Byg nyt sommerhus – alt, hvad du skal vide

Skal du i gang med at bygge nyt sommerhus, eller renovere det nuværende sommerhus, er det vigtigt, at du tænker byggeprocessen ordentligt igennem, så du får det bedst tænkelige slutresultat.

Vi hjælper dit sommerhusprojekt godt på vej med gode råd og vejledning, der er samlet under flere underkategorier her på siden og opsummeret i denne artikel. Vi kommer omkring alt fra start til slut – fra at finde den perfekte sommerhusgrund og lån til sommerhuset til at vælge de rette materialer. Så læn dig godt tilbage, og få viden om dit sommerhusnybyg.

Første step i projekt ’byg sommerhus’: Planlægningsfasen

Ligesom ved alle andre former for nybyg ligger de vigtigste steps i selve planlægningen, hvor du blandt andet skal have styr på:

      • Hvad det koster at bygge nyt sommerhus, hvilket afhænger af antal kvadratmeter.

      • Hvilken sommerhusbyggegrund du skal vælge.

      • Hvilken type fritidshus, der passer til jeres behov, og hvordan ruminddelingen skal være.

      • Hvilken entrepriseform det skal være og om det er en god idé, at tilknytte en byggerådgiver.

      • Hvilke materialer du skal vælge til både interiør og eksteriør.

    Vi vil forsøge at komme omkring alle de essentielle dele herunder, så du kan blive godt forberedt til dit byggeprojekt.

    Sommerhus i sort træ med store glas vinduer og natur omkring

    Hvilken sommerhustype skal jeg vælge?

    Første skridt i forbindelse med sommerhusnybyg er valget af hustype. Typen skal matche dine drømme, dine behov og dit budget. Det kan være en svær balance at finde. Du kan blandt andet vælge mellem et typesommerhus, et arkitekttegnet sommerhus, et modulbaseret sommerhus eller et helt igennem gør-det-selv-sommerhus. Men det gælder også om at overveje de omkringliggende faktorer, som grunden, beliggenheden, formålet med sommerhuset osv.

    Derfor kan du med fordel stille dig selv spørgsmål som:

        • Hvor stort skal sommerhuset være?

        • Hvad er formålet med sommerhuset – skal det bruges hver weekend, kun i længere ferier, til flere familier osv.?

        • Hvor mange rum skal sommerhuset indeholde?

        • Vil du udleje sommerhuset?

        • Hvordan skal stilen være – både indendørs og udendørs?

        • Hvad er dit budget?

      Når du har svaret på spørgsmål som disse, vil du være noget tættere på valget af din ønskede sommerhustype. Da du nu kender til dit budget og har fået afstemt behov er det givetvis lettere at vælge mellem et typehus og arkitekttegnet sommerhus. Et typehus vil typisk være billigere end det arkitekttegnede hus. Ved et arkitekttegnet hus er det ofte selve projekteringen og tegningsarbejdet, der er en større post i budgettet, da huset er tilpasset specifikt efter dine og familiens behov. Dog behøver byggeriet ikke at blive meget dyrere end et typehus, hvis du blot vælger standardiserede byggematerialer, og undgår for mange vinkler i arkitekturen.

      En form for hybridløsning mellem typehuset og det arkitekttegnede kan være det modulbaserede sommerhus, som er designet af arkitekter, men med fastlagte proportioner.

      Vælg den rette sommerhusgrund

      I takt med at du finder ud af, hvilken sommerhustype du vil have, er det vigtigt at forholde sig til de muligheder sommerhusgrunden giver dig. Den er bogstaveligt talt fundamentet for dit nye fritidshus og afgørende for, at dit projekt kan virkeliggøres.

      Beliggenheden er noget af det vigtigste, når det gælder valget af din sommerhusgrund. Skal den ligge i gåafstand til stranden, nær skov eller tæt på byliv? Du skal også overveje, hvor stor grunden skal være og hvad prisen må være. Der er et hav af muligheder og dermed mange valg, der skal træffes.

      Når du skal vælge byggegrunden til dit sommerhus, kan du vælge imellem disse muligheder:

          • Riv ned og byg nyt dvs. nedrivning af eksisterende sommerhus – her får du mulighed for at få præcis den beliggenhed du drømmer om, og du skal ikke vente på, at haven vokser op. Til gengæld skal du være opmærksom på, at processen kan tage lidt længere tid. Her skal du også huske at undersøge både muligheder og begrænsninger i lokalplanen.

          • Byg sommerhus på en byggemodnet grund – her er grunden byggemodnet med tilslutning af elforsyning og vandafledning, men der vil sikkert gå nogle år før området og haven er på plads.

          • Byg sommerhus på en ikke-byggemodnet grund – her er prisen typisk lavere, men det er dit ansvar, at grunden bliver byggemodnet, og det kan være svært at få et overblik over totalprisen for dit byggeri.

