Bæredygtigt nybyggeri
Fokus på bæredygtighed er en klar tendens inden for nybyggeri. Du gør noget godt for verden omkring dig og den kommende generation samtidig med, at din bolig stadig bygges med kvalitetsmaterialer med et minimeret aftryk i CO2 regnskabet. Ved et videresalg kan boligen have særlige fordele, der kan fremhæves overfor den miljøbeviste generation.
En bæredygtig bolig betyder, at der er taget hensyn til miljøet ved valg af de materialer, der bliver brugt i bygningsprocessen. Dette gælder både under opførelsen af huset og ved den efterfølgende vedligeholdelse og i særdeleshed ved nedrivning af hus og byggematerialers genanvendelse.
Bæredygtighed har ofte de samme karakteristika inden for byggeri, som det har i andre brancher.
Der er således fokus på fremstilling, transport, anvendelse, vedligeholdelse og genbrugsmuligheder ved det enkelte materialevalg. De genanvendelige materialer skal kunne bortskaffes med et minimalt brug af energi, og det hele skal understøtte et reduceret energi- og ressourceforbrug.
Forhør dig hos byggefirmaet, hvordan de forholder sig til at bygge bæredygtig, og indsaml selv indenfor omkring bæredygtig løsninger indenfor energikilder og materialevalg.
Bæredygtig nybyggeri
Anskaffelse af effektive byggematerialer kan på kort sigt virke dyrere i pris, men de vil udgøre en besparelse i længden. Indenfor energi og opvarmningen af boligen bør du være opmærksom på de nye muligheder indenfor alternative vedvarende energikilder. Byggematerialer har også en tendens til at holde længere, når de er bæredygtige, så du kommer også til at spare både tid og penge på vedligeholdelse af materialer og konstruktioner. Derudover slipper du for at skulle male hvert år, og der bliver ikke afgivet kemiske og usunde stoffer.
Har du allergi eller astma vil valg af bæredygtige materialer ofte resultere i, at du får et bedre indeklima og derfor nedsætter risikoen for allergi og astma. Samtidig kan du også forøge din boligs værdi og gøre den lettere at sælge, eftersom der vil være mere fokus på salg og køb af bæredygtige boliger i fremtiden.
En vigtig løsning er et varmegenvindingsanlæg, der kan hjælpe med at genvinde 80-90 procent af varmen ved brug af ventilation med varmegenvinding. Herfra kan du også isolere varmerør og ventiler på dit fjernvarmeanlæg.
Vedvarende energi kunne være etablering af vedvarende energikilder, såsom:
- Solceller
- Solfangere
- Varmepumpe
- Jordvarmeanlæg
Investeringerne kan måske se dyre ud i starten, men vedvarende energi skaffer dig besparelser i længden.
Hvordan bygger jeg bæredygtigt?
Hvis du skal til at bygge et nyt hjem, er der muligheder for at erstatte de klassiske eksempler på byggematerialer med nye moderne og bæredygtige løsninger. Det kan endda gøres uden at gå på kompromis med kvalitet eller pris.
Træ er et af de mest brugte materialer, når det kommer til de traditionelle trægulve, men et godt alternativ kan være bambus. Træ er ikke så bæredygtigt, som man skulle tro, og det skyldes at verdens skove har svært ved at følge med vores overforbrug.
Bambus vokser markant hurtigere end træer, og materialet er samtidigt meget hårdfør . Vælger du alligevel at bruge træ, så sørg for at det er FSC-certificeret, hvilket betyder, at træet kommer fra bæredygtigt skovbrug.
Mangler du en erstatning for et materiale såsom rockwool? Her kan knuste muslingeskaller fungere som det miljøvenlige valg. Der skyller mere end 100.000 muslinger op om året, som resulterer i spildmateriale. De har gode praktiske egenskaber i form af deres isoleringsværdi samtidig med af, at de er vandafledende, vindaftagende og vandfaste.
