Flere nybyggerier, mere byggesjusk
Flere og flere bygger nyt, men det er ikke den eneste kurve, der er opadgående. Antallet af fejl og mangler stiger nemlig sideløbende med antallet af nybyggerier hvilket øger chancen for byggesjusk.
Ifølge tal fra Byggeriets Evaluerings Center, så peger tallene på, at det stigende antal nybyggerier går hånd i hånd med byggesjusk. Byggerierne har de seneste år været mere præget af fejl og mangler sammenlignet med tidligere, og det skyldes bl.a., at byggefirmaerne har travlt.
Og netop travlhed har været kendetegnet for mange byggefirmaers hverdag de seneste år, hvor et stigende antal har bygget nyt. Ifølge tal fra Danmarks Statistik er nybyggeri i København næsten på linje med det høje niveau i årene op til finanskrisen, hvor man også dengang oplevede, at byggesjusk var udbredt. Om der kan trækkes en parallel mellem antallet af byggerier og antallet af fejl og mangler er svært at sige, men der er et sammenfald både nu og i årene frem til finanskrisen.
Læs også artiklen: Når byggeriet ikke går som forventet
Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her
Opdag byggesjusk tidligt i byggeriet
Konsekvensen af byggesjusk betyder i mange sager, at indflytningsdatoen bliver udskudt. Det kan være en ærgerlig situation, hvis man f.eks. allerede har opsagt sin nuværende bolig. I andre tilfælde, hvor man først opdager fejl eller mangler efter afleveringsforretningen, eller når man har boet i nybyggeriet et stykke tid, kan situationen være en anden.
Når eller hvis du opdager sjusk i forbindelse med dit byggeri, så skal du hurtigst muligt kontakte håndværkerne eller den byggeansvarlige og informere om fejl og mangler. Typisk opdager du enten byggesjusk, mens håndværkerne er i gang, når byggeriet afleveres, kort efter indflytning eller først år efter indflytning. Jo før man opdager fejl og mangler på byggeriet, jo bedre er det, fordi sene fejl er mere tidskrævende og omkostningsfulde at rette op på.
Læs også artiklen: Fejl og mangler
Håndtering af byggesjusk
I de fleste tilfælde gennemgår du sammen med den byggeansvarlige grundigt det færdige byggeri under afleveringsforretningen. Her er det vigtigt, at du får gjort opmærksom på eventuelle fejl og mangler, samt at I finder frem til en løsning i fællesskab, hvis der er tale om byggesjusk.
Læs også artiklen: Byggerådgiver
Løsningen kan være, at fejlene skal udbedres, mens det i andre tilfælde bedre kan betale sig at acceptere fejlene og få kompensation, fordi en udbedring vil være alt for omkostningsfuld og muligvis føre flere fejl med sig.
Det er dog ikke altid, at du vil kunne få øje på byggesjusk under afleveringsforretningen uanset din faglige baggrund. Noget byggesjusk viser sig nemlig først efter noget tid, og derfor vil du kunne risikere at opdage fejl eller mangler i dit byggeri, efter du er flyttet ind og begynder at bruge boligen. I disse tilfælde kan det være svært at få håndværkerne til at udbedre fejlene, da de allerede er igang hos en anden kunde og har fået deres betaling fra dig. Derfor er det meget vigtigt, at du har en ordentlig kontrakt, hvor der er taget højde for, hvad der skal ske i tilfælde, hvor byggesjusk først opdages efter, at boligen er taget i brug.
Læs også artiklen: Ingen detaljer er for små til byggekontrakten
Hvad synes du om denne artikel?
Læs de mest populære artikler i vores e-magasin
249,00 kr. (ekskl. levering)
Byggeriets Evaluerings Center
Artikel Berlingske Business – 22. februar “Nybyggeriet boomer – med byggesjusk til følge”