        Bebyggelsesprocent til sommerhus

        I valget af din sommerhusgrund skal du også have bebyggelsesprocenten med i dine overvejelser. Bebyggelsesprocenten er nemlig anderledes for sommerhuse sammenlignet med helårshuse. Den er med til at afgøre, hvor meget af grunden du må bruge til bebyggelse.

        Bebyggelsesprocent til sommerhuse er på 15 %, fordi man her ønsker, at der er mere frirum sommerhusene imellem. Det skal du derfor have in mente, når du vælger din nye grund, men også når du planlægger en tilbygning til sommerhuset.

        Flere vælger en tilbygning til sommerhuset som en anden mulighed. En tilbygning til sommerhuset vil selvfølgelig være i en noget lavere prisklasse og vil typisk være mere overskuelig end at bygge et nyt sommerhus. Dog er det mange af de samme overvejelser, du skal gøre dig i forbindelse med tilbygning eller ombygning af sommerhuset – Her er eksempelvis bebyggelsesprocenten stadig i spil.

        Beregning af bebyggelsesprocent til sommerhuset kan nemt laves ved at tage det samlede boligareal og lægge det sammen med småbygninger anneks, carport eller skur. Det tal ganger du med 100 og dividerer med størrelsen på grunden – så har du bebyggelsesprocenten.

        Sørg for at tjekke fundamentet og jordbundsforhold

        Når du har sommerhusgrunden, den rigtige størrelse indenfor det budget, der er godkendt af banken, er det vigtigt at tjekke jordbundsforholdene. Det kan gøres med en jordbundsundersøgelse. Hvis funderingen ikke er i orden, kan du risikere sætningsskader.

        Hvis du selv står for byggeriet, kan det være en god ide at få en bygningsrådgiver på sagen. Hvis du allerede har tilknyttet et byggefirma, skal du sikre dig, at din kontrakt omfatter en undersøgelse af jordbunden. Du vil altid have ret til at få undersøgt jorden, og du kan annullere handlen, hvis jorden ikke er optimal.

        Få et overblik over pris pr. m2 og lån til sommerhus

        ”Hvad koster det at bygge nyt sommerhus?” – Det spørgsmål møder vi tit, fordi det er en af de afgørende faktorer i forhold til at dit sommerhus nybyg eller tilbygning kan realiseres.  

        Nybyg-sommerhus-prisen afhænger af mange forskellige faktorer, herunder hvilken type sommerhus du vælger. Det kunne blandt andet være arkitektur i forhold til vinkler og tagkonstruktion samt valg af byggematerialer.  Selv de mindste dele af dit byggeprojekt kan have indvirkning på prisen på dit fritidshus, herunder alt fra design- og materialevalg til størrelsen på huset. Derfor kan prisen på dit sommerhus variere fra et mindre sommerhus til 900.000 kr. til et luksussommerhus til 3 millioner kr. Sommerhusprisen afhænger selvfølgelig også af det byggefirma eller de entreprenører, du vælger at samarbejde med, men husk; kvalitet kan også købes for billigt.

        Et lån til sommerhus vil være den oplagte løsning for langt de fleste sommerhusejere. Uanset om du vælger et mindre kampagnehus eller et større luksussommerhus eller aktivitetshus, så vil du nok have behov for et realkreditlån, hvor du kan optage 75 % af dit sommerhus’ markedsværdi til en fordelagtig rente. Et alternativt lån til sommerhus, kan være et boliglån i banken, som du kan indfri, når du har lyst.

        At bygge sommerhus kræver de rette samarbejdspartnere

        Selvom du måske har en ide om at bygge selv, er det altid oplagt at have professionel hjælp med på sidelinjen. Der er mange forskellige entrepriser at vælge imellem, og du skal i opstartsfasen overveje, hvordan fordelingen mellem entreprenørerne, håndværkerne og rådgiverne skal skrues sammen, og hvor meget du selv vil stå for.

        Du kan blandt andet vælge disse konstellationer:

            • Totalentreprise – som betyder, at byggefirmaet er ansvarlig for hele byggeriet fra A til Å. Her er det entreprenøren, der laver projektmaterialet og kontrollerer det hele frem til endelig indflytning.

            • Hovedentreprise – hvor hovedentreprenøren er byggefirmaet, og du selv skal finde rådgivere, som kan lave projektbeskrivelsen og andre vigtige dokumenter.

            • Fagentreprise – her skal du selv ansætte håndværkere og styre processen fra start til slut. I denne konstellation er det oplagt at ansætte en byggerådgiver, der kan vejlede dig.

