[rank_math_breadcrumb]

Hvad koster det at bygge et nyt hus?

Den samlede pris på et nybyggeri – hvad enten du køber et typehus eller et individuelt arkitekttegnet hus – er meget forskellig. Hvordan skal du tolke priserne, hvad skal du være opmærksom på, og hvordan kan du sikre dig mod økonomiske faldgruber?

Priser på at bygge nyt er meget forskelligt. Her ser du et eksempel på et ny bygget hus.

Overvejer du at bygge nyt hus?

Der er mange valg at foretage, når man skal bygge nyt. Først og fremmest er det en god idé at få styr på økonomien og ens behov. Man bliver let fristet, når man tager rundt til byggeudstillinger og ser de mange forskellige typehuse.

Hold øje med hvad der er inkluderet i prisen, og hvad der ikke er. Kvadratmeterpriserne svinger nemlig hurtigt flere tusinde kroner ved lidt for mange tilvalg.

Det er vigtigt at få styr på alle tilvalg inden byggeriet går i gang og kontrakten er underskrevet. Hvis du vil ændre noget undervejs, er det betydeligt dyrere, end hvis alt er på plads på forhånd.

Hvad koster det at bygge et nyt hus pr.  kravdratmeter? 

Som nybygger er man selvfølgelig optaget af, at finde en pris pr. m2, der er så lav som muligt. Men pris og kvalitet hænger typisk sammen, så man skal være opmærksom på ikke at skære for mange hjørner for derigennem at holde budgettet så lavt som muligt. 

Læs også: Hvad koster det at bygge et hus?

Du kan sammenligne det med, når du skal købe ny bil. Her skal du næsten altid forvente en sum oveni for ekstraudstyr. Det samme gælder for et nybyggeri. Det kan sagtens kan lade sig gøre at bygge et nyt hus i en helt skrabet udgave, men realistisk set skal man i 2022 forvente, at kvadratmeterprisen starter ved typehuse omkring kr. 12.000 – 13.500 indregnet valg af standard byggematerialer. Men det er nok de færreste, der vil have et hus fuldstændig magen til naboens, så overvej at afsætte en buffer på 10-15% til særlige tilvalg. Derudover kommer køb af grund, diverse tilslutningsafgifter, attester, forsikringer, entreprisekontrakt, haveanlæg og flytteomkostninger.

Læs også artiklen: Undgå dyre overraskelser  

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Typehus eller arkitekttegnet

Begrebet typehus er meget anderledes i dag, end det var for 10-20 år siden. De fleste typehusfirmaer tegner i dag individuelle løsninger.

Når man får bygget et typehus, betyder det, at man benytter sig af et byggefirma, der opererer inden for et basiskoncept, hvor de og håndværkerne på forhånd kender huset og byggematerialerne ned til mindste detalje. På den måde kan man spare en del penge, eftersom at det er en form for pakkeløsning, hvor der er optimeret på flere parametre, der gør det muligt for byggefirmaet, at tilbyde attraktive. Samtidig bygger typehusfirmaerne en del huse om året, hvilket ofte betyder gode håndværkeraftaler.   Husk på at I ofte vil være mere låste i materialevalget. I tilbydes typisk 2-3 alternative valgmuligheder indenfor de forskellige typer interiør og eksteriør. 

Hvis man i stedet foretrækker et arkitekttegnet hus, der er tegnet helt ned til mindste detalje efter eget ønske til arkitektur, ruminddeling, materialer vil prisen typisk være en del højere pr. m2.  Til gengæld kan du få dit hus præcis, som du ønsker det, og samtidig har du flere valgmuligheder i materialevalget – som ikke nødvendigvis behøver være meget dyrere. Men husk dog altid at lægge et budget sammen med arkitekten eller byggefirmaet fra starten og få styr på jeres  prioriteter.

Læs også artiklen: 5 ting du skal huske før du bygger nyt hus

Ved et arkitekttegnet hus vil prisen ligge tættere på + 20.000 kroner pr kvadratmeter. Det skyldes blandt andet, at der her er tale om helt andre startomkostninger, end dem typehusfirmaerne opererer med. Du skal nok regne med at lægge minimum 250.000-500.000 kroner oveni budgettet, men det kommer an på ønsker, behov og det økonomiske udgangspunkt.   

Moderne indrettet stue

Hvis du alligevel er ude i at flytte en væg, ændre en mursten, tilføje et værelse eller ændre loftshøjden, så kan det sagtens ende med, at kunne betale sig, at få tegnet en individuel bolig.

Dog skal du være opmærksom på, at der også her kan være forskel på, om du får tegnet en individuel bolig hos et typehusfirma eller hos en arkitekt. Hos typehusfirmaet bygger de individuelle boliger på samme principper, hvor materialevalget eller selve konstruktionen og fremgangsmåden er den samme. Flere byggefirmaer har idag fleksible typehuskoncepter, hvor man har mulighed for at nærme sig drømmen om det unikke hus med særlige detaljer i indretningen, og hvor arkitekturen kan variere.  

