Hvilket køkken skal du vælge?
Hvordan bruger du dit køkken og hvor meget mad laver du egentlig? Og hvordan passer køkkenet ind i arkitekturen?
Køkkenet er ofte et af de vigtigste rum i boligen. Her tilbringer vi utrolig meget tid med madlavning både morgen og aften. Det handler om arkitektur, funktion, trends og behov, når du skal vælge, om du vil have køkken-alrum eller et gammeldags spisekøkken.
Det lukkede spisekøkken
Oprindeligt var køkkenet husmoderens eller tjenestefolkenes domæne. Det lukkede køkken havde ét formål, og det var madlavning.
Først senere blev der plads til en lille spiseplads. Ofte har det lukkede spisekøkken en dør ud til entreen, så der ikke er så langt med indkøbsposerne. Derudover vil der typisk være en dør fra det lukkede køkken ind til en større spisestue.
I det lukkede køkken har du flere vægge at bygge elementerne op omkring, og sådan sparer du kvadratmetre, da køkkenet ikke kræver lige så meget fri gulvplads.
Du skal vælge et lukket køkken, hvis du holder af, at hvert rum har sin funktion, og hvis du gerne vil adskille madlugt og skramlen med gryder fra lektielæsning og tv-kiggeri.
Du skal ikke vælge et lukket køkken, hvis du gerne vil hygge dig med dine gæster, mens du laver maden, gerne vil kombinere madlavning med andre ting, og holder af store åbne rum.
Læs også artiklen: Indretning af dit nye køkken
Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her
Samtalekøkkenet
Omkring årtusindskiftet blev samtalekøkkenet et nyt begreb i Danmark. Populært sagt betyder det et køkken, hvor fokus er mere på socialt samvær end madlavning og spisning.
Samtalekøkkenet er opdelt i moduler og ofte med en stor ø i midten, hvor det er muligt både at snitte grøntsager, drikke vin eller sidde på en barstol med computeren. Du inviterer gæsterne med i køkkenet, og det stiller krav til æstetikken. Samtidig er det populært med blandt andet rene linjer og grebsfri låger.
Du skal vælge et samtalekøkken, hvis det sociale betyder mere end maden – eller i hvert fald lige så meget.
Du skal ikke vælge et samtalekøkken, hvis du ikke har nok plads til arbejdsøerne, eller hvis du bruger køkkenet mere som madværksted end computerarbejdsplads.
Køkken-alrum
Køkken-alrummet har sin oprindelse som begreb cirka ti år tidligere end samtalekøkkenet, selvom de to kan være lidt svære at skelne fra hinanden. Det hedder et køkken-alrum, når køkken og stue eller opholdsrum går i ét uden at være adskilt af en væg.
Der er stadig tale om et køkken til madlavning, men uden siddepladser ved selve køkkenbordet. Køkkenet er en diskret del af hjemmet og der er ikke arbejdsøer, der vender ud mod opholdsrummet.
Du skal vælge et køkken-alrum, hvis du holder af at lave mad, men samtidig gerne vil være med i det, der sker i resten af huset. Og hvis køkkenet skal være multifunktionelt.
Du skal ikke vælge et køkken-alrum, hvis du gerne vil koncentrere dig om madlavningen. Der kommer hurtigt meget støj og mange forstyrrelser i et åbent køkken.
Læs også artiklen: Trends indenfor køkkendesign anno 2019
Madværkstedet
Hvis du går meget op i madlavning, råvarer og gastronomi, skal du vælge et madværkstedskøkken, som er inspireret af restaurationskøkkener.
Her må redskaber, gryder og pander gerne være synlige på åbne hylder, og det har typisk et mere råt udtryk med materialer, der kan tåle noget. Derfor kan det godt være æstetisk, men det kommer ikke i første række – det gør funktionaliteten.
Madværkstedet kan både være en del af et åbent køkken-alrum eller et lukket gammeldags køkken. Det kan desuden være rart med en dør, der kan lukkes eller skydes for mellem køkken og opholdsrum, da larmende køkkenmaskiner ofte er i brug her.
Du skal vælge madværkstedet, hvis du går op i madlavning og bruger mange timer i dit køkken.
Du skal ikke vælge madværkstedet, hvis du ikke bruger køkkenet mere end højest nødvendigt og i det hele taget ikke vil have, at det fylder for meget.
Læs også artiklen: Køkkenets elementer og montering
Husk spisekammeret
Spisekammeret, også kaldet viktualierummet, er kommet tilbage i mange køkkener.
Det er smart at tænke et lille tempereret rum ind fra starten, hvor du kan opbevare alt fra mel til dåsetomater, morgenmadsprodukter og grøntsager.
I øjeblikket er det en trend, at gemme spisekammeret bag en af køkkenlågerne i køkkenet, så det blot ligner et stort skab. Dermed bliver dit spisekammer diskret.
Få mere viden om husdesign
Hvad synes du om denne artikel?
Gode råd og leverandøranbefalinger
Kilde: Berlingske Livsstil, Møbeldesigner Nicolaj Bo til Berlingske Livsstil
Billedkilde: Menzer & Kristensen