[rank_math_breadcrumb]

En byggerådgiver og hans mange roller

Ved du, hvad en byggerådgiver kan? Lær, hvordan du kan bruge en bygningsrådgiver og hans mange roller i dit nybyggeri, inden du skriver ham helt ud af budgettet.

Bygningsrådgiver i orange vest og med hvid hjelm under armen, klar til at give byggerådgivning.

Der findes flere forskellige typer byggerådgivere, som kan give dig uafhængig rådgivning, tale håndværkernes sprog og gå byggeriet efter i sømmene. Her får du et indblik i, hvad de kan hjælpe dig med. ​

Først og fremmest er det vigtigt, at din byggerådgiver er uvildig. Det vil sige, at han ikke har personlige eller økonomiske interesser, der konflikter med dit byggeri. En byggerådgiver kan have mange faglige baggrunde og ekspertiseområder, men oftest er han uddannet:   

  • Byggekonstruktør
  • Arkitekt
  • Ingeniør
  • Byggesagkyndig.

Dit behov for rådgivning afhænger af entrepriseform og rammerne for dit projekt. Vælger du for eksempel et arkitekttegnet hus med hovedentreprise, kan en byggerådgiver forbedre overleveringen af arkitektens streger og tanker til det byggefirma, som skal forme huset.

Der findes en lang række andre konstellationer, så overordnet skal du vide, hvor hullerne i netop dit projekt kan opstå. Byggerådgiveren kender de forskellige udfordringer, så du kan allerede tage ham med på råd, når du vælger rammerne om dit byggeri. 

Læs også artiklen: Entrepriseformer: Hvad er forskellen?

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Kvalificering af entreprenør

En byggerådgiver kan hjælpe dig med at definere de detaljer, du skal have styr på, inden du henter tilbud fra byggefirmaer.

Han kan også hjælpe med at vurdere kvaliteten af de tilbud, du får fra byggefirmaerne.

Projektspecifikationer

Det er her, byggerådgiveren oftest kan spare nybyggeren for mest. Han kan sikre, at du som nybygger har taget stilling til alle materialer og løsninger, og han kan lave detaljerede beskrivelser, som håndværkerne retter sig efter fra start til slut i byggeriet.

En byggerådgiver og hans mange roller hjælper dig også under planlægningen

Optimering af byggeriet

Byggerådgiverens mange roller gør, at han kan finde de knapper, du kan dreje på, når det kommer til besparelser og alternativer.

Det kan for eksempel være ved at foreslå andre entrepriseformer, bedst mulig reducering af antal kvadratmeter eller vejlede om, hvordan du kan lade noget af huset stå som råhus, og bygge det færdigt, når du får råd.

Omvendt vurderer rådgiveren også rimeligheden i bygherrens spareiver. Du er som bygherre altid bedst tjent med en glad håndværker, og det skal være sådan, at håndværkerne får en mindre profit ved at bygge huset.

Økonomi

Byggerådgiveren udarbejder aftaler, der bygger på AB92/AB Forbruger regelsæt.

Han har det økonomiske overblik, og sørger blandt andet for, at der er indbyggede reserver i aftalerne med bank og byggefirma. Han sørger også for at tilbageholde penge i projektet, indtil fejl og mangler er udbedret.  

Læs også artiklen: Kom godt fra start – så kommer du godt i mål

Tilsyn

Undervejs i byggeriet kan byggerådgiveren gå konstruktionerne efter og stå for kontakten til entreprenør og håndværkere. Byggerådgiveren kan også løbende holde øje med, om huset bliver bygget efter arkitektens specifikationer.

Den uvildiges rådgivers rolle er at afsløre fejl i byggerier, og i modsætning til byggefirmaets entreprenør er han ansat af dig.

Konkurs

Går en håndværker konkurs, kan byggerådgiveren holde snor i alle parter og vejlede dig i processen.

Hvis du som bygherre udbedrer skader og mangler selv, efter håndværkeren er erklæret konkurs, mister du retten til erstatning for det manglende arbejde. Forsikringssagen kan stå på længe, og i den tid er du bundet på hænder og fødder.

