Geodata: Find information om din nye bolig og lokalområdet
Som nybygger vil man gerne vide så meget som muligt om det område, man overvejer at bosætte sig i. Hjemmesiden DinGeo har gjort det nemt og overskueligt for dig at finde geodata og relevant information omkring din fremtidige bolig og lokalområdet. Læs mere om, hvordan DinGeo fungerer, og hvad du kan bruge siden til her.
Hvad er geodata?
Helt overordnet samler DinGeo geodata, og gør det lettilgængeligt for den almindelige dansker. Geodata er blot en betegnelse for geografisk information. Det er egentlig ikke umuligt at finde frem til denne information på egen vis, men det kan være både besværligt og tidskrævende. Det meste af de boligdata, som du finder på DinGeo’s hjemmeside, kommer fra offentligt tilgængelige datakilder på internettet. Det er altid en god idé at kigge på boligdata, når du vælger område. På den måde kan du hurtigt finde frem til, om din fremtidige bolig og lokalområde opfylder dine krav.
Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her
Hvordan fungerer DinGeo?
Det er meget simpelt at finde frem til geodata på DinGeo’s hjemmeside. Du skal blot indtaste din adresse og by i søgefeltet på startsiden, og så er du i gang.
Som det første bliver du mødt af en kort beskrivelse af din bolig og dens placering. Går du længere ned på siden, finder du information om fire overordnede emner; Sundhed, Oversvømmelse, Boligfakta og Lokalområdet. Under hvert emne er der en række forskellige punkter. Det kan være alt lige fra radonrisikoen og jordforurening til energimærke og boligopvarmning. Skemaet herunder viser, hvad du kan finde information på. Alt dette er gratis og lettilgængeligt for dig.
Hvis du ønsker at grave dybere ned i en bolig eller et lokalområde, har du mulighed for at købe en detaljeret rapport til 399 kroner. Du kan også købe en undergrundsrapport for 599 kroner. Gennem hjemmesiden er det også muligt at bestille en tilstandsrapport.
Hvad kan du bruge DinGeo til?
DinGeo hjælper dig med at finde frem til geodata omkring din bolig og dit lokalområde. Hjemmesiden gør det nemt for dig at få adgang til boligdata og relevante informationer, og den skaber samtidig et godt overblik over det. Inden du begynder at bygge nyt, er det altid en fordel, at du sørger for at undersøge forholdene omkring byggegrunden og i lokalområdet. Det er en stor investering at bygge nyt, både økonomisk og personligt. DinGeo giver dig de informationer, der er nødvendige, for at du kan træffe et velinformeret valg omkring din nye bolig og beliggenheden af den.
Udover at gøre relevante geodata tilgængelige for dig, er DinGeo også en uafhængig portal. Tænk for eksempel på ejendomsmæglere, banker og forsikringsselskaber, som er afhængige af økonomiske interessenter. DinGeo’s uafhængighed betyder, at du kan finde boligdata på hjemmesiden, som du ikke nødvendigvis finder på andre portaler.
Læs også om byg nyt hus
Hvor stor er radonrisikoen?
Radon er en radioaktiv gasart, som dannes naturligt i jorden. Gasarten kommer ind i boligen gennem undergrunden. Du kan ikke se, lugte eller smage radon.
På en skala fra ”Meget lav” til ”Meget høj” angiver DinGeo risikoen for radon i boligen. Du får også at vide, hvor stor radonrisikoen er i andre områder.
Er jorden og luften forurenet?
Hvis jorden er forurenet, truer det både grundvandet, naturen og din egen sundhed. I hele Danmark er der over 15.000 forurenede grunde. Forureningen stammer fra industri, affald og tankanlæg. Derudover er der et antal grunde, som kan være forurenede.
Luftforurening kan også have en stor indflydelse på din sundhed. Det menes, at luftforurening er årsagen til omkring 4.000 for tidlige dødsfald hvert år i Danmark. Det vil sige, at befolkningens forventede levetid er reduceret med cirka 6-9 måneder.
Som nybygger er det vigtigt at vide, om jorden eller luften er forurenet, før man køber en grund. Det svarer DinGeo dig på. Du kan også læse mere om, hvordan jordforureningen er i området omkring boligen.
Hvordan er trafikstøjen?
Inden man begynder at bygge en helt ny bolig, er det måske meget rart at være bevidst om, hvor meget trafikstøj, der er i området. Det er ikke alle, der kan leve med et højt støjniveau, så det er en god idé at undersøge. Den måde, støjbelastningen er beregnet, er som et gennemsnit af den samlede mængde støj, som er samlet ind for ét døgn ud fra trafiktællinger og vejrforhold. Du kan finde geodata på trafikstøj på DinGeo.
PCB-forurening
PCB er en forkortelse for Poly-Chlorede Biphenyler. Det er en miljøgift, som er hormonforstyrrende, kræftfremkaldene, og som påvirker immunforsvaret. I hvert fjerde parcelhus fra 1950-1977 i Danmark er der PCB til stede. På DinGeo kan du se, om der er en risiko for PCB-forurening i boligen.
Hårdhed af drikkevand
Jo hårdere drikkevandet er, jo mere tilkalket bliver elkedler, vaskemaskiner og toiletter, hvilket medfører et højere forbrug af vaske- og rengøringsmidler. Det betyder dog ikke noget for din sundhed. Hjemmesiden indeholder boligdata, som viser, hvad hårdhedsgraden på drikkevandet er.
Og meget mere…
Du kan selv læse meget mere om din bolig og lokalområdet inde på DinGeo’s hjemmeside. På den måde kan du blive klogere på, hvor du vil bygge nyt hus og bo i fremtiden.
Hvad synes du om denne artikel?
Læs de mest populære artikler i vores e-magasin
249,00 kr. (ekskl. levering)