Læs også artiklen: Typehuse

God råd til byggebudgettet. 

Vi har her listet en række punkter og nøgletal, som kan være gode at tage højde for i budgettet: 

  • Vær opmærksom på ekstra omkostninger i forbindelse med fundering, jordbundsundersøgelser og sandpude med videre. Det kan være en god idé at afsætte mellem 30.000-100.000 kroner ekstra. Hvor dyrt det reelt bliver er næsten altid en ubekendt faktor, og det er de færreste byggefirmaer, der påtager sig risikoen og ansvaret for et eksakt beløb.

  • Haveanlæg er noget mange glemmer at budgettere med. Men det kan faktisk hurtigt komme til at koste kr. 100.000 at få en fagmand til at anlægge en basis have med græs, hæk og belægning. Det er givet godt ud på den lange bane at få en professionel til at finde de rigtige løsninger, der indrammer huset på grunden. 

  • Tænk i alternative energiløsninger herunder jordvarme, varmepumper og solpaneler . Sørg som minimum for at have forberedt elinstallation til solenergi og elopladning til 1-2 biler. Der bør afsættes et beløb til optimering af akustik, da det ofte ikke er noget, som byggefirmaet har indregnet som udgangspunkt. Det kan være en god idé at prioritere minimum 50.000-100.000 kroner til de punkter i budgettet. Ofte er mange nødt til at bruge penge på en optimeret løsning efterfølgende, hvor det med fordel kunne være tænkt ind fra starten. 

  • Indtænk moderne teknologi i hjemmet. Få derfor fra starten styr på den IT-mæssige infrastruktur med for eksempel indbyggede stik, routere og lignende i væggene.

Projektbudget

På baggrund af redaktionens egne erfaringer har vi lavet en oversigt over de typiske udgifter, der løber på et byggeprojekt under kategorien Helårshuse.

Budgetposterne er lavet som overslag, men yderst til højre er der en vurdering af risikoen for afvigelser.

Oversigt over de typiske udgifter ved nyt hus med vurdering af risiko for afvigelser

Afsæt et beløb til en uvildig byggerådgiver

Der findes flere typehusfirmaer i dag, end du kan tælle på fingre og tæer. Derfor er der også stor konkurrence på området og kvadratmeterpriserne.

Hvis du har svært ved at gennemskue byggefirmaernes tilbud, og hvad der er inkluderet eller ej, er det en god idé at skrive en post i budgettet til en uvildig byggerådgiver.

En uvildig byggerådgiver kan hurtigt tjene sin egen løn ind. Det er godt givet ud at vælge en rådgiver, der kan være med til at gennemlæse tilbud, kontrakter og rådgive om tilvalg, materialer og andet samt efterse budgettet.

Som minimum skal du nok regne med 10.000 kroner for at få en uvildig rådgiver med i startprocessen, men de 10.000 kroner er hurtigt sparet ved at tage de rigtige valg.

Det er dog også godt givet ud at have en rådgiver til at føre tilsyn med byggeriet undervejs i processen og fange eventuelle fejl. Der er stort set ikke et nyt byggeri i dag, hvor der ikke er et eller andet, der går galt undervejs.

Samtidig er det en god idé at få en rådgiver med til afleveringsgennemgangen. For tilsyn undervejs og ved afleveringen skal du regne med 20.000-25.000 kroner.

Læs også artiklen: Er en byggerådgiver nødvendig? 

Nøgletal for prisen for at bygge nyt hus

Overvejer du en tilbygning?

Måske overvejer du at få bygget en tilbygning til jeres nuværende hus. Her skal du være opmærksom på, at mange af de samme byggeprocesser går igen for en tilbygning som for et nybyggeri. 

Du skal have en byggetilladelse, og der skal benyttes autoriseret håndværker til EL og VVS. Hvis du selv vil bygge den nye tilbygning, skal du sikre dig at tegne en forsikring, der kan dække de omkostninger, der kan komme ved byggeriet.

Læs også artiklen: Tilbygning – Sådan får du planlagt byggeprocessen

Alt i alt

Derfor er det værd at overveje, hvilke prioriteter du har og hvilke tilvalg, der er de vigtigste for dig. 

Samtidig handler det om valget mellem kvalitet eller kvantitet. Vil du hellere undvære nogle kvadratmeter frem for at få gulve af højere kvalitet? Eller vil du hellere have mere plads?

Husk dog at et standard typehus også vil sige standardmål og et fastlagt antal kvadratmeter samt plantegning. Færre kvadratmeter kan pludselig blive lige så dyre som standardløsningen. 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Byggerådgiver Thomas Menke, indehaver af www.Optibuild.dk

Byg & Bo

MNT Arkitekter

Derudover har vi sammenlignet priser på standard typehuse i ét plan på cirka 150-180 kvadratmeter fra følgende 10 forskellige uvildige typehusfirmaer: ide-huse, JJ Hansen Huse, Milton Huse, Lasse Larsen Huse, MesterByg, eurodan-huse, SkanLux, Lind & Risør

 

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her