Overvejelser til størrelsen på dit hus
Lige meget om I vælger et typehus eller en arkitekttegnet villa, skal I overveje, hvor stort huset skal være, og der er mange ting, der spiller ind.
Vi har talt med Jens Vang, der er arkitekt og partner i arkitektfirmaet Gudnitz, Krabbe, Vang, om hvad der afgør, hvor stort et hus man skal bygge, hvilke tendenser der er, og hvordan du kan fremtidssikre huset.
Størrelse og beliggenhed
”Et typisk en-families hus til to voksne og to børn er på 160-180 kvadratmeter, men der er selvfølgelig også nogen, der ønsker mere rummelighed og bygger for eksempel 230 kvadratmeter,” fortæller Jens Vang, hvis arkitektfirma ligger i Risskov ved Aarhus.
Når han tegner et hus til familier i Risskov er det ofte lidt større end gennemsnittet, da segmentet er et andet end i andre områder. Det er ofte områdebestemt, hvor store husene bliver bygget. Det handler både om egentlige fysiske behov, prestige og ekstra luksus. Skal der for eksempel være eget bad og toilet til børneværelserne, skal der være plads til wellness eller vinkælder? Kvadratmeterne på det færdige hus skal kunne matche priserne i området – også med øje for et salg senere hen. Under krisen lærte vi for eksempel, at kvadratmetrene skal optimeres,” siger Jens Vang.
Læs også artiklen: Din boligs idealmål og minimumskrav
Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her
Værd at overveje
Når Jens Vang skal rådgive en familie til størrelsen og antallet af værelser med mere på deres nye hus, beder han dem altid overveje, hvilke ønsker og behov de har. De skal tænke over, hvordan de kan være i huset som familie – også når børnene bliver større.
”Der skal være plads til både at være børn og voksne i hjemmet, og nogle gange vil begge parter gerne have lidt privatliv. Soveværelset har sin egen afdeling med tilknyttet bad, og værelsesgangen med fordeling af børnenes værelser, som vi kender det fra 60’ernes parceller, er vendt tilbage, og der er blevet tilført et fællesrum. Derudover er køkken-fællesrum og stue i ét stadig populært,” siger Jens Vang.
Læs om de forskellige typehuse her:
Størrelse på rummene
Der er mange ting at overveje, når I skal vælge størrelse på både værelser og stue med videre. Skal stuen være aflang eller firkantet, skal der være plads til en hjørnesofa eller to lænestole, og hvor skal fjernsynet være? Skal stue og spisestue for eksempel adskilles af en halvmur for at opdele rummet? Derudover skal man også overveje, om børneværelset skal kunne vokse med børnene, og om der på et tidspunkt skal være plads til en større seng. I det hele taget råder Jens Vang til, at man fra starten tænker indretningen af rummene med.
Læs også artiklen: Ruminddeling, stikkontakter og sollys
Fremtidssikring
Man kan fremtidssikre sit hus på flere måder. Både i forhold til størrelse, men bestemt også i forhold til at bygge energirigtigt – hertil bliver kravene større og større.
”Folk tænker meget på at spare på miljøet og samtidig økonomien. Det er en god idé fra starten at indtænke spareenheder på for eksempel 3-lags glas, ekstra isolering, jordvarme, solenergi med mere og det er en god investering i fremtiden,” fortæller Jens Vang.
Derudover skal man hele tiden have i tankerne, hvor mange børn man har, om man ønsker flere, og at de vokser og får nye behov.
”Skab rammer, der tilgodeser alles behov også i fremtiden. Det kan for eksempel være at have et anneks, hvor teenagerne kan flytte ud eller en høj kælder med værelsesafdeling til de store børn. Desuden giver kældre i det hele taget god mening og er med til at udnytte kvadratmetrene på grunden,” siger Jens Vang. Derudover kan man også tænke på placering på grunden, hvis der senere skal være mulighed for at bygge til eller om.
Hvad synes du om denne artikel?
Læs de mest populære artikler i vores e-magasin
249,00 kr. (ekskl. levering)
Jens Vang, arkitekt og partner i arkitektfirmaet Gudnitz, Krabbe, Vang www.gudnitz.as