[rank_math_breadcrumb]

Tilbygning: Sådan får du planlagt byggeprocessen

Hvis du står i overvejelserne om at få lavet en tilbygning til dit hjem, er det vigtigt, at du planlægger byggeriet ned til mindste detalje. Det kan nemlig blive en meget dyr og besværlig byggeproces, hvis du ikke har styr på projektet både før og under opførelsen af den nye tilbygning.

Familie står på et byggefundamenet til en tilbygning

Det økonomiske  

Vores behov for mere plads er steget i takt med vores voksende velstandsniveau i samfundet. Det har medført, at lovgivningen blev ændret i 2007, så det i dag er tilladt af bygge 30 procent af grunden mod de førhen 25 procent.

Vigtige overvejelser som formål med tilbygningen og hvilke behov det skal opfylde er begge essentielle under den første del af processen, og er ofte katalysatoren, der sætter projektet igang. Dog vil projektet drage gavn af at starte med de økonomiske overvejelser, der kan sætte rammerne for projektet. Her bør du snakke med din bank om din økonomi, og hvor mange penge du har til din nye tilbygning. Det er sjældent billigt at lave en tilbygning, men om det kan svare sig rent økonomisk i forhold til at flytte i et større hus afhænger af, hvilket område du bor i. I de eftertragtede områder kan det være en økonomisk bedre løsning at bygge til end at flytte. 

Du bør også tænke ind, at en tilbygning er en form for investering. Hvis du en dag skal sælge huset, kan du formentligt tjene pengene hjem igen.

Når du taler med din bank, kan du få et overblik over, hvad du realistisk set har råd til. Det er vigtigt, at du får afstemt dine drømme med med din økonomi. Så snart du har styr på dit rådighedsbeløb, kan planlægningen virkelig begynde.

Når du skal have lavet en tilbygning, er det vigtigt, at du får fastlagt et budget, som sætter rammerne for de ønsker og behov, som du har til det nye byggeri. Det er en god idé, at sætter lidt ekstra af til uforudsete udgifter – gerne omkring 20 procent af det samlede budget.

I gennemsnit koster en tilbygning mellem 18.000 og 22.000 kroner per kvadratmeter. I hovedstadsområdet er prisen i den dyre ende, mens det bliver billigere jo længere vestpå, man kommer. Det skyldes, at priserne i forhold til håndværkere og materialer typisk er lavere. Man skal også være opmærksom på, at prisen naturligvis stiger, hvis man laver nyt bad eller køkken i tilbygningen. Her kan enten bad eller køkken nemt koste op til 250.000 kroner at få lavet.

Læs også: Hvad koster det at bygge et nyt hus?

Dame sidder med computeren og peger på en graf i forberedelsen af en tilbygning

Hvad skal tilbygningen bruges til?

Efter at have kortlagt de økonomiske muligheder, kan man nærmere overveje hvad tilbygningen skal bruges til, hvilken stil man ønsker og derfra fastlægge et budget, der stemmer overens med de økonomiske overvejelser, man har foretaget sig på forhånd.

Her er det afgørende, at man får sat ord på, hvad man helt præcist ønsker at opnå med tilbygningen. Find ud af om der overhovedet er behov for en tilbygning, eller om ønsket med de ekstra kvadratmeter kan blive opfyldt med en anden ruminddeling. Hvis det ikke er muligt, er det vigtigt, at beslutte hvilken type tilbygning din bolig skal have. Her skal man gøre sig nogle overvejelser omkring, hvordan tilbygningen skal se ud. Det handler både om materialer, placering og det arkitektoniske udtryk.

  • Den traditionelle tilbygning: Her er der tale om et anneks i enten et eller to plan. Ofte ligger det mod havesiden, hvor man har et stort køkkenalrum og et ekstra værelse på første sal. Tilbygningen kan enten stå i en tydelig tilføjelse af huset eller være i samme stil.
  • Den sikre tilbygning: Ved den sikre tilbygning bygger man ud fra husets oprindelige stil og materialevalg. Ligesom den traditionelle er den sikre tilbygning et økonomisk sikkert valg, hvor man får flest kvadratmeter for pengene.
  • Den vovede tilbygning: Man bruger den vovede tilbygning, når man lader arkitekten komme med et forslag, som ændrer hele hjemmets udtryk.