Fejl og mangler

Byggerådgiveren kan gennemgå alle eventuelle fejl og mangler sammen med dig, og efterfølgende føre samtalen med byggefirmaet ved overleveringen. Han følger også op på fejlene og sikrer, at de bliver udbedret ordentligt.

Læs også artiklen: Fejl og mangler

Ét-års gennemgang

Et par uger inden du mødes med dit byggefirma til afleveringsforretningen, kan det være en god idé at vise en byggerådgiver rundt i huset.

Forsikringssager

Byggerådgivere hjælper også bygherrer, der er kommet i klemme i forsikringssager, der peger tilbage til, da huset blev bygget.

Sagerne handler oftest om ubevidste, ulovligt indbyggede fejl og skader, som godt kan indhente dig 20 år senere, selv om huset har haft tre forskellige ejere. Forsikringsselskabet kan gå helt tilbage til dig, fordi du er husets bygherre, og du er ansvarlig for den vare, du sælger videre.

Er en byggerådgiver nødvendig? 

Antallet af husbyggere i Danmark er stigende, og for mange er det et stort og omfattende projekt. En uvildig byggerådgiver kan være en kæmpe hjælp, især til dem, der ikke har stået i situationen før.

Det lave renteniveau har de seneste år budt på væsentlig fremgang af nybyggede enfamiliehuse. Størstedelen af familierne kaster sig ud i husbyggeri for første gang, og det kan være udfordrende at navigere rundt i projektets rammer og omfang.

En god idé er at investere i en uvildig byggerådgiver, som kan guide en igennem hele forløbet. Selvom det i sig selv er omkostningsfuldt at bygge et hus, vil penge til en byggerådgiver være godt givet ud. Prisen er varierende alt efter behov, men ligger på omkring 15.000 – 20.000 kroner. Det er væsentligt, at den byggesagkyndige har en relevant uddannelse, såsom arkitekt, bygningskonstruktør eller ingeniør.

Hvorfor vælge en uvildig byggerådgiver?

Uerfarne husbyggere vil formodentlig have en række spørgsmål, som kontinuerligt dukker op under hele byggeprocessen.

Alt fra kontraktudførelse til byggekonstruktioner kan vække usikkerhed, når der skal tages stilling til det for første gang. Ofte kan det tilknyttede byggefirma være behjælpelig med at besvare spørgsmål, men der skal tages højde for, at der fra firmaets side ligger en interesse i at sælge sit produkt.

En uvildig byggesagkyndig kan agere som et mellemled mellem husbyggeren/bygherren og byggefirmaet ved at stille de rette spørgsmål og søge efter de svar, som er relevante i forhold til byggeriet, hvilket kan fremskynde og lette processen.

Byggerådgiveren kan også præsentere nye idéer, som ikke var faldet husbyggeren ind.

Hvad skal jeg være opmærksom på som ny husbygger?

Tænk stort, tænk fremtid! Når det omsider er blevet en realitet, at drømmehuset kan blive bygget, så find et firma, som kan imødekomme netop dit behov. Der findes et hav af forskellige byggefirmaer, så giv dig tid til en omhyggelig research, inden du vælger din udbyder. Hav ikke kun øje for, hvordan huset skal se ud lige nu.

Hvis en familieforøgelse er en del af din fremtidige plan, så hav dette in mente, når du skal vælge et firma, og når planlægningen af huset går i gang. Under planlægningsperioden kan du også overveje, hvilken form for energiløsning du vil benytte dig af i huset.

Når først huset er færdigbygget, kan det ende med at blive en væsentlig højere udgift at få lavet den ønskede energiløsning. Det er ligeledes en god idé at være opmærksom på prisen og kræve en prisgaranti. Vær sikker på, hvad den pakke, du har valgt, omfatter, og sørg for, at udbyderens garanti dækker den lovpligtige byggeskadeforsikring.

I øvrigt vil dit nye hus være næsten vedligeholdsfrit de første fem år, men efterfølgende er det vigtigt at vide, hvad der skal gøres i forhold til drift og vedligeholdelse.

Læs mere om byg nyt hus

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Arkitekt og byggerådgiver, Metin Aydin, HAIK – Højbjerg Arkitekt og Ingeniørkontor

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her