            • Byg-selvsommerhus – sidst, men ikke mindst, kan du selv stå for mange dele af projektet. Mængden af ansvar afhænger dog af byggefirmaet, og her er det vigtigt, at du får lavet en konkret, skriftlig aftale på ansvarsfordelingen mellem dig og håndværkerne. Et fuldstændigt byg-selv-fritidshus er sjældent realistisk, medmindre du har fantastiske håndværker-skills og masser af tid.

          Mangler du et overblik over byggefirmaer, der har ekspertise i byg af sommerhuse? Så tag et kig på vores byggeudstilling, hvor vi har samlet dem alle. (kunne være fint at få en reel knap som CTA til byggeudstillingen her).

          To håndværkere som står i en åbning i et nybyggeri

          Kend til regler og krav for byg af sommerhus

          Som med alt andet byggeri er det essentielt at kigge regelbogen igennem, inden du begynder, så du begår dumme fejl, der kunne være undgået.

          Du skal som udgangspunkt overholde reglerne i bygningsreglementet, og det er med den som rettesnor, at kommunen udsteder din byggetilladelse. Byggetilladelsen til sommerhuset er det endelige grønne lys til at du kan opføre et godkendt byggeri. Du kan søge den ved kommunen, og du skal være opmærksom på, at der kan gå op til 3-4 måneder før din byggetilladelse bliver godkendt. Så start i god tid, og sørg for at have en byggerådgiver eller lignende med på råd.

          Hvis dit sommerhusbyg ikke lever op til bygningsreglementet, er der mulighed for at tage byggeprojektet i nabohøring. De har så 14 dage til at lave indsigelser, som kommunen herefter tager med i deres samlede vurdering. Herefter kan der gives dispensation såfremt kommunen finder afvigelsen acceptabel i forhold til lokalplanen.

          I din ansøgning om byggetilladelse til sommerhus skal du blandt andet oplyse:

              • bygningsareal

              • bebyggelsesprocent

              • opvarmningskilde

              • bygningstype

            Du skal også være opmærksom på Planloven, som siger, at du ikke må have bopæl i dit sommerhus, året rundt, medmindre du er pensionist og har ejet dit fritidshus i længere tid, eller hvis du har fået dispensation af kommunen.

            Sidst, men ikke mindst, skal du have styr på detaljer som:

                • Højden på huset – sommerhuset må som standardregel maksimalt være fem meter i højden.

                • Stikkontakter – der skal være minimum én stikkontakt i alle beboelsesrum for hver fjerde kvadratmeter, og den skal være minimum 120 cm fra bruseren i badeværelset.

                • Vinduer – for at få nok lysindfald, skal glasset på vinduer fylde 10 % af gulvets areal. Der skal desuden være en dør eller et vindue i tilfælde af brand.

              Valg af materialer til dit sommerhus

              Nu er du efterhånden nået så langt, at du kan overveje materialerne til dit fritidshus. Det er materialer og design, der skaber sommerhusets rammer og i sidste ende giver dit sommerhus den helt rette stemning. Det er derfor et afgørende element i planlægningen af dit sommerhusbyg.

              Det kan dog virke en smule uoverskueligt, da materialer og design til sommerhuset indbefatter alt fra facade til fundament. Som en hjælp har vi lavet en materialeliste til dit sommerhus.

              Skellet i træ til et sommerhus

              Lad os dykke ned i nogle af de valg, du skal tage:

                  • Facade: Typisk bygger vi vores sommerhuse med en træfacade, men der er forskellige muligheder som du kan læser mere om her.

                  • Vinduer til sommerhus: Her skal du blandt andet overveje farve, materiale og type, men også om det skal være energivinduer, og hvilken vedligeholdelse de kræver. Vinduerne til sommerhuset skal kræve så lidt vedligeholdelse som muligt.

                  • Gulve: Skal der være isolering af gulv i sommerhuset? Skal der være fuger mellem fliserne, eller skal det være massivt gulv eller klikgulv? Hvis du vælger trægulv, er det også oplagt at vælge en lak, da det forlænger holdbarheden af gulvet. Sørg for at have helhedsindtrykket for øje, så gulvet matcher den stil, som findes i resten af huset.

                  • Sanitet: Hvordan skal toilet, vask, toiletsæde, blandingsbatteri og armaturer se ud, og i hvilket materiale?

                  • Vægoverflade: Skal det være farver, beklædning, fliser eller tapet?

                Mangler du inspiration til dit sommerhusbyg, er det oplagt at tage et kig på vores designguide, der kommer med de nyeste trends inden for alt, hvad der hedder materialer og design til sommerhuse.

                Vi håber, at du har fået mod på og inspiration til at bygge sommerhus. Her på siden kan du finde al den hjælp, du behøver i din byggeproces. Held og lykke med byggeriet!

                Byg nyt sommerhus – alt, hvad du skal vide coverbillede

                Nyeste artikler

                [MAGAZINE]

                Durian Media og Kommunikation
                Dalgas Avenue 40
                8000 Aarhus C