Når du har udvalgt den form for tilbygning, som du ønsker til dit hjem, så anbefales det, at man kontakter en arkitekt og får lavet et tilbud. Arkitekten lytter til dine ønsker og behov, men kommer som regel også med gode forslag til andre løsninger. En skitse kan give dig et godt indtryk af, hvordan din nye tilbygning vil komme til at se ud i forhold til dit hus. Den professionelle hjælp sikre, at du får tegnet en tilbygning som matcher netop dine ønsker og behov. Derudover kan arkitekten styre projektet, så du undgår at stå med alt ansvaret over for de mange håndværkere.

Byggetilladelse og regler om tilbygning  

Når du har fundet ud af, hvordan din tilbygning skal se ud, skal du have fat i en byggetilladelse. Du må ikke begynde at bygge, før du har en tilladelse, da du ellers kan risikere at skulle rive tilbygningen ned igen.

Der gælder samme regler for en tilbygning som opførelsen af et nyt hus. Derfor skal man søge om byggetilladelse hos kommunen – uanset tilbygningens størrelse. På din kommunes hjemmeside kan du finde den nødvendige information og vejledning, som din ansøgning om byggetilladelsen skal indeholde, hvilket bl.a. er tegninger og beskrivelser af byggeprojektet. Du kan finde ansøgningsblanketten på hjemmesiden Byg og Miljø.

Denne ansøgning om byggetilladelse skyldes naturligvis regler, der er bestemt og som skal overholdes i forbindelse med en tilbygning. Først og fremmest er det vigtigt, at din tilbygning opfylder alle krav i henhold til bygningsreglementet. Hvis kravene ikke er opfyldt, kan du søge om dispensation. Derudover kan bygningsreglementet stille krav til om din tilbygning overholder en eventuel lokalplan for dit område. Her kan der blandt andet stilles krav mod byggeriets udseende, tilbygningens højde, placering, valg af materiale, m.m. 

Når du har fået en byggetilladelse, kan du bevæge dig videre i planlægningen og indhente specifikke tilbud fra forskellige byggefirmaer. Det kan også være, du ønsker et konkret tilbud på elektriske installationer, kloakering eller lignende.

På hjemmesiden www.prisberegner.dk kan du få gratis hjælp til at komme i kontakt med de håndværkere, du skal bruge.

Læs mere om tilbygning

Tidsplan og kontrakt

Den sidste del af planlægningsfasen handler om at planlægge selve byggeriet af tilbygningen. Det betegnes også som en projektering. Det betyder, at du skal udarbejde en tidsplan for byggeriet og håndværkernes arbejde. Tidsplanen sikrer, at du undgår tidsspild. Samtidig kan det være en fordel, hvis du laver et detaljeret budget over alle de udgifter, der er i forbindelse med tilbygningen – store som små.

Du bør altid sørge for at lave skriftlige aftaler med håndværkere og andre leverandører. Du kan benytte dig af AB92, som er et almindeligt aftalesæt, der indeholder de fleste tvivlspørgsmål, der er i forbindelse med et byggeri.

Forsikring af tilbygning

Det er altid en god idé at tegne en forsikring. Hvis du selv står for opførelsen af tilbygningen, er en forsikring enormt vigtig, da du her bliver ansvarlig for nogle af de skader, som kan opstå. Der er naturligvis også de skader, som man ikke selv tilfører. Her dækker forsikringen skader som:

  • Storm
  • Brand
  • Vandskader
  • Hærværk
  • Tyveri
  • Arbejdsskader
  • Skader på personer og ting

Inden du går i gang med din tilbygning er det vigtigt, at du kontakter dit forsikringsselskab.

Læs også: Forsikring 

5 hurtige bemærkninger du ikke må glemme, når du laver en tilbygning

  • Regn på omkostningerne og tag stilling til om en tilbygning er det rette valg, eller om man vil kunne løse pladsmanglen ved at flytte rundt på vægopsætningen i huset. Sæt gerne penge af til uforudsete udgifter.

  • Få hjælp af en professionel arkitekt eller rådgiver, som kan hjælpe med netop dine drømme og ønsker. Dermed får du også mere frie hænder, og ikke skal holde styr på de mange projekter og håndværkere.

  • Hav tålmodighed! Det tager tid, at få bygget den nye tilbygning.

  • Vær opmærksom på, at et gammelt tag med kviste, jordbundsproblemer eller ujævnt terræn kan øge omkostningerne ved en tilbygning.

  • Hvis du vil holde omkostningerne nede, anbefales det at du bygger til kun ét sted.

Læs også: 5 ting du skal huske før du bygger nyt hus.

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Kilde: Politikken, Bolius, Fyns Stiftstidende / Trimmet Tegnestue

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her