sig af familien og pleje parforholdet. Det kan have alvorlige konsekvenser, afhængig af hvor længe det varer ved. Hvis det er allerførste gang, at du skal lave en tilbygning eller renovering, er det altså vigtigt, at du husker at passe på dit privatliv undervejs.

Kan jeg få tilskud til min tilbygning eller renovering?   

Det kan lette noget af presset, hvis du kan spare nogle penge på en tilbygning eller renovering. Og det er der faktisk mulighed for. Du kan nemlig søge efter tilskud, hvis du bygger en energi- og miljøvenlig bolig – uanset om det er et hus eller en lejlighed. Hvis du skænker miljøet en tanke, således at din bolig har en positiv indflydelse på miljøet, kan du altså få finansiel støtte til dit byggeprojekt.

Vi har samlet en liste over tilskud til energirenovering, som du kan være heldig at få her: 

  • Efter- og hulmursisolering
  • Varmtvandsbeholder udskiftes
  • Vinduer udskiftes
  • Ur på cirkulationspumpe monteres
  • Halogen til LED udskiftes
  • Oliefyr udskiftes
  • Rør isoleres
  • Radiatorventiler skiftes   

Du søger disse tilskud hos energiselskaberne. Herudover kan du også hente store besparelser ved håndværkerfradaget.  

Husk at indhente tilladelser

Hvis du skal lave en tilbygning eller renovering, skal du som oftest have en byggetilladelse fra din kommune. Der er dog visse undtagelser. Du behøver nemlig ikke en byggetilladelse, hvis du ikke får et større boligareal i dit hus under ombygningen. Det kan være, hvis du skal renovere dit gamle køkken eller badeværelse. Hvis du bor i en lejlighed, er det vigtigt, at du fortæller kommunen om din tilbygning eller renovering, selvom du ikke ændrer på boligarealet.  

Så snart du bygger udenfor husets allerede eksisterende vægge, kræver det altid, at du indhenter en tilladelse fra kommunen. Det kan være alt lige fra et ekstra værelse til en ny garage. I en lejlighed kunne det være, hvis du vælger at bygge en altan. 

Læs også artiklen: Hvad skal du huske før du bygger en tilbygning

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Forsikringer  

Det er altid en god idé at kontakte dit forsikringsselskab, inden du laver en tilbygning eller renovering. Forsikringsselskabet kan fortælle, hvor du står, hvis der skulle opstå storm, arbejdsskader eller noget andet uforudsigeligt. På den måde kan du nå at få dækket de forhold, du nu ønsker, af din forsikring. 

Planlæg ned til mindste detalje

Der er mange led i en byggeproces, og det er vigtigt, at du skaber dig et overblik over hele projektet, inden du går i gang. Sørg for at lave en udførlig plan, der dækker alt lige fra tidsplanen for projektet til materialevalg og budget. Når du planlægger alt dette, vil du opleve, at dit byggeprojekt forløber meget bedre, end hvis du ikke havde styr på noget. Du kan også ende med at spare en masse penge og få et langt bedre resultat i sidste ende, fordi du ikke løber ind i uforudsete udgifter. 

Hvis du er helt ny i byggeverdenen, kan det være en god idé, at hente hjælp fra erfarne fagfolk og professionelle rådgivere. En byggerådgiver kan hjælpe dig med at læse kontrakten igennem og sørge for, at der ikke er nogle mangler eller fejl i byggeprojektet. Dette kan spare dig for mange penge og besvær.

planlægning af tilbygning eller renovering

Drømmer du om et gør-det-selv projekt?

Du har måske tænkt dig at lave din tilbygning eller renovering på egen hånd, men du er også nødt til at forholde dig realistisk til projektet. Her spiller privatlivet for eksempel ind. Hvis du har børn og en kone, er du nødt til at afsætte noget tid til dem. Men det gælder også, hvis du blot har venner eller anden omgangskreds, du skal pleje. Udover dette er der også nogle regler for, hvor meget du faktisk må lave selv. Selvom du har hænderne skruet godt på, skal du ifølge loven have hjælp fra en autoriseret håndværker til at installere el, gas og VVS. 

Find et midlertidigt sted at bo

Afhængig af størrelsen og dermed varigheden af din tilbygning eller renovering kan det være en god idé at have planlagt, hvor du kan bo, imens byggeriet finder sted. Det kan også være, at du har et sommerhus, som du bare kan flytte ud i. Hvis du ikke har en af disse muligheder, kan du også undersøge muligheden for at leje en skurvogn. 

Som udgangspunkt bør du ligge mellem 20 og 30% oveni de forskellige udgifter. 

Få styr på økonomien

Før du begynder dit byggeprojekt, er det vigtigt, at du laver et udførligt budget over alle dine udgifter i forbindelse med din tilbygning eller renovering. Undervejs i forløbet er det også en god idé, hvis du sørger for at optimere budgettet.

Det er samtidig en fordel at lægge lidt mere til, end du regner med at skulle bruge, så du er på den sikre side. Der kan nemlig nemt opstå uforudsete udgifter, eller du kan glemme noget.  

Skub frustrationer og vrede væk

Det er meget almindeligt, at byggeprojekter tager længere tid end planlagt. Hvis du kommer til at presse dine håndværkere for meget, kan der opstå mange flere fejl, fordi det pludselig skal gå stærkt. På den lange bane vil du blive meget gladere for en tilbygning eller renovering, som er lavet med omhu – også selvom det har taget lidt længere tid end forventet. Det er også bedre for dig, hvis du engang skal sælge dit hus.

Få hjælp fra familie og venner 

Det er ikke sikkert, at du har mulighed for at søge hjælp til selve byggeprojektet hos din familie eller venner. Men de kan sikkert hjælpe med noget andet, som pasning af børnene eller kæledyrene. Det kan også være, at de kan hjælpe med at handle ind eller lave mad. Det er tit de helt små ting, som gør, at hverdagen bliver en smule nemmere. På den måde får du mere overskud, så du bedre kan fokusere på byggeprojektet. 

 

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her