Valg af hustype
Der findes forskellige betegnelser for hustyper som har særlige arkitektoniske kendetegn i både form og funktion. Gå på opdagelse så du bliver mere afklaret til den videre proces.
Vi lister en række modeller op, som du kan starte med at kigge nærmere på. Du kan også tage udgangspunkt i listen, imens du samler inspiration til dit hus’ arkitektur. Ud over husformer har vi også inkluderet nogle af de mest gængse byggestile i Danmark. Når du ved, hvilken husform og byggestil du hælder mest til, er det vigtigt, at du kommer ud og ser nogle færdigbyggede huse. Så kan du opleve deres indretningsmuligheder og udtryk.
Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her
Længehuset
Et længehus passer til stort set alle grunde. Den klassiske form gør også, at det i nogle tilfælde er billigere at bygge. Eksempelvis kræver huset ikke så mange tegninger af tværsnit for, at håndværkerne kan se, hvordan det skal bygges.
Vinkelhuset
I et L-formet hus i ét plan, skaber vinklen læ til uderummet.
Læs også artiklen: Hustypen påvirker prisen
Knækhuset / Halvvinkelhuset
En videreudvikling af vinkelhuset, hvor en skrå vinkel giver god plads til terrasse.
Dobbeltknækhuset
En videreudvikling af vinkelhuset med mere end én skrå vinkel, så det knækker to gange på midten. Ideelt til en stor terrasse med brug for meget læ.
T-huset
Et T-formet hus.
H-huset
H-huset har separate afdelinger, for eksempel én til voksne og én til børn. Og så er der gode rum til terrasser på begge sider af huset.
Læs også artiklen: Tagtyper
1 ½ plans huset
Med et 1 ½-planshus kan du sandsynligvis spare på elregningen, hvis du sammenligner med et etplanshus på samme antal kvadratmeter.
Toplanshuset
Huse i flere plan giver bedre mulighed for udsigt. De fylder mindre på grunden, og det kræver mindre energi at opvarme dem. Det samme gælder huse på 1 ½ plan.
Læs også artiklen: Ét eller flere plan?
Huset med forskudt plan
Det forskudte plan udnytter ofte pladsen bedst på grunde, der hælder.
Huset med ensidig taghældning
Den ensidige taghældning giver blandt andet mulighed for større vinduespartier og højt til loftet.
Træhuset
Kigger du på materialer, kan et hus i træ også give dit hus et andet udtryk. Det er mindre kompliceret at bygge end et murstenshus, og det er lettere at tilpasse til lavenergi.
Bjælkehuset
Både bjælkehuse og træhuse er tørre fra den dag, du flytter ind, og de har et sundt indeklima.
Funkishuset
Funkishusets kubistiske former giver det et meget rent udtryk, og i de seneste år er husets rene byggestil blevet mere populær.
Skagenhuset
Skagenhuset har andre særkender end den gule farve. Det er bygget i halvandet plan med sadeltag, og typisk har det hvidmalede sprossede vinduer. Hustypen har en landlig og hyggelig stil.
Læs mere om typehuse
Murermestervillaen
Murermestervillaen er et klassisk valg, og byggestilen håndhæver langtidsholdbare løsninger i kvalitetsmaterialer.
Hvad synes du om denne artikel?
Læs de mest populære artikler i vores e-magasin
249,00 kr. (ekskl. levering)
KILDER:
Aalborg Kommune.
Læs evt. mere om danske stilarter inden for enfamiliehuse her.