En alternativ metode til at gøre dit byggeprojekt bæredygtigt kan være ved investering af genbrugsbyggematerialer. Genbrugs-byg vil resultere i en markant mindre miljøbelastning. Overvej derfor dit materialevalg på facade, gulve og vægge og valg en maling uden for mange kemikalier.
Hvad med et godt eksempel på alternativer
Frem for bare at nævne hvad der skal undgås, så lad os kigge på hvilke alternativer, der er fornuftige at vælge. Undgå trykimprægneret træ og vælg i stedet at beskytte træet på dit hus med udhæng eller brug selvimprægnerende træsorter såsom lærk og tuja. OBS: Træsorter som disse må kun anvendes udendørs, siden de udskiller giftstoffer som kan være allergi- og astmafremkaldende.
Gode råd til planlægning af bæredygtig nybyggeri
Hvis du vælger at bygge nyt, har du den fordel, at du har mulighed for at planlægge miljø- og energivenlige tiltag helt fra bunden af, hvilket giver dig en fordel.
Her anbefaler vi, at du tager højde for:
- Høj isoleringsstandard.
- En indretning med de primære opholdsrum, som vendes mod syd eller sydvest for at udnytte solopvarmning i løbet af dagen.
- Materialer der kan opsamle og holde på solvarmen, herunder tunge materialer som mursten og klinker i gulv- og vægkonstruktioner.
- FSC-mærket træ.
Husk at gøre brug af materialer, som kan genbruges direkte. Hvis ikke dette er muligt, så vælg dem som kun kræver let bearbejdning inden genbrug. Udover dette er det vigtigt, at du har fokus på minimal brug af metaller såsom stål, zink og aluminium, der kræver meget energi at fremstille. Zink har dog en fordel, at det potentielt kan genanvendes 100 procent ved at blive smeltet om.
Læs mere om byg nyt hus
Svanemærkning
Der eksisterer to officielle miljømærker i Danmark, og Svanemærket er et af dem. Svanemærket er det eneste, der bruges til miljømærkning af huse.
Mærket har eksisteret siden 2005 og har givet producenter af nye huse en mulighed for at blive Svanemærket, hvis de levede op til de krav, der følger med. Det dækker alle former for huse – fra store etagebygninger til små rækkehuse.Der er mange fordele ved at få et Svanemærket hus, da det viser, at dit hus har en optimeret påvirkning på miljøet og et godt indeklima. For at det skal være miljøvenligt, stilles der en række krav:
- Begrænset brug af byggematerialer med sundheds- og miljøskadelige stoffer.
- Lav udveksling af energiforbruget.
- Byggeaffald der er genbrugeligt og kan håndteres miljørigtigt.
- En forarbejdet og klargjort drifts- og vedligeholdelsesplan for huset.
- At det er realistisk at opnå et godt indeklima.
Bliver et Svanemærket hus dyrere for mig?
Til at starte med kan et Svanemærket hus virke dyrere, da det ofte har en højere kvadratmeterpris end et tilsvarende standardhus. Der er et krav, at der skal være lavt energiforbrug, som også vil gøre huset dyrere igennem ekstra isolering og lignede nødvendige materialer. Det man skal huske er dog, at huset vil være en del billigere i driften, og det betaler sig ind i det lange løb.
Huset blev måske dyrere at bygge pr. kvadratmeter, men det vil nu være billigere at bo i på langt sigt. Miljømærkning Danmark har beregnet sig frem til, at man sparer omkring 2.500,- per år ved at bo i et Svanemærket hus kontra et ’almindeligt’ moderne standardhus. Dette skyldes, at der vil være lavere udgifter på varme, el og vand.
Det er derfor vigtigt at regne på byggeprisen men også på de løbende fremtidige udgifter efter indflytningen, for at få en bedre idé om det totale beløb frem for det kortsigtede beløb.
Hvad synes du om denne artikel?
Læs de mest populære artikler i vores e-magasin
249,00 kr. (ekskl. levering)